[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

[M42] Nie wkręca sie na obroty , strzały

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

[M42] Nie wkręca sie na obroty , strzały

Post numer:#1  Postprzez Karczewa9 » 2 lut 2013, o 16:08

Siema . mam pewien problem z m42b18 :cry: . Mianowicie silnik chodzi równo nic mu nie jest trzyma 800obr mam filmik jak trzeba , ale jak chcem dac gazu przy około 1tyś obrotów słychać strzały nie stuki tylko strzały i silnik gaśnie :shock: . Każdy mi mówi ze to panewka ale strzały dochodzą wydaje mi sie ze to z wydechu gdzieś na wysokosci skrzyni biegów . Jak wbijam jedynke chcem chociaż ruszyć poprsotu puszczając sprzegło bez gazu jest to samo wcisne sprzegło i chodzi ładnie . DZieje sie tak bez róznicy czy na zimnym czy jak poczekam zeby była ciepła . Pompa paliwa działa bo słychać , czujnik połozenia wału działa , połozenia rozrządu też . stało sie to z dnia na dzień , ale jak dowiedziąłem sie ze to może być panewka to ja postawiłem na cała zime i zbierałęm na remont. Teraz nie wiem co naprawiać . Może być to np wina starego paliwa w baku ? odpala bez problemu .
Ostatnio edytowano 10 mar 2014, o 12:38 przez Karczewa9, łącznie edytowano 1 raz
Karczewa9

Post numer:#2  Postprzez kamil600f » 2 lut 2013, o 17:12

Według mnie na pierwszy plan do sprawdzenia przepływka i szczelność dolotu. Strzały na wysokości skrzyni biegów to chyba tłumik dziurawy lub uchwyt tłumika tłucze przy przygasaniu.
kamil600f

Post numer:#3  Postprzez Karczewa9 » 2 lut 2013, o 18:15

okej postram sie od kogoś pożyczyć przepływke i sprawdzić . Guma do kolektora ssacego jest dziurawa ale dokładnie ja uszczelniłem izolacja i tak smigałem nic nie było nie tak . Tłumik dziurawy i tak powinna ruszyć przecież równie dobrze ruszy z samymi baranami tak ?
Ostatnio edytowano 10 mar 2014, o 12:34 przez Karczewa9, łącznie edytowano 1 raz
Karczewa9

Post numer:#4  Postprzez e30 owner » 2 lut 2013, o 19:39

Jednak cos mi sie wydaje, ze to czujnik polozenia walka :) ewentualnie przeplywka, albo nieszczelnosc w dolocie, kable zaplonowe, modul/cewka zaplonowa, jesli czujesz nieprzepalone paliwo i sa te strzaly to cos jest nie tak z zaplonem. Albo czujnik polozenia przepustnicy.

Takie moje typy.
e30 owner

Post numer:#5  Postprzez Karczewa9 » 2 lut 2013, o 19:58

kable zapłonowe sa chyba najbardziej prawdopodobne , bo nie nadaja sie do niczego tylko ze wczesniej jeździła ale teraz chyba padły całkiem :( . Czyli to napewno nie panewka ?
Karczewa9

Post numer:#6  Postprzez e30 owner » 2 lut 2013, o 21:41

Panewka,to zaraz cisnienie oleju by ucieklo i zaczeloby stukac gdzies w silniku na dole, bo niemozliwe zeby silnik sie zatarl na panewce, wtedy obrotow by nie trzymal biegu jalowego. Mozesz jeszcze zobaczyc czy w oleju nie ma opilkow. Ale panewka to malo prawdopodobne. W kazdym badz razie z tego co piszesz masz wiele niedociagniec ktore trzeba zrobic, eliminujac kazde z tych niedociagniec pokolei bedziesz bardziej pewny usterki. Ja np, mialem tak ze wymienialem uszczelke pod glowica, i niechcacy zle zalozylem wtryski, uszczelki sie podwinely, i bylo podobnie, po dodaniu gazu silnik gasl, ale tez kulal na obrotach biegu jalowego. Trudno mi cokolwiek doradzic Tobie w tej chwili.
e30 owner

Post numer:#7  Postprzez Karczewa9 » 2 lut 2013, o 22:08

http://www.youtube.com/watch?v=u2XXkJUK ... e=youtu.be tu macie prace silnika na biegu jałowym zeby nie było jutro postram sie nagrać strzały itp . Dzieki za rady e30 owner :)
Karczewa9

Post numer:#8  Postprzez e30 owner » 2 lut 2013, o 22:24

Na filmiku slychac glownie wydech, i jakis syk chyba, posluchaj czy nigdzie nie syczy dziwnie, zdejmij nawet puszke od filtra powietrza i zatkaj reka otwor, ale nie od razu calkowicie tylko po trochu i :cen: czy nic nie syczy - tak znajdziesz nieszczelnosci w dolocie. przy zatykaniu silnik powinien spadac z obrotow, a przy calkowitym zatkaniu zgasnac.

I nie ma za co dziekowac, staram sie pomoc jak tylko moge.
e30 owner

Post numer:#9  Postprzez Karczewa9 » 2 lut 2013, o 22:26

nie ten syk to pompa paliwa :D chodzi tak odkąd mam tą e30 :O mieliśmy juz rózne rozkimny czemu ale działa jak powinna .
Karczewa9

Post numer:#10  Postprzez noon » 3 lut 2013, o 13:27

jeżeli chodzi o silniki m50 zachowują sie dokładnie tak jak masz padnięty czujnik przy przepustnicy. gdy go odłączysz auto dalej trzyma idealnie 800 obrotów. Ale jak dajesz gazu wkręca sie do 1000 i gaśnie :D
noon

Post numer:#11  Postprzez Karczewa9 » 3 lut 2013, o 19:15

noon, Bez czujnika wkeca sie na obroty , ale brak wachy zakończył testy :/ jutro bd miał drugi taki i kable to sprawdze co i jak . a tu macie nagrane stuki :http://www.youtube.com/watch?v=D_Un1ccUrvc dochodzą z wydechu na 99% bo dzwiek jest taki jakby ktoś pukał czyms metalowym o puszke .
Karczewa9

Post numer:#12  Postprzez pawels5 » 3 lut 2013, o 19:22

Karczewa9 napisał(a):brak wachy zakończył testy

Następny temat będzie: dlaczego padła pompa paliwa?
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#13  Postprzez Karczewa9 » 3 lut 2013, o 19:37

następny temat bd po co robisz off top :) nie miałem czym sie dostać na stacje bo mam 10 km od chaty . Tak trudno zrozumieć ze nie kazdy mieszka w centrum ? Nic nie pomogłes więc po co tutaj piszesz ..
Karczewa9

Post numer:#14  Postprzez Kropka » 4 lut 2013, o 08:24

U mnie dokładnie tak się działo, jak była pomylona kolejność zapłonu. Na wolnych wszystko ładnie, a zaraz po wciśnięciu gazu strzelał i nie bardzo jechał... (oczywiście m42b18)
Ale jeżeli stało Ci się to z dnia na dzień... To może kuna jakaś, albo co :P (pomieszała kabelki :P)
Kropka
Student

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#15  Postprzez kamil600f » 4 lut 2013, o 17:52

Kuna pod maską zła sprawa. Ciężko ją potem wyjąć jak się gdzieś wkręci:P:P

Skoro jest różnica z wypiętym czujnikiem to znaczy że coś się z tym dzieje dzieje. Komp niewie że dostaje tyle powietrza i dusi się bo podaje benzynę jak dla biegu jałowego. I jak tam idą testy?
kamil600f

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie