[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

320i zalewa silnik(kuleje,szarpie,telepie buda)

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

320i zalewa silnik(kuleje,szarpie,telepie buda)

Post numer:#1  Postprzez zwierzchu » 8 lip 2012, o 13:50

Witam, mam maly problem z moja Bunia zalewa ja na benzynie tak ze z wydechu wylatuje nie spalone paliwo i ducha czarnym dymkiem oczywiscie calym autem telepie a silnik mocno kuleje. Dodam ze Bunia stala 3 miesiace nie jezdzona bo robilem remont blacharki i zmiane koloru.

Po odpaleniu jezdzila dobrze przez 2 dni na uszkodzonym silniczku krokowym moglem nim krecic w lewo i prawo i tak ustawialem ze auto jezdzilo normalnie.
Obrazek

Gdy wymienilem silniczek krokowy auto zaczelo dostawac taka dawke paliwa ze po odpaleniu zaraz przygasa lub ledwo trzyma obroty na 300. Po podpieciu do komputera pokazalo mi blad 10-sonda lambda i 52- czujnik polozenia przepustnicy po przeczyszczeniu stykow juz bledow nie ma.

Jest jeszcze jeden szczegol gdy odepne waski wezyk z kolekrora ssacego do obroty sie dzwigaja i silnik lepiej pracuje ale to na dal nie jest tak jak powinno byc(zdj).Obrazek

Po wykreceniu swiec orazalo sie ze sa osmolone (czarne) i mokre z paliwa(zdj)

Obrazek

Swiece byly wymieniane 6tys. temu(nowe)
Kopulka z palcem 15tys.(nowe)
Pompa paliwa 12tys.(uzywka)
Silniczek krokowy teraz (uzywka) sprawdzony na 2 innych autach
Filtr paliwa i powietrza maja po 8tys. wraz z olejem

Sprawdzalem auto pod wzgledem lewego powietrza psikajac starterem do gaznikow przy przepustnicy i cala gume do przeplywki oraz listwe wtryskowa i stwierdzam brak lewego powietrza
STOP WARIATOM DROGOWYM
Obrazek
zwierzchu
Uczeń

Moje BMW: 325
Nadwozie: Sedan
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#2  Postprzez wojtaq » 8 lip 2012, o 14:37

wężyk który odpinasz jest z regulatora ciśnienia paliwa , nie leci nim paliwo ?
odpinając go dajesz silnikowi lewe powietrze
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez Pietrek » 8 lip 2012, o 16:22

wojtaq napisał(a):odpinając go dajesz silnikowi lewe powietrze

przez co może przepalić troche tego co przelewa...
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez zwierzchu » 8 lip 2012, o 17:18

Nie, paliwo nie leci przez wezyk. Odpinajac ten wezyk daje mu wiecej powietrza czyli to wyjasnia dlaczego poprawia mu sie praca silnika.
Musze jutro sprawdzic cisnienie paliwa jakie daje to dam znac
STOP WARIATOM DROGOWYM
Obrazek
zwierzchu
Uczeń

Post numer:#5  Postprzez qbacki » 9 lip 2012, o 23:09

Piszesz ze kombinowales z krokowym.
A zobacz czy Ci sie tam uszczelka przy nim nie zawinęla(ta od ssacego-do gory) i moze tam jakies lewe sie dostaje?
Przy okazji zaloz ten stary i zobacz czy motur reaguje tak samo czy nie.
qbacki

Post numer:#6  Postprzez zwierzchu » 10 lip 2012, o 00:27

Dodam ze dzis czyscilem krokowca srodkiem do mycia zaciskow ale nie nastapila zadna zmiana. qbacki jak zaloze stary silniczek i pokrece nim to moge ustawic auto tak aby byla rowna praca silnika. tak jak wczesniej pisalem nt.szczelnosci silnik byl psikany starterem i nie mialem zadnych dziwnych zachowan silnika, wiec jest szczelny. Dzis zrobilem 60km na LPG i jak wrocilem podpiolem po kompa auto i bledy wyszly nastepujace
28 - Lambda-Probe
Kindly check the lambda or its feeder concerning a short-circuit
52 - Idle-Speed Switch
The throttle-switch or PIN52 or the DME control-unit has or mass short-circuit

Przeznam sie ze gdy spawalem bude zapalil mi sie srodek auta i spalily sie kable na tylnej kanapie od podgrzewania tylnej szybu oraz kabelek ktory podlacza sie do czujnika otwierania tylnych drzwi ale zostaly wymienione.

Co zauwazylem dziwnego w aucie ze prawdopodobnie cos rozladowuje mi akumulator, dzis odlaczylem na noc i jak rano podlacze i zapali to bedzie znaczyc ze gdzies prad ucieka a jak gdzies ucieka i robi zwarcie na budzie i wywala mi blad 52-czujnika polozenia przepustnicy bo idzie calkiem inny sygnal niz powinien byc, byc moze to jest przyczyna moich problemow.

Po odlaczeniu silniczka krokowego od zasilania nie ma zadnej reakcji rowniez w przypadku sondy lambda a powinien przejsc w tryb awaryjny.

[ Dodano: 10-07-2012, 14:49 ]
ZAMYKAM TEMAT

Rozwiazanie zagadki: regulacja zaworow oraz nie do konca sprawna przeplywka. Auto lepiej przyspiesza i pracuje juz ladnie jeszcze mnie czeka wizyta na analizatorze spalin.

W naprawie pomogl mi kolega, ktory jest znany na forach BMW jego nick to : Lord Lukasz
STOP WARIATOM DROGOWYM
Obrazek
zwierzchu
Uczeń

Post numer:#7  Postprzez santos » 11 lut 2013, o 13:07

zdejmij filtr powietrza i zobacz czy klapa przepływomierze sie nie zablokowała , ja mam stożek i jak dam na chwile do dechy to rozpędzona zasysanym powietrzem klapa się cofa na i potrafi zostać w przepływce 100% otwarta. wystarczy że ją pykniesz ołówkiem i odskoczy, pełjny gaz dawaj jak już sie troche rozpędzisz z jednyki może sie zaciąć
santos

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie