[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Piszczące głośniki podczas odpalonego auta

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

Piszczące głośniki podczas odpalonego auta

Post numer:#1  Postprzez suri99 » 16 lut 2013, o 17:07

Siema a więc kupiłem całe audio do swojej e30 czyli radio Alpine cde9880r głośniki przód Morel Maximo 5.2 tył Morel Maximo coax i wzmacniacz 4kanałowy. Wszystkie kable puszczone jak należy zasilający jedną stroną auta sygnałowe drugą. Gdy silnik jest wyłączony głośniki grają super ale jak go tylko włącze piszczą ale wystarczy że odłącze przednie albo tylnie głośniki gra normalnie i nic nie piszczy. Silnik w mojej bumie to m40b18. Może już ktoś mial taki problem i go rozwiązał ? Proszę o jakieś rady bo nie wiem co to może być.

Pozdro.
suri99

Post numer:#2  Postprzez malchan » 16 lut 2013, o 17:47

ja tak miałem w e28 i okazało sie ze końcówka mocy w radiu była uszkodzona.za naprawe zapłaciłem 50zł i już nic nie piszczy. poprawiłem też instalacje elektryczną i sygnałową
malchan
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez Kaczmar » 16 lut 2013, o 17:51

w sumie podpinam się pod zapytanie bo mam tak samo w m50
Kaczmar

Post numer:#4  Postprzez malchan » 16 lut 2013, o 18:48

gość w car audio powiedział mi ze instalacja w bmw jest starego typu i pod audio musi być zrobiona dobrze.gruby przewód do zasilania, gruba masa i odpowiednio przeprowadzone sygnałowe do wzmacniacza inaczej będą zakłócenia i uszkodzi sie radio.
malchan
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez suri99 » 17 lut 2013, o 13:08

Radio mam dobre bo podłączałem brata radyjko i dzieje się to samo. :/
suri99

Post numer:#6  Postprzez Dantte26 » 18 lut 2013, o 16:34

zakłócenia w postaci piszczenia zazwyczaj wywoływane są pracującą pompą paliwa...sprawdź czy przewody sygnałowe jak i głośnikowe nie sąsiadują z instalacją pompy, a jeśli tak to zmień ich położenie w taki sposób, by nie sąsiadowały bezpośrednio z innymi wiązkami elektrycznymi...najprostrze i zalecane przez audiofilów jest zastosowanie filtrów przeciwzakłóceniowych...wiele tego i na temat w sieci...wystarczy wbić się na odpowiednią stronkę kolego... :roll:
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#7  Postprzez qbacki » 21 lut 2013, o 11:42

Dantte26 napisał(a):zakłócenia w postaci piszczenia zazwyczaj wywoływane są pracującą pompą paliwa...sprawdź czy przewody sygnałowe jak i głośnikowe nie sąsiadują z instalacją pompy, a jeśli tak to zmień ich położenie w taki sposób, by nie sąsiadowały bezpośrednio z innymi wiązkami elektrycznymi...najprostrze i zalecane przez audiofilów jest zastosowanie filtrów przeciwzakłóceniowych...wiele tego i na temat w sieci...wystarczy wbić się na odpowiednią stronkę kolego... :roll:

Dokladnie. Polac mu.

Tylko jak mowisz ze masz wzmachol to zrob tez tak jak mowi malchan. Musisz miec fest kable do tego. Gruba mase gruby do zasilania itp. Tam juz jakis prad sobie plynie wiec to nie moze byc byle co. Jeszcze proponowalbym Ci obczaic (jezeli masz okazje) co sie stanie jak wzmacniacz podlaczysz inny.
qbacki

Post numer:#8  Postprzez suri99 » 23 lut 2013, o 11:08

No chciałem podłączyć drugi wzmak ale nie mam takiej możliwości narazie podlaczylem tube do wzmaka i przednie głośniki a tylne podlaczalem pod radio i odziwo piszczy dużo mniej. Na wiosnę zajme sie blacharka w e30 to wtedy puszcze kable jeszcze raz jak należy :)
suri99

Post numer:#9  Postprzez Dantte26 » 23 lut 2013, o 12:12

przy energicznym basie może brakować prądu... rozejżyj się do tego czasu za jakimś dobrym kondensatorem min. 1F ... sprzęt będzie grał o wiele lepiej...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#10  Postprzez Kaczmar » 23 lut 2013, o 12:25

też się tym zajmę przy okazji blacharki, bo mam też do zainstalowania elektryczne szyby... o i głośniki zrobię w drzwiach ;) i przewody kupię lepsze, no nic trza odkładać na jakieś audio do bagażnika :D
Kaczmar

Powrót do Car Audio & GPS