[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m40 w e36 wariuje

Wszystkie sprawy związane z instalacją elektryczną

m40 w e36 wariuje

Post numer:#1  Postprzez ksx9 » 27 lut 2013, o 13:35

Cześć, jest tak: mam w e36 silnik m40b18, była robiona przekładka z takiego samego na taki sam(w starym uszkodzony dół silnika), silnik chodzi dość cicho i jest z nim jeden problem, raz chodzi idealnie równiutko, a czasem wali mu na dekiel i chodzi tak jakby na 3 cylindry, wtedy szarpie i przerywa, ale po chwili ostrzejszej jazdy mu przechodzi na kilka minut.
ksx9
Inżynier

Moje BMW: e36
Nadwozie: Coupe
Silnik: m42b18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez M-Technic2 » 8 mar 2013, o 22:48

ciezko tak zdjagnozowac przyczyne,moze to ci sie dzieje w specyficznych warunkach ? ,powiem jakie ja mialem podobne doswiadczenia , przy deszczowej pogodzie mialem podobnie -problemem byla masa silnika ? wilgoc tez moze wplywac na uklad zaplonowy jak jest marnej kondycji ,masz tak na zimnym czy cieplym silniku ?
duzo niewiadomych ,moze cos z pompka paliwa byc ,moze cos z regulatorem cisnienia ,no przyczyn moze byc wiele :) to bmw :)
M-Technic2
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez dochan » 8 mar 2013, o 23:24

Miałem to samo w m40b16 ;) Wymiana świec na nowe rozwiązała problem
dochan

Post numer:#4  Postprzez Maly » 9 mar 2013, o 11:28

Ja też miałem to samo w e36 m40b18. U mnie przyczyną była sonda. Nie pomogła wymiana przewodów, czyszczenie kopułki itp.
Maly

Post numer:#5  Postprzez potejtos » 14 mar 2013, o 10:13

Impulsator na kablu zapłonowym jest na swoim miejscu?

Do sprawdzenia: kopułka, palec, kable, świece + czy dziurwy w gumie od przepływki niet.
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez ksx9 » 21 mar 2013, o 18:52

Dzięki za odpowiedzi, auto świruje kiedy chce, nie ma jakichś specjalnych warunków, czasem na zimnym silniku czasem na ciepłym, pompka paliwa i regulator ciśnienia sprawdziłem i są sprawne. Dałem nowe świece, zmieniłem sonde, impulsator na swoim miejscu, skuteczna okazała się wymiana kopułki teraz przynajmniej na gazie chodzi ładnie i równiutko. Na benzynie niestety dalej świruje, faluje i przerywa, zmienie jeszcze przewody zapłonowe na nowe i jak się nie poprawi to odpuszczam temat. I tak w ciągu kilku miesięcy zmieniam silnik, który składam jakiś czas

:)
ksx9
Inżynier

Post numer:#7  Postprzez potejtos » 21 mar 2013, o 20:08

To musi być w takim razie coś z układem paliwowym, skoro na LPG jeździ dobrze. Zapłonowy raczej odpada, bo problemy bylyby również na LPG, albo nawet przede wszystkim na LPG, które pod kątem zapłonu jest bardziej wymagające.

Jaką masz instalację gazową? Na śrubę? Wrzuć foto spod maski.
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez ksx9 » 22 mar 2013, o 13:24

potejtos napisał(a):Jaką masz instalację gazową? Na śrubę? Wrzuć foto spod maski.

Na zdjęciu nie będzie nic widać bo gaz jest ukryty, prawie niewidoczny, jest to zwykły gaz na śrubę ze sterownikiem Stag 2-W
Na początku na gazie też chodził bardzo kiepsko, po ustawieniu chodzi ładnie i równo, ale niestety bardzo szarpie podczas jazdy, głównie podczas utrzymywania prędkości

Za bardzo nie wiem czego się czepić aby przestał szarpać, tak jak pisałem wcześniej wolałbym nie inwestować dużo bo silnik tak czy inaczej będzie wymieniany
ksx9
Inżynier

Post numer:#9  Postprzez potejtos » 22 mar 2013, o 13:30

Ale rozumiem, że na LPG chodzi już prawidłowo?

A nie strzelił Ci kiedyś ten gaz? Gumę przepływki masz całą? Dolot szczelny? Gazem nie śmierdzi?

Jeśli to zwykła instalacja na śrubę, tzn. że silnik podczas pracy nie korzysta ani z sondy, ani z przepływki, ani z innych czujników.

Polecam podmianę przepływki na chwilę. Jak to nie pomożę sprawdzenie lambdy multimetrem.
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez ksx9 » 22 mar 2013, o 13:52

Na gazie chodzi ładnie ale cholernie szarpie.
Gaz jeszcze nie strzelił, guma do przepływki jest w stanie idealnym, dolot jest szczelny, gazem nie śmierdzi, ale czasem coś lekko można poczuć, instalacja gazowa jest szczelna(niedawno puszczałem nowe rurki miedziane, kilka dni temu kupiłem nowy parownik)

Sonda lambda była już podmieniana i nie ma żadnej różnicy, mam drugą przepływke to dzisiaj podmienię ale myśle że to nie to(skoro ta co jest też jest sprawna)
ksx9
Inżynier

Post numer:#11  Postprzez potejtos » 22 mar 2013, o 14:01

Sprawdź napięcie multimetrem na sondzie. Druga też mogła być popsuta.

Ale na LPG też szarpie, czy na PB?

Szarpie zawsze, czy tylko np. na zimno albo na ciepło?
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez ksx9 » 22 mar 2013, o 14:18

Szarpie i na tym i na tym :) zawsze
ksx9
Inżynier

Post numer:#13  Postprzez potejtos » 22 mar 2013, o 14:23

Podmień czujnik położenia wału. Oczyść kółko wału z syfu najpierw.

Jeszcze jedno: na wężu doprowadzającym LPG do dolotu masz śrubę, tak? I za nią pewnie jest jeszcze trójnik z jakimś czujnikiem, z którego wychodzi kabel. Zobacz dokąd ten kabel idzie, pewnie do jakiejś małej, kwadratowej puszki. Sprawdź czy z tej puszki kable idą gdzieś dalej, czy tylko i wyłącznie wchodzą do niej te kable od tego czujnika.
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Powrót do Elektryka & Elektronika