[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m20b25 nieprawid?owa praca na pb

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

m20b25 nieprawidłowa praca na pb

Post numer:#1  Postprzez winzent » 16 mar 2013, o 14:04

Witam. Po pięciu latach użytkowania pojawił się problem z pracą na benzynce. Normalnie użytkowana na lpg, odpalane zawsze na pb i przejeżdżane parę km.. na pb delikatnie falowała odkąd pamiętam. Aktualnie, to wygląda tak, że około minuty, dwóch pracuje równiutko, po czym zaczyna falować nieregularnie w dolnej partii obrotów, ok 400-600, często przy tym gasnąć. Na biegu jałowym, przytrzymując obroty przy ok 2,8k, cała buda wpada w dość duże wibracje, mam wrażenie jak by nie paliła na wszystkie garki, tu sytuacja po rozgrzaniu się nie poprawia. Podczas mrozu, gdy jeszcze jest nie dogrzana, często nie jest w stanie jadąc przekroczyć 3.5k obrotów. Potem, po rozgrzaniu, ciągnie do odcinki. Na lpg pracuje bez zarzutów. I pytanie, jakim iść tropem.. czy faktycznie problem w tym że nie wszystkie cylindry pracują, czyli np świece, ew. operacja czyszczenia wtrysków.. czy może filtr paliwa, bo wymieniany był, obstawiam że w 06 (pompa hula). Cała akcja nie stała się nagle, stan pogarszał się ok miesiąca.
Z góry dzięki za sugestie, pozdrawiam.
winzent
Uczeń

Moje BMW: 325
Nadwozie: Touring
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#2  Postprzez Pietrek » 16 mar 2013, o 16:57

zanim zalozyles temat powinienes byl wykrecic swiece i sprawdzic jak wygladaja, juz wtedy moglbys przypuszczac co jest nie tak
to samo tyczy sie wtryskow, nie ma jakos niesamowicie duzo pracy zeby je wyciagnac
sonde lambda tez sprawdza sie w kilka minut

wyczysc caly dolot od przeplywomierza, przez krokowy i przepustnice, konczac na wtryskach, przy okazji eliminujac wszystkie nieszczelnosci - jak znam zycie to krociec krokowego i krocce podcisnien serwa beda luzne na 90%
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez oscar43 » 16 mar 2013, o 21:40

Ja kiedys mialem podobny problem i tez szukalem przyczyny w przeplywce ,dolocie ,czujniku temp itp jak sie potem okazalo pompa paliwa miala wine po wymianie pompy problem znikl.Ja bym sprawdzil pompe na Twoim miejscu jesli na lpg smiga dobrze.Pozdrawiam
oscar43
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez alonz » 17 mar 2013, o 01:43

skoro problem wystepuje tylko na benzynie to odpusc sobie cały układ zapłonowy czyli kopułke, rozdzielacz, swiece, kable. Najprościej to sprawdz ciśnienie paliwa. Jesli dobre to problem we wtryskach lub w powietrzu, a jesli zle to pompa paliwa lub regulator cisnienia paliwa
alonz

Post numer:#5  Postprzez jakubb20 » 17 mar 2013, o 03:38

Witam mam podobny problem z tym że pompę i filtr wymieniałem.Mam jakiegoś tam czipa ze zmieniona mapą i zapłon przestawiony o 40 stopni i nie posiadam kata(xpipe).Jest lepiej jak zaleje vpower(i autko lepiej lata) z tym ze czasami jak stanę na światłach to zatrzesie budom jak by tam było jakieś v8.A co do wtrysków to ostatnio rozbierałem 190 w 2.0 i tam wtryski były zabrudzone- i do paliwa dolaliśmy środek do czyszczenia wtrysków bo miala być tania naprawa i była poprawa(dodam tylko jeszcze ze do tego poszedł(wymieniony) rozdzielacz paliwa i oczywiście filtr paliwa).
jakubb20

Post numer:#6  Postprzez X_E_O_N » 17 mar 2013, o 10:10

o ile masz przestwiony zaplon :) o 40 stopni .................................... heh kocur

Albo jest za male cisnienie paliwa albo jest uszkodzone WN lub zle wyregulowane zawory ewentualnie brak kompresji ............. przyczyn moze byc wiele
X_E_O_N

Post numer:#7  Postprzez winzent » 17 mar 2013, o 11:52

Dziękuje za pomysły. Jedyne co udało mi się wczoraj zrobić przez to zdjąć kolektor dolotowy w jakieś 4h. Myślałem że to będzie prostsza operacja. Dziś sprawdzę wtryskiwacze.. Obstawiam też zawory, bo były regulowane jakies.. 75k temu.
winzent
Uczeń

Moje BMW: 325
Nadwozie: Touring
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#8  Postprzez jakubb20 » 17 mar 2013, o 12:11

Witam co do zapłonu to sprawdzał mi go nauczyciel w szkole lampą stroboskopową.A ten czip to też może coś dawać. Pytanko czy w silniku m20b20 skrzynia jest duzo krótsza od tej co jest w m20b25, bo wachluje nią bardzdzo często(dyfer z 25% szperą).A i predkość z jaką jechałem to 210km/godz z kołami 15 cali bbs na oponie 195/55.
jakubb20

Post numer:#9  Postprzez Devil474 » 17 mar 2013, o 13:02

jakubb20 napisał(a):Witam co do zapłonu to sprawdzał mi go nauczyciel w szkole lampą stroboskopową.A ten czip to też może coś dawać. Pytanko czy w silniku m20b20 skrzynia jest duzo krótsza od tej co jest w m20b25, bo wachluje nią bardzdzo często(dyfer z 25% szperą).A i predkość z jaką jechałem to 210km/godz z kołami 15 cali bbs na oponie 195/55.

Pierwsze 3 biegi są dłuższe w b20. Dyfer masz za krótki
Devil474
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: -------
Silnik: M20B25

Post numer:#10  Postprzez X_E_O_N » 17 mar 2013, o 13:34

nie ma takiej opcji zeby zaplon byl tak ustawiony :) rozumiem ze sam nie wiesz czy jest przyspieszony czy opozniony i zaplan nastepuje w 1/9 obrotu walu za wczesnie lub za pozno :) zmien nauczyciela przy takim zaplonie na wolnych obrotach nie byl bys w stanie ruszyc 20 stopni to juz jest bardzo duzo :)

sciaganie kolektora ssacego bez sensu strata czasu
Ostatnio edytowano 17 mar 2013, o 13:41 przez X_E_O_N, łącznie edytowano 1 raz
X_E_O_N

Post numer:#11  Postprzez jakubb20 » 17 mar 2013, o 13:36

ok dziekuje za info ale tak na marginesie to nie bede go zmienial bo staram się teraz jezdzić ostrożnie i ekonomicznie a od czasu do czasu jak trzeba to pokazuje nowym autom co ona potrafi i to wystarczy.
jakubb20

Post numer:#12  Postprzez X_E_O_N » 17 mar 2013, o 13:57

W bylej firmie w ktorej pracowalem gosc w fordzie mial chipa ktory zmienial kolejnosc zaplonu byl w komplecie razem z walkiem nawet :)
Juz zadne brednie mnie nie zdziwia

pozdrawiam

jestem tylko ciekaw jak nauczyciel lampa srawdzil ten kat zaplonu
X_E_O_N

Post numer:#13  Postprzez Pietrek » 17 mar 2013, o 18:31

Dokładnie, widocznie porównywał jakieś nacięcie na kole, ze znakiem z obudowy rozrządu...
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan

Post numer:#14  Postprzez jakubb20 » 17 mar 2013, o 21:14

Na ustawianiu zapłonu to się nie znam ale on podłączył kompa i lampę i mi mówił że 40 stopni-ile w tym prawdy to niewiem.A nauczyciel uczy w policealnej szkole mechatronicznej i pokazywał nam na tablicy jak idze przestawić zapłon to jest albo go przyspieszyć bądz opóżnić i jak reaguje na to silnik.Ogólnie uczy on w szkole u Kędzi-w tej szkole też produkuja maszyny do badania wtryskiwaczy cr i ostatnio zrobili nawet do badania pompowtryskiwaczy taki prototyp.Dziś jak jezdziłem to ładnie chodziła choc z trakcją na letnich oponach to kiepsko(na ostatkach v powera 95) trochę trzęsła budą ale nie tak mocno.Może założyć jakieś lepsze świece bo mam NGK produkcji japonskiej.
jakubb20

Post numer:#15  Postprzez X_E_O_N » 18 mar 2013, o 09:06

Problem w tym ze nie ma zadnych naciec i znakow na obudowie :)
Wiec nie wiem skad wzial sie taki kat ktory nie jest mozliwy w zaden sposob przeliczajac stopnie na ilosc zebow wiem ze to sie nijak ma do tego to rozrzad trzeba by przestawic o 7 zebow zeby bylo 40 stopni :)

Nie wazne kolega jezdzi jest ok trzesie buda V power tez daje moc wiec jest OK
X_E_O_N

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie