[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z wyjeciem miski e30 M50.

Wszystkie sprawy związane z mechaniką

Post numer:#16  Postprzez szalwi » 22 mar 2013, o 17:54

Jak masz taka możliwosć to podnieś silnik i heja, miska wyjdzie. Chociaż masz i tak dobrze bo ja mam kolo zamachowe od m20 i "troszke" mi zakrywa te sruby i u mnie jest z tym total beton :cho: Albo wierć po hardcorze do końca xD
Obrazek
szalwi
Inżynier

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik:
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#17  Postprzez MisiekE300 » 24 mar 2013, o 20:34

Sprawa wyglada tak ze miska na laczeniu ze skrzynia ani drgnie a powinna chociaz troszke w dol zejsc, bo łeb sroby uwalony. Sprawdzałem wszytskie srobki odkrecone. Do wyjecia miski skrzynie trzeba demontowac czy nie? Juz nie wiem co tam moze jeszcze trzymac. Na calej dlugosci miska poszla w dol, jest szpara a przy samym koncu na laczeniu ze skrzynia- okolice ujebanej srobki nie drgnie w dol. Wydaje mi sie ze ta urwana sroba by az tak mocno nie trzymala? Ma ktos pomysl jakby ja w tym miejscu podwazyc ?

Co do podniesienia silnika-opuszczenia belki to wiem wiem, jak tego nie zrobie w ten sposob to wyjme calkiem silnik ze skrzynia.

Co do samej miski to planuje nowa(uzywana) kupic ;) Czyli ta mi sie juz nie przyda.
MisiekE300

Post numer:#18  Postprzez szalwi » 24 mar 2013, o 23:24

A próbowałeś ,z wyczuciem oczywiscie, podważyc miske jak najblizej skrzyni? bo moze tam jest jakis silikon co trzyma....
Obrazek
szalwi
Inżynier

Moje BMW: 320
Silnik:

Post numer:#19  Postprzez MisiekE300 » 25 mar 2013, o 01:38

Niedziela niedziela ale wlasnie wrocilem z garazu, odkrecilem wkoncu pompe wspomagania, srobe rozwiercilem. Miska jest wreszcie luzna.

Problemem jest wyjac ja a wlasciwie jej czesc ktora jest wsadzona w skrzynie. Problemem jest to ze blokuje kolo pasowe, aby ja w przod wysunac. Ma ktos na to jakis sposob? Da sie kolo pasowe zdemontowac? Czy to raczej niepotrzebny wysyilek?
MisiekE300

Post numer:#20  Postprzez Grzesiek2290 » 25 mar 2013, o 09:49

zbędny wysiłek ale w sumie to roboty za dużo nie ma. 6 śrub i schodzi
E30 325i 87' - rozebrałem i nie umiem złożyć
Grzesiek2290
Doktor

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B2X

Post numer:#21  Postprzez BMWe30-Stefan » 25 mar 2013, o 10:07

nie musisz koła wyjmować przekręć miskę w prawą stronę patrząc od przodu na silnik miałem ten sam problem w m52tu z wyjęciem tej miski od m50 i przekręciłem miskę i wyszła z pocałowaniem w rękę bo tam w tej misce wystaje taki kołnierzyk przy miejscu na bolec do blokowania koła zamachowego i to on ci przeszkadza a jak ją przekręcisz to powinna wyjść na miska bez problemu
BMWe30-Stefan

Post numer:#22  Postprzez korek_86 » 25 mar 2013, o 12:55

moze zadam głupie pytanie, ale odkreciłeś te dwie śruby przez otwory w skrzyni biegów?, pamietaj, że smok będzie tez blokował, chyba ze masz na tyle duzo miejsca żeby miske w dół sćiągnąć i objeść smoka, inaczej musisz go odkręcić od pompy olejowej.
korek_86

Post numer:#23  Postprzez MisiekE300 » 25 mar 2013, o 14:21

Witam, oczywiscie ze odkreciłem, miska jest juz luzna, tylko wlasnie zeby wysunac ja troche w przod, na tyle zeby wyszedl ten kawalek ze skrzyni biegow to kolo pasowe blokuje. Co do wyjecia jej w dol to wiem, silnik w gore lub belka w dol ;)
MisiekE300

Post numer:#24  Postprzez BMWe30-Stefan » 25 mar 2013, o 14:58

jeśli nie zrzucisz belki albo nie podniesiesz silnika to zapomnij o wyjęciu miski bo to nierealne
BMWe30-Stefan

Post numer:#25  Postprzez MisiekE300 » 25 mar 2013, o 15:39

Wiem o tym, ale to nic nie zmieni w polozeniu miska- kolo pasowe. O to mi chodzi ze wpierw trzeba ja wysunac troche w przod zeby sie ze skrzyni wysunela- dopiero pozniej w dol.
MisiekE300

Post numer:#26  Postprzez BMWe30-Stefan » 25 mar 2013, o 15:59

aha czyli skrzynia w M50 nie ma takich 2 wycięć ?? w dzwonie ?
BMWe30-Stefan

Post numer:#27  Postprzez MisiekE300 » 25 mar 2013, o 16:04

Poprostu ta czesc miski, ktora jest przykrecona na schowanych dwoch srobach w dzwonie, musi wyjsc do przodu i dopiero pozniej mozna opuscic miske w dol. Zeby ja wyszarpac troche do przodu to blokuje mi kolo pasowe, o ktore sie miska zapiera. Dopiero jak pojdzie troche w przod to mozna ja wyciagac w dol.

PS Zeby wykrecic kolo pasowe trzeba ta glowna srobe duza odkrecic czy te 6 mniejszych?
Ostatnio edytowano 25 mar 2013, o 16:14 przez MisiekE300, łącznie edytowano 1 raz
MisiekE300

Post numer:#28  Postprzez korek_86 » 25 mar 2013, o 16:12

oj tak do konca nie jest jak mowisz, jak opuscisz belke lub podniesiesz silnik miske bedziesz mogl opuscic i wtedy nie bedzie kolidowala z kołem pasowym. pamietaj tez o smoku w misce.
korek_86

Post numer:#29  Postprzez MisiekE300 » 25 mar 2013, o 16:16

Ale jezeli ja opuszcze w dol mocniej to ten tyl miski ze skrzyni nie wyjdzie bo bedzie sie pod kątem klinowal o dzwon skrzyni. - nie wiem jak to inaczej opisac
MisiekE300

Post numer:#30  Postprzez korek_86 » 25 mar 2013, o 16:37

powiem tak, 2 razy wyciągałem u siebie miske. ostatnio 2 tygodnie temu, i jakichs wielkich problemow nie mialem, mimo tego iz raz ukrecila mi sie ta sama sruba co u Ciebie, jak juz mialem wszystko odkrecone i opuszczona belke to miska mi wychodzila bez bólu.
No nic cierpliwości życzę bo ja już pomysłów nie mam.
korek_86

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Techniczne