[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M20B25 nierówno pracuje, spadek mocy

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

M20B25 nierówno pracuje, spadek mocy

Post numer:#1  Postprzez wiacus » 30 mar 2013, o 19:43

Witam
Od pewnego czasu walczę z moją E30. Silnik nierówno pracuje, czuć drgania na całym samochodzie - coś jakby któryś cylinder przerywał, ale nie jestem tego pewien. Moc nieznacznie spadła, czuć to na przyspieszeniu. W trakcie jazdy kiedy przytrzymam gaz w jednym położeniu, obroty minimalnie się zmieniają - coś w rodzaju niewielkich szarpnięć. Poza tym od dawna (ostatnio coraz częściej) zdarzają się mocne szarpnięcia - tak jak by silnik przestawał pracować na pół sekundy. Dzieje się to powiedzmy raz na parędziesiąt kilometrów, jednak zauważyłem, że częstotliwość wzrasta, gdy w baku jest mało paliwa, natomiast praktycznie ustępuje, gdy zaleje się do pełna. Podejrzewam, że dwa rodzaje szarpania mogą być od siebie niezależne.
Ostatnimi czasy wymieniłem:
- pompę paliwa
- przewody zapłonowe NGK
- kopułkę BREMI
- świece
Ponadto sprawdziłem omomierzem cewkę i palec - są OK. Na starych świecach na 2 i 3 cylindrze był nieznaczny czarny osad.
Silnik jest świeżo dotarty po kapitalnym remoncie, tj. wymienione panewki, pierscienie, zregenerowana glowica, więc kompresja na pewno jest prawidłowa.
Gdzie dalej szukać przyczyny? Przepływomierz? Wtryskiwacze? Jeśli tak, to jak je sprawdzać domowymi metodami?
Pomóżcie. :cry:
wiacus

Post numer:#2  Postprzez SpiderS » 30 mar 2013, o 19:56

a zaworki dobrze ustawione ??
Obrazek
SpiderS
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez superfly » 30 mar 2013, o 19:57

proponowałbym podłączyć kompa i sprawdzić w czasie jazdy jak zachowuje się sonda, może daje zły odczyt mieszanki i dlatego szarpnie, możesz też odłączyć wtyczkę i przejechać się bez podłączonej, sprawdź też luz zaworowy może za ciasno są ustawione zawory,
superfly

Post numer:#4  Postprzez wiacus » 30 mar 2013, o 20:06

Jeśli chodzi o zawory, to nie było nic ruszane od remontu. Sam tego nie robiłem, mechanikiem nie jestem. Może rzeczywiście trzeba podregulowac. Jednak problem nie występuje od remontu, przynajmniej jesli chodzi o to szarpanie przy jezdzie w stalym polozeniu gazu. Te rzadkie, mocne szarpnięcia występowały jeszcze na długo przed remontem.
Spróbuję przejechac się z odpiętą sondą, jednak dostęp do samochodu będę miał dopiero po świętach.
Jakieś inne pomysły?
wiacus

Post numer:#5  Postprzez proko » 30 mar 2013, o 20:14

wiacus napisał(a):Jeśli chodzi o zawory, to nie było nic ruszane od remontu

W takim razie pierwsze sprawdź luz bo po złożeniu silnika wszystko się układa i zaworki szybko się rozregulują praktycznie pasuje do nich zaglądnąć po kilkuset km
proko
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#6  Postprzez wiacus » 30 mar 2013, o 20:26

OK, znajdę kogoś kto mi ustawi luzy w takim razie. Sam nie chcę tego ruszać, bo jeszcze coś skopię. ;)
wiacus

Post numer:#7  Postprzez Bobek » 30 mar 2013, o 21:19

Ja w swoim m20 mialem straszne szarpanie i silnik kulal, a przyczyna byla peknieta guma od przeplywki.
Bobek

Post numer:#8  Postprzez wiacus » 30 mar 2013, o 21:58

Bobek napisał(a):Ja w swoim m20 mialem straszne szarpanie i silnik kulal, a przyczyna byla peknieta guma od przeplywki.

Wymieniałem jakiś czas temu, jest szczelna. Lewego powietrza nie bierze.
wiacus

Post numer:#9  Postprzez kamil7s » 31 mar 2013, o 01:11

Jaka pompa paliwa? Filtr paliwa wymieniony? Wtryskiwacze wyjmij z kolektora osłoń wszystko naokoło i kręć rozrusznikiem i patrz jaką mgiełkę dają czy nie leją. Ja miałem szarpanie takie jak pompa paliwa był szrot i wtedy jak się wcisnęło gazu do końca to odpychało się.
kamil7s
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez wiacus » 31 mar 2013, o 02:05

kamil7s napisał(a):Jaka pompa paliwa? Filtr paliwa wymieniony? Wtryskiwacze wyjmij z kolektora osłoń wszystko naokoło i kręć rozrusznikiem i patrz jaką mgiełkę dają czy nie leją. Ja miałem szarpanie takie jak pompa paliwa był szrot i wtedy jak się wcisnęło gazu do końca to odpychało się.

A jest wiecej niz jedna pompa paliwa w e30? Wymieniana była ta w baku. Filtr wymienialem chyba z poltora roku temu, powinien byc ok. Wtryski sprawdze. Podejrzewalem to, ale nie bardzo wiedzialem jak je sprawdzic w niewarsztatowych warunkach.
wiacus

Post numer:#11  Postprzez wojtaq » 31 mar 2013, o 10:27

wiacus, z pompą chodziło mu o sprawność , czy daje dobrze do samego końca
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Post numer:#12  Postprzez kamil7s » 31 mar 2013, o 10:52

Wymień ten filtr to z głowy będzie. Kup jakiegoś boscha lub mann. Jaką pompę kupiłeś? Jakąś firmową czy chine z tych tańszych. Jedną na sto trafisz że jest kiepska.
kamil7s
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez wiacus » 1 kwi 2013, o 12:02

Niestety chine, ale w zasadzie nie zmienilo się nic w stosunku do sytuacji przed wymiana, wiec zakladam ze to nie tego wina.
A regulator cisnienia na wtryskach? Jak to sprawdzic?
wiacus

Post numer:#14  Postprzez wojtaq » 1 kwi 2013, o 14:23

zdejmij wężyk z podciśnienia który na niego wchodzi , jeśli jest sucho jest dobrze , jak puszcza to będzie tam paliwo
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Post numer:#15  Postprzez wiacus » 2 cze 2013, o 18:09

Wymieniony wtrysk na pierwszym cylindrze. Cały układ zasilania pompy paliwa rozebrany, pomierzony i złożony do kupy z nowym przekaznikiem pompy. Zawory tez wyregulowane, jednak luzy byly ok, dokonalismy tylko minimalnych poprawek. Hula jak trzeba. :]
wiacus

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie