Od pewnego czasu walczę z moją E30. Silnik nierówno pracuje, czuć drgania na całym samochodzie - coś jakby któryś cylinder przerywał, ale nie jestem tego pewien. Moc nieznacznie spadła, czuć to na przyspieszeniu. W trakcie jazdy kiedy przytrzymam gaz w jednym położeniu, obroty minimalnie się zmieniają - coś w rodzaju niewielkich szarpnięć. Poza tym od dawna (ostatnio coraz częściej) zdarzają się mocne szarpnięcia - tak jak by silnik przestawał pracować na pół sekundy. Dzieje się to powiedzmy raz na parędziesiąt kilometrów, jednak zauważyłem, że częstotliwość wzrasta, gdy w baku jest mało paliwa, natomiast praktycznie ustępuje, gdy zaleje się do pełna. Podejrzewam, że dwa rodzaje szarpania mogą być od siebie niezależne.
Ostatnimi czasy wymieniłem:
- pompę paliwa
- przewody zapłonowe NGK
- kopułkę BREMI
- świece
Ponadto sprawdziłem omomierzem cewkę i palec - są OK. Na starych świecach na 2 i 3 cylindrze był nieznaczny czarny osad.
Silnik jest świeżo dotarty po kapitalnym remoncie, tj. wymienione panewki, pierscienie, zregenerowana glowica, więc kompresja na pewno jest prawidłowa.
Gdzie dalej szukać przyczyny? Przepływomierz? Wtryskiwacze? Jeśli tak, to jak je sprawdzać domowymi metodami?
Pomóżcie.