[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wycieraczki na lampy

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Wycieraczki na lampy

Post numer:#1  Postprzez robson_e30 » 3 kwi 2013, o 23:27

Witam wie ktoś może jak rozruszać zapieczony/zardzewiały silniczek od wycieraczek na lampy jest na to jakiś sposób ... dzięki z góry pozdrawiam
robson_e30

system intensywnego zmywania reflektorów i szyby czołowej

Post numer:#2  Postprzez paulwit_e30_318is » 4 kwi 2013, o 00:27

Kolego, bez rozebrania silniczka raczej nie da rady.
Przerabiałem to przy doposażaniu mojego IS-a w wycieraczki na lampy.

W moich silniczkach wycieraczek rudy wręcz spowodował wżery na osi wycieraczek.
Zwróć uwagę na stan tego gumowego kapturka, nakładanego na oś.

Na rysunku ma on numer 7 :

http://bmwfans.info/parts/catalog/E30/2 ... _cleaning/

Napewno jest solidnie spękany i wymaga wymiany, bo jeżeli będzie nieszczelny to efekt Twojej pracy będzie krótkotrwały - woda i brud znowu dostanie się przez spękaną gumkę na oś i znowu spowoduje zatarcie.

UWAGA:

Przy składaniu silnika wycieraczek bardzo ważnym aspektem jest właściwe ustawienie wewnętrznych mechanizmów silnika tak, aby podczas pracy wykonywał właściwe ruchy ramion wycieraczki.
Szczerze mówiąc poległem na tym etapie uruchamiania wycieraczek reflektorów, ale z pomocą przyszedł mi mój kumpel, który temat reanimacji, montażu, synchronizacji tych silniczków po rozebraniu i czyszczeniu/smarowaniu , ma opanowany do perfekcji.
Jak chcesz to odezwij się w PW to podam Ci numer do niego.
///M Der stärkste Buchstabe der Welt
paulwit_e30_318is
Uczeń

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez robson_e30 » 4 kwi 2013, o 08:55

No kapturek jest pęknięty tył osłonę mam zdjęta ale nie wiem co dalej (nie chce popsuć za drogi sprzęt) a tak wogóle to jakbym mógł Cie prosić żebyś mi ten numer podesłał na PW bo ja nie mogę napisać do Ciebie PW (za mało postów) i jeszcze jedno pytanie bo mam do Poznania 40km i w zeszłym roku chyba już się poznaliśmy (chyba że się mylę) na Klasykach jak co czwartek Twój IS to czarne coupe z MT 2 i na alpinach ? ... Pozdrawiam
robson_e30

Post numer:#4  Postprzez paulwit_e30_318is » 4 kwi 2013, o 10:26

robson_e30, całkiem możliwe, że rozmawialiśmy na PKN w któryś czwartek, bo Twój opis mojego auta bardzo się pokrywa, heh! ;)

Wysyłam Ci w PW nr telefonu do Piotra, który Ci pomoże z tymi silniczkami wycieraczek (przed chwilą z nim rozmawiałem).

Pozdrawiam
paulwit_e30_318is
Uczeń

Post numer:#5  Postprzez THCulture » 4 kwi 2013, o 15:00

A takiego silniczka wycieraczek nie można zamiennie użyć z innego samochodu?
Chyba jakiś leży u mnie na strychu i na pewno nie jest od BMW, a wygląda bardzo podobnie...
THCulture

Post numer:#6  Postprzez paulwit_e30_318is » 4 kwi 2013, o 15:28

THCulture, z tego co wiem - jak reanimowałem z kumplem moje silniki do wycieraczek to wykorzystaliśmy pewne podzespoły od silniczka wycieraczek z Mercedesa W124 - niektóre wersje również miały wycieraczki reflektorów.
Producentem silniczków dla BMW była firma BOSCH albo Hella , więc pewnie te firmy dostarczały te silniki producentom różnych marek.
Kolejne potwierdzenie mojej tezy: kumpel w Saabie 93 z 2001 roku ma wycieraczki i silnik wygląda dokładnie tak samo jak w mojej E30-stce.

Co do wykorzystania Twojego konkretnego silniczka to musisz po pierwsze sprawdzić ile ma przewodów ten silnik.
Oczywiście każda marka samochodu może mieć inne rodzaj kości połączeniowej z instalacją elektryczną systemu - E30 ma okrągłe złącze, a np. Saab z tego co pamiętam prostokątne (?)
Są dwa rodzaje silników:
3-przewodowe i 4-przewodowe.
Silnik 4-przewodowy ma ten jeden dodatkowy przewód, który załącza pompkę spryskiwaczy reflektorów.

Jeśli chodzi o E30 to silniczek 4-przewodowy jest z prawej strony, a 3-przewodowy z lewej strony.
paulwit_e30_318is
Uczeń

Post numer:#7  Postprzez THCulture » 4 kwi 2013, o 18:08

Dzięki za wskazówki :D poszukam tego silniczka jak będę miał czas i zobaczę co to :)
THCulture

Post numer:#8  Postprzez robson_e30 » 4 kwi 2013, o 20:37

paulwit_e30_318is, silniczek jest już u Piotra regeneruje się ;] dzięki wielkie na Klasykach kiedyś będziesz ?
robson_e30

Post numer:#9  Postprzez paulwit_e30_318is » 4 kwi 2013, o 21:06

THCulture, cieszę się, że pomogłem w razie pytań śmiało można do mnie pisać PW ;)

robson_e30, mam nadzieję, że z Twoimi silniczkami nie będzie tyle zabawy jak z moimi. Gość, od którego kupiłem przepalił jakąś diodę zatopioną w obudowie silniczka i wycieraczka na jednej z lamp działała tylko jak klosz reflektora był...mokry (po prostu ramię wycieraczki miało mniejszy opór, przez co pióra wycieraczek z łatwością ślizgały się po kloszach). Gdy tylko klosze były już suche, po kolejnym uruchomieniu wycieraczek, stawały w połowie ruchu, płyn spryskiwacza nie leciał przez dysze w atrapach i z dużym oporem wracały albo nie do pierwotnych położen! :mad2:
Masakra, ale udało się to ogarnąć - musiałem wymienić obudowę silnika z czterema przewodami i teraz wszystko śmiga jak należy.
Możesz być spokojny - Piotr Ci to ogarnie :)

Na spotkania w ramach Poznańskich Klasyków Nocą czekam z niecierpliwością - pewnie nie tylko ja - gdy tylko zacznie się cykl spotkań na dobre planuje być tam co czwartek.
Pozdrawiam :)
paulwit_e30_318is
Uczeń

Post numer:#10  Postprzez robson_e30 » 4 kwi 2013, o 21:32

Jeszcze jedno pytanie do Ciebie skąd brałeś pióra wycieraczek bo ja nie mam jednego w połowie a reszta jest już w takim stanie jakim jest ;p
robson_e30

Post numer:#11  Postprzez paulwit_e30_318is » 4 kwi 2013, o 21:58

robson_e30, zmartwię Cię.
Pióra wycieraczek reflektorów kupiłem w ASO.
Przy próbach rozruchu wycieraczek stare pióra, które non stop są dociśnięte do kloszy, po prostu mi się rozpadły. Niestety - gumowe pióra, które z 20 lat były dociśnięte do kloszy, mają prawo być zużyte.

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/produ ... ycieraczki

Powiem szczerze - cena mnie zszokowała !!! 143 zł ?!!! :mad2:

Z trzy lata temu kupowałem te pióra za 45-50 zł/szt.

Lepiej zadzwoń do ASO Smorawiński i zapytaj, bo aż mi się nie chce wierzyć, że tak podrożały !!!
paulwit_e30_318is
Uczeń

Post numer:#12  Postprzez robson_e30 » 4 kwi 2013, o 22:06

No właśnie tak już ostatnio na to patrzyłem i nie dowierzałem ale widzę ze Ty tez się dziwisz zadzwonię zapytam bo inaczej nie będę wiedział ale nie masz może starej jednej nawet uszkodzonej sztuki? bo najbardziej chodzi teraz o sprawdzenie czy to działa a na połowie wycieraczki tego nie sprawdzę bo szkoda klosz porysować bo nie powiem trochę mnie przestraszyłeś z tą diodą i wymianą obudowy...
robson_e30

Post numer:#13  Postprzez El Commandante » 4 kwi 2013, o 22:27

piora wycieraczek pdobno sa takie same jak w wycieraczkach przedneij szyby , trzeba je tylko skrocic . PODOBNO
El Commandante
Stażysta

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#14  Postprzez Krzychu_iX » 4 kwi 2013, o 22:28

Producentem silników jest tylko BOSCH.
Mechanizmy SAAB, Volvo, Nissan, Opel, Mercedes są oparte o te same podzespoły. To, co jest różne to długość osi, tulei i mocowania (raz na obudowie raz przez oś). W niektórych autach nie było różnicy między silnikami i wszystkie były 3-przewodowe. Naturalnie złącza każdy miał inne.

Jeśli chodzi o pióra to jest to rozbój w biały dzień. Kupując u BOSCHa zapłacimy więcej.

Ja wymieniłem same gumy piór. Po tylu latach guma o ile jest to już się nie nadaje (nie ma sprężystości i rozciera).

Teraz gumy są ładne i sprężyste.
Krzychu_iX

Post numer:#15  Postprzez robson_e30 » 4 kwi 2013, o 22:30

Krzychu_iX, możesz dokładnie opisać jak wymieniłeś same gumy piór skąd wziąłeś taka gumę ?
robson_e30

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie