[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z OBC II w e30

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#16  Postprzez paulwit_e30_318is » 5 kwi 2013, o 00:17

robson_e30, tak jak napisał Krzychu_iX, żaróweczki z wąsami 2 x 6V i świecą jak należy - ani za jasno ani za ciemno.

Rozwiązanie z LED-ami jest godne rozważenia - na pewno nigdy się nie przepalą.
Co do wartości napięć i diód to stawiam na białe diody 1,9 V ograniczone rezystorem o wartości rzędu 500 ohm ( nie mam pewności co do tej wartości rezystancji - niech mnie ktoś poprawi).

Zauważ, że na zielonej płytce, w którą wlutowane są te dwie żaróweczki jest opis "ACHTUNG max. 10V", więc masz informację na jakim napięciu działają te żarówki.

Co do diód to zastosowałem również trzy diody pomarańczowe 1,9 V do podświetlenia gałki zmiany biegów i intensywność świecenia jest taka jak w liczniku.
///M Der stärkste Buchstabe der Welt
paulwit_e30_318is
Uczeń

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#17  Postprzez Krzychu_iX » 6 kwi 2013, o 11:00

Rezystor od 500 do 1000 powinien dać rady. Ważne by miał odpowiednią moc (przewlekany osiowy powinien się sprawdzić).

Żarówkę trudniej dostać bo nie jest typowa. Ja zamawiałem z zagranicy.
Jeśli chodzi o diody to jakość podświetlenia zależeć będzie od typu soczewki w diodzie. To, co widziałem to były traducyjne soczewkowe, matowe. W podświetleniu jest reflektor który wyrównuje oświetlenie.

Jakbyś miał faktycznie poważniejszy problem z Twoim OBC to żarówki/diody można zamontować przy okazji.

Daj znać, co Ci się uda zwalczyć.
Krzychu_iX

Post numer:#18  Postprzez robson_e30 » 6 kwi 2013, o 20:24

Wiesz no podejrzewam ze ono chodzi typu wiesz ze oblicza wszystko pokazuje ile spala itp (nie sprawdziłem jutro wyjadę to zobaczę) tylko ta diodka obok limitu świeci cały czas ...
robson_e30

Post numer:#19  Postprzez Krzychu_iX » 7 kwi 2013, o 15:27

To nie jest normalne. Powinna dać się wyłączyć albo zgasnąć po odłączeniu i ponownym załączeniu wiązki.

Daj znać jak sprawdzisz wskazania.
Krzychu_iX

Post numer:#20  Postprzez robson_e30 » 7 kwi 2013, o 17:24

Dzisiaj się przejechałem i wszystko jest OK wskazania są prawidłowe wszystko działa itp limit działa poprawnie i jest tak jak włączę limit to dioda świeci się mocniej jak przekroczę to mruga ale raz mocniej raz słabiej a jak go wyłączę to świeci się nadal ale słabiej niż jakby był aktywowany ... ktoś coś z tego rozumie?
robson_e30

Post numer:#21  Postprzez Krzychu_iX » 7 kwi 2013, o 21:32

Działanie LIMIT jest takie:

Wprowadzanie:
Limit ... prędkość (przyciski 100, 10, 1) ... LIMIT.
Wartość zostaje zapisana.
Funkcję można wyłączyć naciskając też LIMIT, ale poziom prędkości pozostaje zapisany.

Działanie:
Jak przekraczas to miga dioda (to zauważyłeś). Słychać też gong (o ile podłączony).

Kasowanie:
Wartość jest czyszczona przy zmianie jednostek jednostek miar (mph/kph, C/F).

Zmiana jednostek:
Wciskamy Geschw. lub SPEED lub AVG MPG (zależnie od wersji OBC) i następnie długopisem albo ołówkiem mały przycisk w prawym rogu OBCII. Kolejno naciskając zmieniamy jednostki. Kasuje to jednocześnie pamięć.

Spróbuj, choć nie sądzę by pomogło.

Najprawdopodobniej obwód sygnalizacji LIMIT uległ uszkodzeniu (dlatego lekko świeci) albo ktoś tam majstrował wcześniej i coś podmienił na nieoryginalne w elektronice.
Krzychu_iX

Post numer:#22  Postprzez robson_e30 » 8 kwi 2013, o 21:46

Dzisiaj zauważyłem że jak odepnę go od instalacji i podepnę z powrotem to ta dioda która cały czas świeci w czasie gdy podpinam zaświeci się mocniej i zaraz słabnie i świeci cały czas
robson_e30

Post numer:#23  Postprzez Krzychu_iX » 9 kwi 2013, o 20:11

Ewidentnie coś jest zepsute.
Zatem albo nie będziesz się tym przejmował albo ... trzeba to będzie naprawić.

Mam OBC II z uszkodzonym wyświetlaczem.
Krzychu_iX

Post numer:#24  Postprzez Zales93 » 9 kwi 2013, o 21:59

Panowie troszkę nie na temat napisze ale nie chce zakładać następnego tematu wrzucił by ktoś zdjęcie kości która wchodzi do OBC II bo mam wstawiony w to miejsce zegarek który jest tylko jakby improwizorką bo mam kość która nie pasuje ani do zegarka analogowego ani cyfrowego wiec wydaje mi sie że powinno być OBC
Zales93

Post numer:#25  Postprzez robson_e30 » 9 kwi 2013, o 22:29

Zales93, ale kość kodująca czy wtyczka do podłączenia ?
robson_e30

Post numer:#26  Postprzez Zales93 » 9 kwi 2013, o 22:34

wtyczka ta co wchodzi w ekran
Zales93

Post numer:#27  Postprzez robson_e30 » 9 kwi 2013, o 22:38

Bo mówisz ze masz jakiś druciarski zegarek czy ori zegarek? Zauważ że są dwa rodzaje zegarków analogowy i cyfrowy one też miały wpinane zasilanie z kostką nie koniecznie to musi być od OBC wiec jak masz jakiś nie oryginalny to może być po prostu kostka od zegarka. A jaki kolor ma ta kostka?
robson_e30

Post numer:#28  Postprzez paulwit_e30_318is » 9 kwi 2013, o 22:43

Zales93, tak się składa, że ogarniam z kumplem jego OBC II i zrobiłem foto kości wchodzącej w komputer OBC II . Jest oczywiście inna niż do OBC I :

Obrazek

Obrazek
paulwit_e30_318is
Uczeń

Post numer:#29  Postprzez Zales93 » 9 kwi 2013, o 22:45

Mam ori analogowy napisałem przecież ze ani do tego ani do tego nie pasuje cyfrowy od kolegi wyciągnąłem sprawdzałem nie pasuje. kość jest koloru zielonego i jest na wiecej pinów niż zegarek cyfrowy dokładnie nie pamiętam na ile ale około 10-12 pinów
Zales93

Post numer:#30  Postprzez paulwit_e30_318is » 9 kwi 2013, o 22:49

Zales93, foto kości podpinanej pod OBC II masz post wyżej :)
paulwit_e30_318is
Uczeń

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie