[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

podlaczenie pompki paliwa

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

podlaczenie pompki paliwa

Post numer:#1  Postprzez skiper » 10 kwi 2013, o 19:30

witam mam problem z pompka paliwa w e30, a wiec nie dziala po podlaczeniu pod orginalna wtyczke, w sumie nie dziwie sie bo jakis magik kiedys chyba robil obejscie i kable sa puszczone z tej kostki prosto pod wtyczke a nie jak w ori pod blacha.
W aucie byl kiedys gaz ale przy swpaie wszytsko wywalilem i na zadne dziwne wiazki nie trafilem a o wylaczniku pompki nic nie wiem. Silnik odpala i chodzi ale z pompki na krotko..

Moje pytanie pod co innego moge podpiac sie z ta pompka zeby to chodizlo jak trzeba?
skiper

Post numer:#2  Postprzez buncol520 » 10 kwi 2013, o 19:38

jak był gaz to może jakiś magik zrobił sobie wyłącznik pompy w momęcie załączania lpg,żeby nie spalic pompy jak beny nie było,sprawdz kable czy po drodze nic nie jest pogrzebane
buncol520

Post numer:#3  Postprzez skiper » 10 kwi 2013, o 19:48

tak jak wyzej napisane jest cos pomodzone ae wyglada to na zwykle obejscie
Wylacznik tez nie znalazlem jak wyzej napisalem a w samochodzie nie ma wnetrza wiec raczej bym cos znalazl.

Rozchodzi mi sie pod co moge sie podpiac zeby to smigalo, bo ja z tematow kaelkowych nie jestem zbytnio kumaty
skiper

Post numer:#4  Postprzez superfly » 10 kwi 2013, o 19:53

najprościej daj zasilanie na pompkę z plusa po stacyjce, tylko po drodze daj przekaźnik i bezpiecznik
superfly

Post numer:#5  Postprzez skiper » 10 kwi 2013, o 20:15

czyli podpiac sie pod cos gdzie jest prad po stacyjce tak?
to ten przekaznik co jest pod maska i bezpiecznikw skrzynce juz nic nie daja bo sa na tej odcietej wiazce tak?
skiper

Post numer:#6  Postprzez Devil474 » 10 kwi 2013, o 20:51

W e30 pompa paliwa nie ma działać po stacyjce tylko od momentu kręcenia rozrusznikiem.
Przekaźnik pompy jest pod maską (nie w skrzynce bezpieczników a na zewnątrz)
Devil474
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: -------
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#7  Postprzez skiper » 10 kwi 2013, o 21:00

no tak przekaznik jest gdzie indziej wiem.
a co sie stanie jesli bedzie odrazu po stacyjce albo bym zrobil do tego na wlacznik?
auto i tak to bardziej zabawka zero wnetrza itp wiec raczej taka opcja nie bedzie mi przeszkadzac
skiper

Post numer:#8  Postprzez Escobar » 10 kwi 2013, o 21:12

skiper napisał(a): a co sie stanie jesli bedzie odrazu po stacyjce albo bym zrobil do tego na wlacznik?
nic złego jeśli zabezpieczysz układ przekażnikiem i bezpiecznikiem takim jak w oryginale 15A.Do tego poprowadż przewody w rurce peszlowej i będzie gitarra :)
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#9  Postprzez Devil474 » 10 kwi 2013, o 21:14

Kolego nie wiem czy nie bedzie robić zbyt dużego ciśnienia gdy włączysz zapłon, a nie bedziesz odpalał auta. W E36 i nowszych pompa włącza sie po zapłonie ,ale po dobiciu ciśnienia się wyłącza, a Twoja bedzie pompować dalej. Sprawdź może ten przekaźnik czy jest sprawny i czy wysyła prąd na pompe przy kręceniu rozrusznikem. Gdybym to robił u siebie to chciałbym to mieć jak fabryka. Piszesz że nie masz wnętrza wiec łatwiej powinieneś znaleźć przyczyne bo kable masz na wierzchu. Jeśli na przekaźniku bedzie wszystko ok to przerwa będzie gdzieś na przewodach do pompy. Próbnik do prądu i szukaj pokolei gdzie sie traci. Sprawdź też czy jest masa przy pompce bo bez niej ani rusz
Devil474
Student

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B25

Post numer:#10  Postprzez Pietrek » 10 kwi 2013, o 21:18

https://docs.google.com/file/d/0B97_9QG ... l=en&pli=1

Trzeci pin, to sterowanie przekaźnikiem pompy paliwa.

Weź miernik i sprawdź zasilanie i masę na tym przekaźniku.
Oraz czy sygnał z komputera dochodzi

Od gory:
przekaznik DME
przekaznik pompki
przekaznik lambady

Obrazek
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25

Post numer:#11  Postprzez skiper » 10 kwi 2013, o 21:22

co do przekaznika to wszytsko przed wyjeciem silnika chodizlo jak trzeba problem jest raczej w wiazce w budzie bo tak jak mowilem ktos cos modzil kiedys ale nic co by zworcilo moja uwage nie widze jedynie puszczenie przewodow do pompy gora zaraz pod kanapa a nie pod buda
skiper

Post numer:#12  Postprzez Escobar » 10 kwi 2013, o 21:24

Devil474 napisał(a):Kolego nie wiem czy nie bedzie robić zbyt dużego ciśnienia gdy włączysz zapłon, a nie bedziesz odpalał auta
??? a od czego regulator ciśnienia ?
Devil474 napisał(a):Gdybym to robił u siebie to chciałbym to mieć jak fabryka.
gdybyś
skiper napisał(a): auto i tak to bardziej zabawka zero wnetrza itp wiec raczej taka opcja nie bedzie mi przeszkadzac
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez skiper » 10 kwi 2013, o 21:29

Escobar, czyli nawet bez odpalenia silnika jak na rgulator dojdzie paliwo i bedzie mialo za duze cisnienie to on je przepusci tak?
skiper

Post numer:#14  Postprzez Escobar » 10 kwi 2013, o 21:33

Oczywiście ,przecież każda sprawna pompa jest w stanie podac na listwę paliwo pod ciśnieniem 5 bar ,regulator zrzuca przy 2,5-3,0 bar zatem ciśnienie na listwie będzie właściwe.
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#15  Postprzez skiper » 10 kwi 2013, o 21:38

czyli teoretycznie moze tak byc i powinno wszytsko smigac a do tego i tak moge dorzucic wlacznik pompki, jesli dojde do ori wiazki zeby trybilo to zostawie ejsli nie zostanie mi ta druga opcja
skiper

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie