[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

podlaczenie pompki paliwa

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#16  Postprzez Pietrek » 10 kwi 2013, o 21:39

skiper napisał(a): nic co by zworcilo moja uwage nie widze jedynie puszczenie przewodow do pompy gora zaraz pod kanapa a nie pod buda

Przewody pompy paliwa idą wewnątrz samochodu razem z resztą wiązki... dopiero pod kanapą wchodzą "pod auto"
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#17  Postprzez skiper » 10 kwi 2013, o 21:42

Pietrek, i tak jest tylko z calej wiazki zostaly oddzielnie 2 przewody co ida na wtyczke do pompy i one zostaly na wierzchu wychodza spod pokrywy pompy, jutro zorbie foto to wrzuce
skiper

Post numer:#18  Postprzez Pietrek » 10 kwi 2013, o 21:53

aha ...
złap za te przewody i zobacz gdzie biegną... na ich końcu znajdziesz winowajce i przeciętą wiązkę prawdopodobnie
dokładane przewody łatwo odróżnić
Pietrek
Moderator

Post numer:#19  Postprzez Devil474 » 10 kwi 2013, o 23:08

Pietrek napisał(a):aha ...
złap za te przewody i zobacz gdzie biegną... na ich końcu znajdziesz winowajce i przeciętą wiązkę prawdopodobnie
dokładane przewody łatwo odróżnić

Pietrek a w złączu na podszybiu któryś z pinów nie jest odpowiedzialny za paliwo??
W profilu skiper ma 335 wiec wnioskuje że jest to swap na m30 i poprzedni właściciel poszedł na skróty z tymi kablami do pompy bo nie umiał ogarnąć elektryki przy swapie
Devil474
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: -------
Silnik: M20B25

Post numer:#20  Postprzez qbacki » 10 kwi 2013, o 23:49

Chlopie wez nic tam nie kombinuj.
Jak mowisz ze dzialalo wczesniej to podlacz tak jak bylo i dodatkowo pusc sobie przewod ze srodkowego pinu przy kompie.
Tam masz taka kosteczke(przy kompie) na 3 piny chodzi mi o ten w srodku. Z tego pinu puszczasz chyba na pin nr 7 w gniezdzie buda silnik.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3e1 ... 0c706.html

W kazdym razie masz to dac na + po stacyjce a wlasciwie to jest taki zielony grubszy. Jutro zerkne to Ci jeszcze powiem.
qbacki

Post numer:#21  Postprzez buncol520 » 11 kwi 2013, o 15:11

Devil474 napisał(a):Kolego nie wiem czy nie bedzie robić zbyt dużego ciśnienia gdy włączysz zapłon, a nie bedziesz odpalał auta. W E36 i nowszych pompa włącza sie po zapłonie ,ale po dobiciu ciśnienia się wyłącza, a Twoja bedzie pompować dalej.

nic nie mam grzebane i pompa załącza mi sie po włączeniu zapłonu na jakieś 1-2 s. ,a nie gdy kręce rozrusznikiem
buncol520

Post numer:#22  Postprzez skiper » 11 kwi 2013, o 19:58

buncol520, no bo masz tylko podpompowanie

Ja nie bede sie wpinal nigdzie pod kompa piny itp bo nie mam o tym pojecia nie chce czegos spalic dlatego pytalem pod jakie kable ktore sa po stacyjce moge sie podlaczyc od podswietlenia w tunelu od zapalniczki itp

jedynie jak bedzie auto jezdzic dam komus zeby zrobilt o jak trzeba ale teraz musze nią chociaz wyjechac z garazu a w sumie tylko ta pompka mi potrzebna do szczescia
skiper

Post numer:#23  Postprzez superfly » 11 kwi 2013, o 21:36

zrób jak ci pisałem i już, jeśli to auto do zabawy to się nie przejmuj, plus po stacyjce jest na zielonym kablu podepnij pod niego dodatkowy przekaźnik (zwykły rozwierno zwierny żeby miał 4 lub 5 nóżek: 30, 85, 86, 87 może też mieć 87a), pod terminal 30 dajesz stały plus z aku daj tu bezpiecznik 15A, 85 masa, 86 ze stacyjki, 87 wyjście na pompę paliwa i po sprawie, jak chcesz dodatkowy włącznik jeszcze to albo na minusie albo na tym kablu co po stacyjce
superfly

Post numer:#24  Postprzez qbacki » 11 kwi 2013, o 21:40

Ale majster...
Chce pomoc a nie zaszkodzic. Robilem to samo u siebie i posluchaj starszych.
Zrob najpierw to co Ci mowie bo to jest 5 sek. Jak nic nie da to rob to co kolega wyzej Ci podpowiada.
Nie karze Ci sie wpinac pod kompa tylko pod ta wtyczke obok kompa.
qbacki

Post numer:#25  Postprzez skiper » 12 kwi 2013, o 20:37

ok rpoblem z pompa naprawiony a bylo to banalne jednak na samym koncu do tego doszedlem bo nie myslalem ze w tym tkwi problem a byla to wtyczka pompki ona nie podawala pradu.
ale mam za to inny problem silnik pali od strzala ale nie chce sie wkrecac na obroty bo zaraz faluje i zalewa sie paliwem, z wydechu same smierdzace szare spaliny poprstu nie przepalona wacha.
Gwaltowne dodanie gazu go zalewa zamula prawie gasnie a lagodne dodanie jako tako daje rade i jakos powoli sie wkreca ale bez szalu, po odpieciu przeplywki zaczyna calkowicie falowac i jeszcze gorzej reaguje na dodanie gazu. Sonda odlaczona ale czy jest czy jej nie ma roznicy nie idac. Zanim silnik kupilem i byl w dawcy to chodzil ok smigal nie dymil(sonda wtedy juz tez byla odpiet)wkrecal sie ladnie na obroty itp dodam jeszcze ze gdy podawalem paliwo z popki podlaczonej na krotko malymi dawkami to(podpompowanie puszczenie podpompowanie puszczenie) to silnik chodizl idelanie tak jak trzeba ale jesli pompka nawala caly czas to poprostu przy dodaniu gazu zalewa sie, na wolnych jako tako chodzi szalu nie ma ale nie gasnie troche sie trzesie. W czym szukac problemu? Regulator cisnienia na listwie? Swiece palec kopulka nowe
skiper

Post numer:#26  Postprzez Pietrek » 12 kwi 2013, o 20:50

skiper napisał(a):Regulator cisnienia na listwie?

Wepnij się manometrem w przewód zasilający, ewentualnie podmień na inny regulator, inaczej nie sprawdzisz czy masz za duże ciśnienie.
Pietrek
Moderator

Post numer:#27  Postprzez skiper » 12 kwi 2013, o 20:51

nie mam takiego narzedzia, a jest to wogole mozliwe ze przez za duze cisnienie na listwie moze zalewac?

jedna kostka jaka mi zostala luzem po swapie(nowe m20b25) to taka:
Obrazek

Obrazek
skiper

Post numer:#28  Postprzez qbacki » 13 kwi 2013, o 14:52

Nie mam zbytnio czasu na zastanawianie sie i moze nic Ci nie pomoge ale powiem Ci z doswiadczenia co u mnie bylo zle a objawy mialem podobne.
Ta wtyczke co masz to zobacz czy ona gdzies na termostat nie idzie przypadkiem bo moze tam masz pokichane wtyczki i zle zczytuje.
Standardowo zobacz lewe powietrze- zatkaj przeplyw i zobacz czy cos nie ciagnie.
Pamietaj ze kolejnosc podlaczania swiec ma znaczenie wiec moze zle podlaczyles?
Ta sonde to bym radzil zamontowac...
qbacki

Post numer:#29  Postprzez wojtaq » 13 kwi 2013, o 15:27

na obudowie termostatu masz 2 wtyczki wpięte ?
ma być na niebieski i brązowy czujnik , brązowy ma być 1 pinowy , niebieski 2 pinowy
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40

Post numer:#30  Postprzez skiper » 13 kwi 2013, o 22:19

dzis podlaczylem na probe przeplwyke z m30 i sonde podstawilem tylko pod kolektor bo nie mam wydechu i zaczela lepiej chodzic po okolo 30min zmienilem na swoja przeplywke z m20 i zaczela gadac jeszcze lepiej w miare normlanie pracowala na wolnych i jakos sie wkrecala i juz nie dymila na czarno jak poprzednio, reszte sprawdze calkowcie jak zaloze w poniedzialek wydech, jedno co mnie dziwilo to ze nie reagowala na odlaczenie krokowca a sprawdzane na dwoch sprawnych sztukach

ps.kostki na czujnikach mam a ta jedna wolna to jest z tego co sie dowiedzialem od zaworu czy czegos na bylym ukladzie od naweglacza czy tego filtra weglowego jak zwal tak zwal.
skiper

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie