[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Jakie żarówki do e30stki ??

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Jakie żarówki do e30stki ??

Post numer:#1  Postprzez Killme » 11 cze 2013, o 15:34

Witam szukałem i bardzo tematu podobnego nie znalazłem.

Ostatnio grzebałem z przednimi lampami i uszkodziłem sobie żarówke philips Night Guide (byłem zadowolony dobre światło).

I teraz chcę kupić coś nowego. Szukam w necie jedni polecają Philips blue vision ultra xenon effect, czy też night guide potem osram nigh breaker lub cool blue intense.
Potem poczytałem że na początku wszystko ładnie ale po miesiący 3 czy 6ściu się przepalają, jedni że na poczatku mają barwę biało i się wypalają i świecą jak zwykłe żarówki za 10 zł.

Co polecacie na czym jezdzicie w swoich autach ? moją e30stką jezdzę bardzo mało a chciałbym jasne światło/białe ale niewiem czy pod koniec roku mi nie padną jak tyle opini negatywnych o trwałości. Dodaję że żarniki xenonowe odpadaja.
Killme
Stażysta

Moje BMW: 325
Nadwozie: -------
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez mamut103 » 11 cze 2013, o 15:44

Ja założyłem Osram Night Breaker- światło bardzo ładne, ale o tym przepalaniu się to prawda- koło roku Ci wytrzymają.
mamut103

Post numer:#3  Postprzez Killme » 11 cze 2013, o 15:53

a jaki kolor ? bo mi by zalezało na czymś białym/lekko niebieskim.
Killme
Stażysta

Post numer:#4  Postprzez crosiak » 11 cze 2013, o 16:08

Ja mam Osram Night Breaker Plus w motocyklu i powiem szczerze ze swiatlo niby jest w miare jasne ale nie ma jakiejs rewelacji w swieceniu zarowka wytrzyma rok max. U mnie w buni mam zamontowane xenony i powiem ci ze jestem z nich bardzo ale to bardzo zadowolony na soczewce nie oslepiam innych nigdy nie mialem problemow z :police: roznica w oswietlaniu drogi jest kolosalna miedzy zwykla zarowka. Mam barwe 4300k i swiatlo jest biale lekko niebieskawe i w nocy nie meczy oczu dodam tylko ze mam juz je 3 lata bo jezdzily w moim poprzednim aucie i dalej dzialaja bez najmniejszego problemu a to przeciez chinski produkt! A no i co wazne po otwarciu maski nikt nie zobaczy ze masz xenon wszystko ladnie sie chowa za tymi plastikowymi oslonami lamp ;) a jak masz BH to xenon idealnie pasuje.

Moze cie jakos przekonam do tego rozwiazania ;) Pozdrawiam
crosiak

Post numer:#5  Postprzez mamut103 » 11 cze 2013, o 16:08

One są bardziej biało-żółte mi się wydaje- bardziej chyba w niebieskie będą Blue Vision od Philipsa :) Co do trwałości Philipsów pewnie też podobnie do roku czasu. Mnie jedna z żarówek wytrzymała dokładnie 9 miesięcy a druga już ponad rok ma i jeździ. Wszystkie żarówki + ileś tam procent będą miały skróconą żywotność nie przeskoczy się tego niestety- tym bardziej że na światłach jeździmy cały czas.

P.S: Wąskiej lampie na RC-kach xenon nie przystoi :D
mamut103

Post numer:#6  Postprzez crosiak » 11 cze 2013, o 16:14

Aaaa nie wiedzialem ze to waska myslalem ze ma soczewki w wiec przepraszam za moj niepotrzebny wywód :D
crosiak

Post numer:#7  Postprzez Smolki » 11 cze 2013, o 16:28

Również mam u siebie Osram Night Breaker i spisują się bardzo dobrze,swiatło jest dużo jaśniejsze niż ze zwykłej żarówki. A co do przepalania, to jeżdżę codziennie na nich juz od 1.5 roku.
Smolki

Post numer:#8  Postprzez Dantte26 » 11 cze 2013, o 16:37

crosiak napisał(a):Osram Night Breaker

heh... a już miałem je zakupić do siebie... :duh: jeśli palą się tak często jak mówicie to faktycznie nie ma rady i trzeba będzie zainwestować w xenon... u siebie mam zwykłe żarówki Osram bodajże i śmigają od początku mojej przygody z tą e30-ką, a minęło już 8 lat... choć światło jest kur :cen: wsko słabe co mnie bardzo wpienia... :evil:
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25

Post numer:#9  Postprzez Killme » 11 cze 2013, o 17:02

a tego nie wiem czy xenon pasuje do wąskiej czy nie ;) ale za dobry trzeba troszkę więcej dać a mało jężdże więc się nie opłaci bo plany co do auta się powoli zmieniąją...... cały czas się zastanawiam na tym blue vision ale ta wersja ultra sie szybko przepala z tego co wyczytałem, a tej pierwszej zwykłej nie można już kupić.
Killme
Stażysta

Post numer:#10  Postprzez mamut103 » 11 cze 2013, o 18:14

No ale skoro e30-stka mało jeździ to Ci potrzymają takie żarówki grubo ponad rok. Najlepiej kup sobie Nightbreakery i NightVision- jedne w długie, a drugie w mijania- włożysz sobie w mijania te które będą Ci bardziej odpowiadać :D

Nie orientuje się może jakie żarówki H1 mają w ASO? Bo wiem że mają 2 rodzaje - jedne zwykłe, a drugie właśnie +ileś tam procent.
mamut103

Post numer:#11  Postprzez crosiak » 11 cze 2013, o 22:31

Co do wytrzymalosci Night Breakerow to mam znajomego ktory lata na nich 2lata i nic wiec wydaje mi sie ze to poprostu fart na jakie trafisz... Xenon do waskiej zupelnie nie pasuje tylko na soczewke bo inaczej wies... A jak latasz malo to kup sobie na probe mysle ze i tak odczujesz roznice ;) A tak wogole to polecam zmienic wypiaskowane szkla na nowe ja kupilem "DajAuto" i szczerze mowiac bylem w szoku ile daja nowe szkla bo Hella przesadzila z cena szkiel ponad 120zl za jedno... troche duzo a tak 20zl chyba albo nawet mniej :)
crosiak

Post numer:#12  Postprzez Killme » 12 cze 2013, o 20:53

crosiak, ja mam całe nowe lampy odrestaurowane !! nowe szkła i odłyśniki wychromowane. Jak poskładałem pierwszy raz to świeciły że aż miło a wygląd z bh.....bajka. Więc skuszę się coś z tych żarówek bo faktycznie nie zmęczę ich jak robie tak mało km tym autem.
Killme
Stażysta

Post numer:#13  Postprzez mamut103 » 12 cze 2013, o 22:02

Koniecznie potem wrzuć fotkę jak oświetlają drogę :)
mamut103

Powrót do Elektryka & Oświetlenie