[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Dźwiękowa sygnalizacja zapalonych świateł

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Dźwiękowa sygnalizacja zapalonych świateł

Post numer:#1  Postprzez robman » 2 maja 2007, o 23:53

Panowie mam takie pytanko. Znalazłem w domu sygnalizator dźwiekowy 12V i chciałbym go zastosować w samochodzie, aby dawał znać kiedy będę wysiadał z pojazdu i zapomne zgasić światła. Pytanie teraz jak go podlaczyć?? minus muszę wziąć podejrzewam z włącznika krańcowego drzwi, natomiast plus gdzieś z włącznika świateł?? Jeśli możecie chłopaki to pomóżcie będę wdzięczny
robman

Post numer:#2  Postprzez Strzelba » 3 maja 2007, o 00:05

podpinam sie pod temat bo juz ladowalem aku po tym jak zostawilem na parkingu u zony z wlaczonymi swiatlami
dobrze ze tesciu mial prostownik
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez PaWeLeK_E30 » 3 maja 2007, o 00:10

Podłączenie jest dużo prostsze. Potrzebujesz buzzer 12V ten co masz i jedną diodę prostowniczą (kupisz w elektronicznym lub ze starego prostownika). Do jednego kabelka - buzzera podłączasz diodę.
I teraz tylko podłączenie. Wpinasz się w kable które idą do radia (na jakieś szybko złączki-konektorki). Do +12V od stacyjki i do +12V od świateł. . Za radiem sobie buzzer ładnie schowasz.
Oto link do schematu : http://angler22.webpark.pl/szs.htm
Podłączone mam tak u siebie, działa idealnie. Jakby buzzer za głośno się zachowywał owiń go taśmą izolacyjną :D

P.S.
Gdzieś jeszcze widziałem modyfikacje tego układu na 2-4 diodach i wtedy brzęczy jak przekręcimy kluczyk w pozycje zapłon, a nie zapalimy świateł.
PaWeLeK_E30

Post numer:#4  Postprzez davidzior » 3 maja 2007, o 00:48

też się podpinam pod temat.

PaWeLeK_E30 ufając twoim zdolnością w temacie elektrycznym :mrgreen: mam nadzieję ze uda sie wymyślić jakiś prosty myczek elektryczek, który by pikał jak zapomnimy włączyć światła i je wyłączyć :cool2:

P.S. oczywiście bardzo prościutki w podłaczniu, żeby taki laik jak ja mógł sobie z tym poradzić.

pozdr. i trzymam kciku :cool2:
davidzior

Post numer:#5  Postprzez PaWeLeK_E30 » 3 maja 2007, o 02:19

davidzior, To co wyżej napisałem przypomina o wyłączeniu świateł w momencie włączonego zapłonu. Tzn. jak :
- zapłon włączony / światła wyłączone - cisza
- zapłon włączony / światła włączone - cisza
- zapłon wyłączony / światła wyłączone - cisza
- zapłon wyłączony / światła włączone - brzęczy :cool2:
Można tutaj wstawić dowolny pikacz, może grać nawet melodyjkę, byle kupić takie coś na 12V. DO kupienia w sklepach elektronicznych
Przy dwóch lub czterech diodach (nie pamiętam) można zmienić pierwszą kombinację, tzn :
- zapłon włączony / światła wyłączone - brzęczy :cool2:
Dzięki temu przypominało by to o włączeniu. Ja nie lubię jak coś brzęczy, więc tak nie podłączałem.
Jutro poszukam schematu, bo gdzieś mi się zapodział, albo sam nad tym pomyśle i wkleję coś na ten temat.

Pozdro :mrgreen:

P.S.
Ciekawa stronka http://www.elektroda.net/samochod/index.html , powinno coś tu być na temat.
PaWeLeK_E30

Post numer:#6  Postprzez robman » 3 maja 2007, o 11:41

Dzięki PaWeLeK E30 to poszukam diody prostowniczej i przystępuje do akcji;)
robman

Post numer:#7  Postprzez PaWeLeK_E30 » 3 maja 2007, o 12:25

Obiecałem to wklejam schemacik (rysowałem w Paint :D ) :

Obrazek
Kliknij w foto aby powiększyć

Widzimy 3 schematy.
- schemat 1 - ten co wcześniej podałem - sygnalizator zapalonych świateł :cool2: - 100% działa
- schemat 2 - analogicznie do schematu 1 - sygnalizator nie włączenia świateł :cool2: - 99,9% powinien działać
- schemat 3 - ten na 4 diodach, powinien sygnalizować oba stany (nie testowany) :idea: - xx,x% też powinien działać

. schemat 2 - wynika ze schematu 1, ale jest troszkę odwrócony. Dzięki temu jedyną kombinacją jaka spowoduje wydobycie się dźwięku z buzzerka jest zapłon włączony / światła wyłączone - przypomni nam to o zapaleniu świateł po przekręceniu kluczyka.
Zamiast buzzera, można tutaj dać jakąś żarówke 12V, diodę świecącą z rezystorem 12V, coś co się uruchomi w momencie jak nie zapalimy świateł.
Schemacik 2 i schemacik 1 mogą być podłączone jednocześnie, ale potrzebne dwa buzzery (jeśli ma brzęczeć) :D

. schemat 3 - jest to schemat znaleziony w necie, ale jego zasada jest taka sama jak poprzednich. Tego schematu nie testowałem, ale teoretycznie wszystko w nim pasuje.
Będzie działał jak oba schematy 1,2 , z tym że potrzebne nam będą 4 diody prostownicze i jeden buzzer. :cool2:
Minus takiego rozwiązania jest taki, że za każdym razem jak włączymy zapłon zacznie nam buczeć do momentu włączenia świateł.
U mnie coś takiego się nie sprawdzi, że względu że jeżdżę dieslem i muszę czekać na podgrzanie świec, a w tym momencie, cały czas by mi brzęczało do momentu włączenia świateł.

Obok schematów napisane są stany napięcia jakie pojawiają się na przewodach w momencie WŁ i WYŁ (zapłonu, świateł). Dzięki czemu widać w jakim momencie układ zadziała.
+ - plus 12V
- - masa ( nie znam zasady działania diody prostowniczej, ale jakoś tak działa )
xx - nic nie ma :D

Myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie więc zastosowanie :
- schematu 1 z buzzerem
- schematu 2 z jakąś świecącą diodą (szeregowo należy wpiąć rezystor, aby nie spalić diody)

Jak pisałem najwygodniej podpiąć to pod kostkę od radia, tam znajdziemy miejsce na buzzer i mamy potrzebne przewody.
Ale można to podpiąć gdzieś indziej, potrzeba tylko
+12V ze stacyjki
+12V ze świateł

Myślę że teraz wszystko jasne i każdy podłączy jak mu się bardziej podoba :D :cool2:

Oczywiście istnieją inne możliwości podłączenia, to jednak spełnia moje oczekiwania i chyba jest najprostsze.
PaWeLeK_E30

Post numer:#8  Postprzez robman » 4 maja 2007, o 23:12

Panowie wpadłem dzisiaj na bardzo prostą metodę, która jest już sprawdzona ponieważ właśnie wykorzystałem ją u mnie :mrgreen: Mianowicie tak jak już na początku wspominałem byłem w posiadaniu 12V sygnalizatora dźwiękowego. Po krótkim przemyśleniu wpadłem na pomysł jak można sobie ułatwić życie i zamontować takowy sygnalizator w bardzo prosty sposób a zarazem bardzo skuteczny. Mianowicie sygnał dźwiękowy wydawany jest wtedy kiedy zapomnimy wyłaczyć świateł i otworzymy drzwi. A to myślę skutecznie przypomni nam o tym żeby wyłączyć światła zanim wysiądziemy z pojazdu. Minus z sygnalizatora dałem od włącznika krańcowego drzwi, natomiast plus znalazłem za pomocą próbnika przy kości która jest wpięta we włącznik świateł. Działa wszystko jak należy :cool2: a do tego jest bardzo proste w montażu :cho: Oczywiście niestety minusem jest to,że nie sygnalizuje On nam faktu iż nie włączyliśmy świateł :cry: , ale mnie to w zupełności wystarczy
robman

Post numer:#9  Postprzez Monika » 5 maja 2007, o 00:00

Do pracy instalujcie dźwięk, jest to świetna rzecz, gdyby nie przypominacz juz dawno utknęłabym gdzies na parkingu z rozładowanym akumuatorem :cool2:
Monika

Post numer:#10  Postprzez PaWeLeK_E30 » 5 maja 2007, o 00:36

robman, gratulacje za dobry pomysł :D najważniejsze że działa tak jak Tobie to odpowiada :D
Światłą trzeba zrobić tak żeby się same zapalały po uruchomieniu silnika bez przypominania :D Tak było by najlepiej :D
PaWeLeK_E30

Post numer:#11  Postprzez jackx-36 » 5 maja 2007, o 02:07

kolezanka Monika, jest mądra bo ma seryjny wyłącznik świateł juz z powiadamianiem, pierwszy raz coś takiego widzałem az w szoku byłem :mrgreen:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#12  Postprzez PaWeLeK_E30 » 5 maja 2007, o 13:48

robman, mam jeszcze pytanko, jak ten sygnalizator się zachowuje, jak się otwiera inne drzwi niż kierowcy? Działa to tylko na drzwi kierowcy, czy na wszystkie?
Bo wiadomo, czasem ktoś wysiada innymi drzwiami, a Ty jedziesz dalej :D wtedy też wydobywa się dźwięk ?
PaWeLeK_E30

Post numer:#13  Postprzez robman » 5 maja 2007, o 17:09

Niestety działa na drzwi pasażera również, może dla niektórych może to wydać sie wkurzające ale mnie naprawdę to nie przeszkadza
robman

Post numer:#14  Postprzez Monika » 5 maja 2007, o 19:51

PaWeLeK_E30, u mnie działa jak cokolwiek się otworzy (drzwi, bagażnik, maskę), dzięki temu wiadomo że może byc coś niedomknięte

[ Dodano: 05-05-2007, 19:52 ]
jackx-36, chociaż jedna rzecz u mnie na plus :wink:
Monika

Post numer:#15  Postprzez PaWeLeK_E30 » 5 maja 2007, o 20:15

Monika, ale niedomknięte drzwi często powodują że ten bolec w słupku i tak jest wciśnięty i wtedy nie będzie sygnalizować :D
I tak się zastanawiam czy fabrycznie masz to zamontowane ? Bo raczej fabrycznie jak montują coś takiego to działa tylko na drzwi kierowcy :D (mogę się mylić) No, a u Ciebie, jak piszesz, to działa nawet na maskę :D
Więc jestem ciekaw tego rozwiązania. Masz może namiar w ETK , na ten sygnalizator. Można prosić o jakiegoś linka :D
Ostatnio widziałem E30 Touring na Taxi i raczej w tym przypadku takie podłączenie by się nie sprawdziło :D :D Co by klient wysiadał to by brzęczało :D

Pozdrawiam
PaWeLeK_E30

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie