[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Bmw e30 nie odpala

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Bmw e30 nie odpala

Post numer:#1  Postprzez Rempal » 23 cze 2013, o 13:52

Witam,ostatnio kupilem od kumpla e30,jest po swapie z 1.6 na 2.5 elektryka zostala z 1.6.
Przedwczoraj zaczolem robic w niej rozne :cen: i wziolem sie za ringi,od ringow szlo sporo kabli i postanowilem ze wywale wszystkie kable od ringow i puszcze na nowo,i tak zrobilem.sprawdzalem dokldanie czy aby napewno te kable sa tylko od ringow.po wywaleniu kabli od tych ringow chcialem odpalic moja bmke ale ona nie odpala,sprawdzalem bezpieczniki i czy jakies kabel sie nie odlonczyl,po dluzszym czasie zauwazylem ze po wlaczeniu stacyjki pompa paliwa wogole nie chodzi sprawdzalem na krotko to chodzi i podaje paliwo.co moze byc przyczyna?
Rempal

Post numer:#2  Postprzez szymonn991 » 23 cze 2013, o 13:54

sprawdz czy nie ma jakiegos zabezpieczenia w mojej tez pompka na krurko paliwo podawala a miala jakies przelacznik schowany co znalazlem i robil zwarcie i tez nie odpalala
szymonn991

Post numer:#3  Postprzez Rempal » 23 cze 2013, o 13:56

a w swojej gdzie miales schowany ten przelacznik?
Rempal

Post numer:#4  Postprzez PERY » 23 cze 2013, o 15:36

Pompa paliwa zaczyna działać dopiero jak sie kreci rozrusznikiem chyba ze to stare b25 bo tam chyba było własnie po zapłonie. Jeżeli rzeczywiście nie działa pompa to zacznij od sprawdzenia bezpiecznika nr11 jeśli jest ok sprawdz przekaznik znajduje sie on na lewym nadkolu w czarnej skrzynce sa tam 3 przekazniki niepamietm dokładnie który to może ktoś podpowie na 50% środkowy. Należy go wyjać odczytać oznaczenia i w gniezdzie zewżec piny 30 i 87 pompka powinna wtedy zadziałać spróbuj to zrobic to pomyślimy co dalej tylko nie podpinaj sie pod piny 85 i 86
PERY
Rekrut

Moje BMW: 327i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B27
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez Rempal » 23 cze 2013, o 15:58

PERY napisał(a):Pompa paliwa zaczyna działać dopiero jak sie kreci rozrusznikiem chyba ze to stare b25 bo tam chyba było własnie po zapłonie. Jeżeli rzeczywiście nie działa pompa to zacznij od sprawdzenia bezpiecznika nr11 jeśli jest ok sprawdz przekaznik znajduje sie on na lewym nadkolu w czarnej skrzynce sa tam 3 przekazniki niepamietm dokładnie który to może ktoś podpowie na 50% środkowy. Należy go wyjać odczytać oznaczenia i w gniezdzie zewżec piny 30 i 87 pompka powinna wtedy zadziałać spróbuj to zrobic to pomyślimy co dalej tylko nie podpinaj sie pod piny 85 i 86

Zwarłem w gniezdzie piny 30 i 87 pompa chodzi ale samochod nadal nie odpala

dodam jeszcze ze jak probowalem na krotko to pompa normalnie chodzi podaje paliwo ale bmka nie odpala
Rempal

Post numer:#6  Postprzez PERY » 23 cze 2013, o 16:29

Sprawdz czy masz iskre wykrec jedna swiece załuz na przewód i dotknij do silnika (czyli do masy) i popros kogos by przekrecił rozrusznikiem a ty obserwuj czy jest iskra przy okazji zobacz czy swieca jest mokra czy sucha. Jezeli brak iskry wyglada to na uszkodzony czujnik połozenia wału
PERY
Rekrut

Post numer:#7  Postprzez Rempal » 23 cze 2013, o 17:54

ok iskre sprawdze jutro bo aktualnie nie mam klucza do swiec musze od kumpla pozyczyc,jak sprawdze dam znac co i jak

[ Dodano: 24-06-2013, 12:12 ]
wykrecilem dzis swiece i sprawdzalem ta iskre ,iskry nie ma.Gadalem z kumplem ma czujnik polozenia walu,pozyczy mi jutro zmienie i zobaczymy ty to aby napewno czujnik.
Rempal

Post numer:#8  Postprzez PERY » 24 cze 2013, o 19:56

Są dwie opcje albo padl czujnik położenia wału albo odlaczyles zasilanie komputera
PERY
Rekrut

Post numer:#9  Postprzez Rempal » 24 cze 2013, o 23:01

no zobaczymy jak zmienie ten czujnik wszystko sie okarze,czujnik bede mial gdzies za 2-3dni jak zaloze to odezwe sie co i jak
Rempal

Post numer:#10  Postprzez 1 1 » 14 sie 2013, o 03:50

Pozwólcie, że odświeżę, nie chcę zaśmiecać.

Jak część z was zapewne już wie - przywaliłem michą w krawężnik. Już dawno poskładane, wszystko ładnie pięknie, ale od tamtej pory fura nie odpala. Nie ma iskry, czujnik p.w. wymieniłem, dalej to samo. Aparat, cewka, przewody WN, świece - 100% sprawne. Obstawiam więc kompa. Podpowiedzcie mi gdzie tego szukać, na jakie kable zwrócić uwagę, co potencjalnie mogło ulec uszkodzeniu? wstrząs był, ale bez przesady... elektryka w aucie sprawna poza właśnie tym czymś.

Z góry dzięki za sugestie, silnik m20b20 89r.
1 1

Post numer:#11  Postprzez przemardi_ » 14 sie 2013, o 06:45

Iskre masz ? Paliwo podaje na wtryski ?
przemardi_

Post numer:#12  Postprzez 1 1 » 14 sie 2013, o 07:54

Iskry brak. Benzynki raczej nie podaje, ale to akurat nieistotne, bo zazwyczaj i tak odpalam ją z gazu. Znalazłem gdzieś w necie, że komp jest w schowku u góry. Jaki jest do niego dostęp? Czy coś mogło mu się stać od wstrząsu? Może jakaś wtyczka się poluzowała, tudzież wypięła, a ja pół silnika rozpruwam niepotrzebnie... Jeśli nie komp, to naprawdę nie mam już pomysłów. Pod maską straszny burdel, ciężko szukać po kablach czegokolwiek. No bo co mogło jeszcze paść?
Czujnik PW->komp->cewka->aparat zapłonowy->przewody WN->świece. Między tym wszystkim jeszcze kable, a mnie kable przyprawiają o mdłości. O czymś zapomniałem? Coś warto jeszcze sprawdzić, zanim rozbebeszę wszystko? Przecież ja do zlotu tego później nie poskładam...
1 1

Post numer:#13  Postprzez buncol520 » 14 sie 2013, o 12:15

Jak próbowałeś odpalać auto bez masy przy misce to rozrusznik brał mase z innych przewodów,coś mogło się popalić...kompa masz nad schowkiem pod plastikową osłona na 2 wkręty z przodu i 2 kołki od strony ściany grodziowej,po wywaleni tego zobaczysz go pod dechą :)
buncol520

Post numer:#14  Postprzez 1 1 » 14 sie 2013, o 13:44

Dzięki. Posprawdzam wszystko jeszcze kilka razy dokładnie i jak niczego się nie doszukam, to wzywam elektryka, bo przecież tak być nie może...
1 1

Post numer:#15  Postprzez qbacki » 14 sie 2013, o 14:38

CR04 albo Rempal zrobiliscie te auta czy w nie?
Chyba wiem czego wam brakuje;]
qbacki

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie