[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Do czego ta wtyczka?

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#61  Postprzez Pietrek » 12 cze 2012, o 00:14

Nie widziałem jeszcze takiej wtyczki w wiązce m20...
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#62  Postprzez strzala_wawa » 25 sie 2012, o 17:16

Hej,
co to moze byc za wiązka? Wychodzi z głębin prawej strony za konsolą obc i nawiewów. jeden kabelek szaro-biały, drugi szaro-czerwony.
z góry dzięki.

Obrazek
Kupię:
- boczne listwy drzwi kierowcy i błotnika shadow line.
- Prawy błotnik delphin metallic bez rudej
strzala_wawa
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#63  Postprzez Dantte26 » 25 sie 2012, o 20:52

strzala_wawa,

nie jest to przypadkiem wiązka od wtyczki ładowania latarki bądź oświetlenia schowka...?
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25

Post numer:#64  Postprzez MBK » 25 sie 2012, o 22:39

ogólnie na tych kabelkach zgodnie ze schematem pojawi się prąd po włączeniu świateł
szukam ciekawego cabrio dla siebie
MBK
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#65  Postprzez kuerone » 9 cze 2013, o 20:54

Panowie, potrzebuje podpowiedzi. Wie ktoś do czego są te wtyczki?
Dodam że nie do końca wiem gdzie te przewody lecą, bo wszystko albo jest pod dywanem, albo zawinięte taśmą.

Wtyczka z jednym pinem, z biało-brązowym przewodem, który leci do wiązki głównej, albo środkowej. Wchodzi do złącza X2, które w tym miejscu ma 2 wystające piny. Wtyczka pasuje tylko pod "T" i "U". Opisane jako nie używane.
To są chyba fotele o ile dobrze się doczytałem Pytanie tylko dlaczego miejsce jest na 2 piny, a wtyczka ma tylko miejsce na 1?
Obrazek

Wtyczka z 2 pinami żeńskimi, z jednej strony wchodzi do gniazda drzwi z brązowo-niebieskim przewodem, a z drugiej leci do wiązki środkowej z zielono-fioletowym przewodem. Podobno jest to coś związane z centralnym.
Obrazek

Niebieska wtyczka przymocowana tak jak na zdjęciu. Nie wiem jaki kolor przewodu. Znajduje się chyba na wiązce środkowej. Nie pamiętam...
Obrazek

2 wtyczki przymocowane do siebie, z jakimiś starymi złączami. Wiązka środkowa.
Obrazek

Oraz takie cuś...
Obrazek

Jest jeszcze jedna wtyczka, która znajduje się w wiązce pod deską, a konkretnie na jej samym początku. Ma 2 bardzo cienki piny.

Dzięki!
Obrazek

Rzuć okiem na mój projekt.
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=21207
---
kuerone
Stażysta

Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B28

Post numer:#66  Postprzez Dantte26 » 11 cze 2013, o 01:49

kuerone,

Foto nr.4 to kable sterujące przekaźnikiem opóźniającym gaszenie oświetlenia wnętrza...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25

Post numer:#67  Postprzez Skiba84 » 2 lip 2013, o 23:28

Panowie potrzebuję kilku rad,
jestem nowy na forum oraz od niedawna mamy E30, dlatego mam kilka pytań co do elektryki wnętrza.

1. Nie mam/nie mogę zlnalęźć kabli od "pstryczków" otwartych drzwi do lampki (potrzebuję przynajmniej kolor kabla i jak on leci)
2. J.W. tylko kable od czujnika hamulca ręcznego
3. mam jakieś kable do jednej kostki z lewej strony pod tylną kanapą (nie mogę teraz załadować fotki) kolory: grązowy, fioletowo-brązowy i czerwono-zielony czy ktoś po kolorach jest w stanie mi powiedzieć od czego to może być?

z góry dzięki
Skiba84

Post numer:#68  Postprzez kuerone » 2 lip 2013, o 23:39

1. Z tego co pamiętam jest to kolor brązowo fioletowy, zakończony standardowym płaskim, żeńskim pinem. Jeśli wiązkę masz w samochodzie, powinien być przy głośniku przy nogach. Gdzieś w tych rejonach.
2. Nie pamiętam koloru, ale końcówka tego kabla jest odizolowana, a miedź jest zalutowana. Idzie razem z przewodem z żaróweczką (lub miejscem na nią jesli jej nie ma), którą wpina się w tylną popielniczkę.
3. Przychodzi mi tylko do głowy kostka, która wchodzi w podłogę i idzie do zewnętrznej pompy paliwa w progu (o ile ja masz), do baku i dyferencjału.
Obrazek

Rzuć okiem na mój projekt.
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=21207
---
kuerone
Stażysta

Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B28

Post numer:#69  Postprzez Skiba84 » 3 lip 2013, o 23:10

kuerone dzięki za info będę szukąć, ogólnie sprawa wygląda tak:

1. jeśli jest to pojedyńczy kabelek z żeńskim pinem to mam go, ale podpinałem i nic, więc pewnie muszę rozpruć więcej tapicerki
2. nie mam nawet główki od lampki do popielniczki...lepiej jak kupiliśmy to nawet zapalniczka nie była podpięta i nic innego w okolicy :/
3. może być, a raczej może już jej nie być. Auto było SWAPowane z M40 na M10 i ogólnie jest zrobione to całkiem nie żle ale j.w. jest sporo fuckup'ów do ogarnięcia, tym trudniejszych że nie wiem jak to powinno wyglądać oryginalnie i co jest od czego, nawet podpięcie radia było wielką niewiaomą :( (do dziś świeci się tylko ekran - Baravaria Buissnes C)
Skiba84

Post numer:#70  Postprzez Pietrek » 3 lip 2013, o 23:16

Wyciągnij fotele, dywan, będzie Ci łatwiej wszytko ogarnąć :)
Daje sobie rękę uciąć że przewód od ręcznego jest gdzieś pod dywanem.

Jeśli krańcówki oświetlenia masz podłączone a lampki mimo wszystko nie świecą to sprawdź 3 pinowe wtyczki w słupku B, biała kostka, być może ktoś odpiął wiązke lampki od wiązki głównej
Pietrek
Moderator

Silnik: m20b25

Post numer:#71  Postprzez Skiba84 » 3 lip 2013, o 23:54

Idzie weekend to będę rzeźbić ;)
Jak uda mi się coś ogarnąć to dam znać.

Wielkie dzięki za pomoc, chłopaki :)
Skiba84

Post numer:#72  Postprzez junior vintage » 4 sie 2013, o 21:25

Witajcie specjaliści od etrzydziestkowych wtyczek :)

Podłączając pełne OBC w mojej E30 napotkałem na jedną trudność i proszę o pomoc.

Jedną z ważniejszych rzeczy, która popchnęła mnie w stronę zakupu OBC2 była opcja CODE.

Całe OBC2 jest sprawne, z kompletną wiązką, puszeczką z przekaźnikami do odcięcia zapłonu i syreny...no i w momencie, gdy już wszystko było podłączone i przeklikane pojawił się problem - gdzie się wpiąć, żeby CODE zadziałało. Na poprzednich stronach przewijała się biała wtyczka z zielonymi kablami i zworką, i taka też u mnie jest.

Analizując schemat:

Obrazek

i posiadaną wiązkę, a także badając miernikiem wspomniane zielone kabelki, stwierdziłem, że wiem co jest grane - jednym kabelkiem idzie napięcie (po włączeniu zapłonu), a drugim wraca do przekaźnika - co sygnalizuje klasycznym bzyczeniem z pod maski.

Pierwsze pytanie - czy to przekaźnik pompy, czy cewki?
Pytanie powiązane - co OBC2 w swoim przekaźniku powinno odłączać i załączać za pomocą funkcji CODE - paliwo czy iskrę?

Idąc dalej - wypinając zworkę silnik kręci, ale nie odpala - czyli tak jak być powinno.

No i tu zaczął się mój patent, bo moja wiązka od OBC nie posiada wtyczki, która by tam pasowała, ani żadnej takiej, która ma więcej niż jeden pin.

Moja wiązka ma 4 kabelki, w tym brązową masę, brązowo-żółty do syreny, zielony i zielono-czerwony. Te dwa ostatnie zakończone czarnymi wtyczkami, jedna żeńska, druga męska, i cholera chyba dla zmyłki jedna w drugą pasuje...

Zgodnie ze schematem zielona powinna iść do Ignition switch - czyli jak rozumiem do stacyjki, a zielono-czerwona...o dziwo też (na schemacie przechodzi w kolor zielony.
Tu pierwsze zmieszanie i nie wiadomo co robić...

Mój patent na szybko był taki, żeby z wykorzystaniem biednej zworki połączyć te przewody i zobaczyć co się stanie. Wyszło coś takiego:

Obrazek

Obrazek

co poskutkowało tym, że o ile przy takim podłączeniu przekaźnik reaguje i silnik odpala, o tyle włączenie funkcji CODE nic nie zmienia - przy włączeniu CODE na OBC mruga, gong powinien zabrzęczeć, ale też się nie odzywa, przekaźnik dalej działa, silnik odpala...

Domyślam się, że coś zrobiłem źle, proszę o radę gdzie faktycznie powieniem się wpiąć, żeby to cholerstwo zadziałało, bo jestem naprawdę blisko końca, ale straciłem lekko orientację w tych kablach (wiązka niestety nie jest idealna, auto po nie moim swapie).

Z góry dzięki za rady :)
junior vintage

Post numer:#73  Postprzez Krzychu_iX » 20 sie 2013, o 14:33

Może napisałeś ale spytam... Czy jak włączasz opcję CODE to słyszysz przełączający się przekaźnik? Powinien po włączeniu zapłonu i wpisaniu kodu załączyć się. Jeśli nie "klika" to znaczy, że brakuje napięcia na cewce, co może być przyczyną uszkodzenia wiązki, braku napięcia (bezpiecznik) albo uszkodzenia samego OBC (sterowanie przekaźnikiem).
Tak samo trzeba sprawdzić przekaźnik od syreny/klaksonu.
Z którego roku masz auto? Przypuszczam, że to wąska lampa.
Krzychu_iX

Post numer:#74  Postprzez junior vintage » 22 sie 2013, o 23:22

Krzychu_iX, dzięki za podpowiedzi.

Wąska lampa, ale silnik i wiązka z szerokiej.

Który bezpiecznik (albo inaczej - za co odpowiadający) powinienem sprawdzić?

Po przejrzeniu po raz setny schematów już rozumiem zasadę działania (CODE sterowane jest masą) i faktycznie coś po drodze musi być popsute, bo przekaźnika samo włączenie funkcji CODE nie rusza.

Niedługo dalszy ciąg walki :)
junior vintage

Post numer:#75  Postprzez Krzychu_iX » 25 sie 2013, o 21:15

W wiązce pod deską, obok złącza akcesoriów powinno być dwupinowe złącze z zielonymi przewodami. Ich zwarcie umożliwia rozruch auta. Sygnał idzie do sterownika silnika.
Jak nie ma OBC to jest tam zwora i funkcja jest nieaktywna.
Wcześniej jednak trzeba sprawdzić czy bezpieczniki (nr 21 - 7.5A) działają i czy napięcie dochodzi do przekaźnika OBC. Powninen być załączany przy wpisaniu poprawnego kodu.

Oto jak to wygląda na wiązce wyciągniętej z auta (widać złącze i wiązkę między przekaźnikiem a złączem idącym do sterownika silnika)
Obrazek
Krzychu_iX

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie