[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M40 gasnie/skaczace obroty

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

M40 gasnie/skaczace obroty

Post numer:#1  Postprzez BOGUL » 13 lip 2013, o 12:44

Czesc

Postanowilem zalozyc swoj temat dotyczacy popularnego problemu silnika M40 lub 1.8. Szukalem odpowiedzi na forum ale przewaznie temat umieral i nic poza tym.
Moim problemem jest to iz silnik skacze na obrotach (nie tak jak kiedys ale skacze).
Drugi problem jest bardziej irytujacy, silnik potrafi zgasnac przy dojechaniu do swiatel lub jakiekolwiek znaczne zwolnienie. Zauwazylem ze pomaga czasem puszczenie sprzegla wtedy udaje sie uratowac by nie zgasl.

W silniku bylo robione:
-Czyszczenie kanalikow pod pokrywa zaworow (przestal tak skakac na obrotach ale zaczol gasnac :( ),
-Wymienione kable zaplonowe na Bosch,
-Wymieniona sonda lambda tez Bosch,
-Wymieniony silniczek krokowy 2 razy- bez zmian,

Swiec nie wyminenialem bo mechanik stwierdzil ze byly wymieniane i sa okey, przeplywomierz rowniez ma byc w porzadku.
Czytalem ze jakies czujniki moga byc wadliwe nawet komputer.

Macie jakies pomysly by znow checi i przyjemnosc z jazdy wrocila?

HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
BOGUL

Post numer:#2  Postprzez wojtaq » 13 lip 2013, o 12:47

ten sam objaw był w isie Kavki , pomógł swap :)
a tak serio to temat rzeka i bez podmnian wszystkiego będzie Ci ciężko
znajdź kogoś kto ma m40 pracujące bez zarzutów i podmnień przepływkę
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez BOGUL » 13 lip 2013, o 12:49

wojtaq napisał(a):ten sam objaw był w isie Kavki , pomógł swap :)
a tak serio to temat rzeka i bez podmnian wszystkiego będzie Ci ciężko
znajdź kogoś kto ma m40 pracujące bez zarzutów i podmnień przepływkę

Niestety w poblizu nie znam nikogo kto ma e30 w tym silniku.

Mialem benzyne w wezyku od Regulatora cisnienia paliwa ale wymienilem wezyk odpalilem i bylo juz tylko powietrze
BOGUL

Post numer:#4  Postprzez Pietrek » 13 lip 2013, o 13:10

BOGUL napisał(a):Mialem benzyne w wezyku od Regulatora cisnienia paliwa ale wymienilem wezyk odpalilem i bylo juz tylko powietrze

Benzyna musiała się tam jakoś dostać
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25

Post numer:#5  Postprzez czesci_e30 » 13 lip 2013, o 13:35

ok ale czy ma problemy z odpaleniem ? jak odpala na zimnym jak na cieplym ?
czy po zgasnieciu czuc zapach benzyny czy nie ? czy da sie przewidziec np.tym ze zaczyna przerywac lub falowac w okreslony sposob ze za chwile zgasnie ?
Nie kupujcie u pana GINSZT z Hajnówki !!! to zwykły oszust :)
czesci_e30
Student

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: MxxBxx

Post numer:#6  Postprzez BOGUL » 13 lip 2013, o 14:05

czesci_e30 napisał(a):ok ale czy ma problemy z odpaleniem ? jak odpala na zimnym jak na cieplym ?
czy po zgasnieciu czuc zapach benzyny czy nie ? czy da sie przewidziec np.tym ze zaczyna przerywac lub falowac w okreslony sposob ze za chwile zgasnie ?

czasem trzeba drugi raz pokrecic nim by odpalil ale nie narzekam na to.
Po zgasnieciu czuc benzyne ale raczej gdzies na wyskosci drzwi niz w silniku.
W czasie jazdy ciezko to przewidziec czy zgasnie teraz juz staram sie uwazac na kazdej krzyzowce itp miejscach gdzie musze nagle zwolnic.
Kiedys mocniej falowal silnik caly sie telepal po wymianie kabli sondy lepiej jest ale faluje mimo to.

[ Dodano: 19-07-2013, 17:02 ]
Nagralem 3 filmiki jak chodzi moj nie szczesny silnik

http://www.youtube.com/watch?v=x2ZCD12D ... e=youtu.be

http://www.youtube.com/watch?v=_uzJ3HxJ ... e=youtu.be

http://www.youtube.com/watch?v=DtRgaJsg ... e=youtu.be
BOGUL

Post numer:#7  Postprzez legwan000 » 7 sie 2013, o 11:44

podepnę się ponownie, mój problem z gasnącym ciepłym silnikiem jest nadal, akurat wczoraj powrócił ze zdwojoną siłą, na filmiku porównanie pracy na LPG i PB zwykle silnik przechodzi tą granicę i gaśnie, potem ma lekki problem z odpaleniem (komputer odpala uzawsze na benzynie i z wyższych obrotów przełącza na gaz). Nauczyłem się już wszędzie na dojazdach hamować połową stopy a drugą pulsacyjnie podtrzymywać silnik, może komuś coś nowego do głowy wpadnie ?! :( [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=f4Fp9Df2x8c[/youtube]
legwan000

Post numer:#8  Postprzez armando » 7 sie 2013, o 16:51

Mój M40B16 też przygasa przy schodzeniu z wysokich obrotów, problem nasila się na gazie, mam w nim wymieniony kompletny rozrząd (wałek,dźwigienki, popychacze), palec kopułkę przewody i świece. Może ktoś wpadnie na jakiś pomysł żeby ten problem rozwiązać
armando

Post numer:#9  Postprzez The Polak » 7 sie 2013, o 20:04

Mam to samo. Gaz na śrubkę i jak bym go nie regulował to nic nie daje. Na benzynie taki sam efekt. Tylko, że u mnie to chyba silniczek krokowy jest. Ostatnio aż ściągnąłem kolektor ssący żeby mieć 100% pewności że nie ma przedmuchów między silniczkiem i kolektorem. Wymoczyłem silniczek i pomogło. Na jakieś 20km. Później znowu to samo. Aczkolwiek nie mam pewności, bo po odpięciu silniczka na gazie nie powinno być takich problemów, a ciągle są takie same. Pomaga tylko podciągnięcie linki żeby trzymał te 1100 obrotów, ale to jest prowizorka i druciarstwo. :bag: :mad2:
The Polak
Rekrut

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Touring
Silnik: m42b18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#10  Postprzez alonz » 7 sie 2013, o 22:10

mialem podobnie w e36 ale z silnikiem m42b18 czyli pancerny IS. Różnica taka że tylko przez kilkanaście sekund po odpaleniu silnika było takie falowanie obrotów, gaz sekwencyjny. Problemu nie rozwiązałem :D ale szczerze mówiąc nigdy się tym głębiej nie zająłem, to jeszcze były czasy w których praktycznie w ogóle nie ogarniałem mechaniki, i nie wiedziałem jak się do tego zabrać. Teraz próbował bym najpierw popodmieniać rzeczy typu przepływomierz, krokowiec, następnie poszukał bym jakiejś nieszczelności dolotu. Jeśli to żadna z tych 3 rzeczy to na tą chwile nie mam więcej pomysłów i już bym się głowił

/EDIT

obejrzałem jeszcze raz film. Widze ze problem wystepuje tylko na gazie. Napisz jaka tam masz instalacje bo nigdzie nie widze o tym wzmianki a w tym momencie jest to bardzo wazna informacja :>
alonz

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie