[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M50B25 - rozrusznik (rozwiązane) + dyskoteka na zegarach :)

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

M50B25 - rozrusznik (rozwiązane) + dyskoteka na zegarach :)

Post numer:#1  Postprzez boban » 29 lip 2013, o 16:03

E30 Cabrio z M50B25

Problem pojawiał się losowo, ale ostatnio się nasila.

Auto po prostu nie kręci rozrusznikiem. Zazwyczaj na zimnym od razu kręci, na cieplejszym "kręcił" za drugim razem, czasem trzecim. Męczyło mnie to, ale teraz jest dużo gorzej.
Kontrolki bez jakichkolwiek zmian względem tego gdy działa.

Na razie sprawdziłem przewody przy rozruszniku. Wydawało mi się, że jeden z nich jest słabo dokręcony. Oczyściłem, dokręciłem - bez zmian. Akumulator sprawny, naładowany. Po prostu autku się nagle "odwidzi" i już kręci normalnie (wtedy oczywiście odpala bez problemu).

Szukałem przewodów masowych - przy silniku znalazłem ten przy samej chłodnicy, na górze. Od AKU do kielicha solidnie przykręcone. Gdzie jeszcze szukać?

Gdzie szukać dalej? Tak na szybko to zostają jeszcze okolice stacyjki, bo może już gdzieś tam nie łączy - którym wtyczkom przyglądać się na pierwszy rzut?
Ostatnio edytowano 31 lip 2013, o 23:02 przez boban, łącznie edytowano 1 raz
boban

Post numer:#2  Postprzez Icek » 29 lip 2013, o 17:00

Sprawdz sobie cala kostke stacyjki to zazwyczaj siada, ja u siebie mialem takie same objawy a okazalo sie ze stacyjka nie wysuwala trzpienia aby przekrecic kostke po wymianie stacjki dziala do dzisiaj :) ale przez jakis czas odpalalem wkretakiem :cool2:
Icek

Post numer:#3  Postprzez boban » 29 lip 2013, o 23:40

Icek napisał(a):Sprawdz sobie cala kostke stacyjki to zazwyczaj siada, ja u siebie mialem takie same objawy a okazalo sie ze stacyjka nie wysuwala trzpienia aby przekrecic kostke po wymianie stacjki dziala do dzisiaj :) ale przez jakis czas odpalalem wkretakiem :cool2:

Sorry, ale nigdy tam nie grzebałem.
Patrząc na 2 zdjęcia z tej aukcji, o który chodzi element?
<tu był link do allegro ale dostałem za niego ostrzeżenie>
Tzn wiem że to jest jeden element, ale w którym miejscu coś zawiodło?
Ostatnio edytowano 31 lip 2013, o 23:21 przez boban, łącznie edytowano 1 raz
boban

Post numer:#4  Postprzez Selected » 30 lip 2013, o 07:29

Tez miałem ten problem, tylko przy m30. Tak normalnie kręcił rozrusznik a jak go strzeliło to w cale, jakich kol wiek oznak życia. A na krótko bez problemu.
Szukaj przyczyny w stykach przewodów plusowych i masowych.

W kostce stacyjki chodzi o tą bordową kostke ze zdjęcia w aukcji. W niej potrafią wypalać się styki, blaszki. Jak by ci przyszło do głowy ja rozkładać to licz się z tym że złożenie zajmuje trochę czasu ;)
Selected
Student

Moje BMW: 318
Nadwozie: -------
Silnik: M30b35
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez Icek » 30 lip 2013, o 10:44

Tak to jest ta brazowa, musisz odkrecic dolny plastik, odkrecic kierownice, wlozyc kluczyk i przekrecic dopiero wtedy kierownica zejdzie bo w nia wchodzi blokada, gorny plastik trzeba naginac zeby odskoczyl i wtedy dopiero dojdziesz do tej brazowej kostki, ona jest na malych zatrzaskach wiec trzeba ja wysunac. Proponuje pojezdzic tak przez jakis czas odpalajac na srubokret (niezapominajac o blokadzie kierownicy xd) i wtedy dopiero sie przekonasz czego to bedzie wina.
Icek

Post numer:#6  Postprzez alonz » 30 lip 2013, o 18:33

jesli nie stacyjka to szczotki na rozruszniku moga sie zawieszać jeśli już są mocno zużyte, myśle że wtedy powinienś słyszeć pojedyncze cyknięcie w rozruszniku po przekręceniu stacyjki w 3 pozycje
alonz

Post numer:#7  Postprzez boban » 31 lip 2013, o 19:50

Dzięki za podpowiedzi. Problem okazał się leżeć BLISKO stacyjki. Wyciągałem zegary na wymianę akumulatorów i miałem lepszy dostęp do plątaniny przewodów. Zauważyłem że któryś z poprzednich właścicieli (lub swapowiec) połączył przewody od stacyjki TAŚMĄ! :mad2:
Nie powiem, co się nakręciłem kluczem przy rozruszniku to moje, bo oczywiście dochodziłem tam od góry (z braku innej możliwości w tamtym momencie).

A teraz kontynuacja historii, bo to nie koniec...
1. Wymieniłem akumulatorki, zamontowałem zegary do auta. Przekręciłem zapłon i od razu zobaczyłem zmianę w diodkach - zielone się zapaliły. Po odpaleniu silnika obrotomierz nie chodził płynnie, przywieszał się czasem na moment. Dałem mu czas. Jak się okazało słusznie. Przy drugim odpaleniu już chodził normalnie.
2. Przedmuchałem silnik na krótkiej trasie, odstawiłem auto.
3. Dzień później (dzisiaj) wsiadłem na kolejną "traskę". I tutaj zaczynają się ciekawe historie. Po krótkim postoju (10 minut) wsiadłem do auta, odpaliłem i ruszyłem. Za chwilę miałem znak stopu, po nim ruszyłem w zakręt lekko zamiatając :cen:.... wtedy zaczęła się "dyskoteka" - ekonomizer (który nie działa nadal) zrobił sobie przejażdżkę po skali (do 0 i z powrotem), obrotomierz poskakał, zapaliły się diodki żółta i czerwona + inspection, a silnik się jakby zakrztusił (na moment). Po tym nic się nie działo, na zegarach bez zmian, auto jechało normalnie.
Na kolejnym postoju, po zgaszeniu silnika i wyjęciu kluczyka - już miałem wysiadać - zobaczyłem że pali się żółta diodka na zegarach. Po przekręceniu zapłonu była PRAWDZIWA DYSKOTEKA :tan: bo obrotomierz poszedł na 4krpm, oilservice i inspection mrugały bez ładu, a przekręcenie kluczyka do pozycji rozruchu powodowało wzrost obrotów (na wyświetlaczu oczywiście) o jakieś 500rpm :D Musiałem pogrzebać w tych kablach od stacyjki (pomiętolić, bo jeszcze nie zlutowałem), wtedy odpalił, ale co chwila silnik się przydławia i automatycznie dodaje obrotów. Cuda Panie, cuuuuda :)

Jak będę miał dostęp do gniazdka 230V to przelutuję te wszystkie druty i zobaczymy co się będzie działo. Ale już sam nie wiem czego się spodziewać...
boban

Post numer:#8  Postprzez alonz » 3 sie 2013, o 12:10

no wlasnie jak jest nawydziwiane w kabelkach czy też w wiązce to jest najgorsze co moze sie przytrafic ... i baw sie tu teraz z elektrownią -_-
alonz

Powrót do Elektryka & Oświetlenie