otóż M52B28 zaczęło jakiś czas temu spalać 100% więcej paliwa, niż wcześniej podczas normalnej eksploatacji (aktualne spalanie w granicach 20l/100km)
oczywiście diagnozę rozpocząłem od podłączenia komputera i odczytania błędów = błędów 0
jednakże zaniepokoił mnie bardzo fakt iż INPA nie łączy się z parametrami sond lambda - wyrzuca komunikat "ERROR ECU PARAMETER" (wcześniej bez problemu łączyła się ze wszystkimi parametrami) - oczywiście napięcie cały czas stoi na 4.83 V
drążąc dalej temat okazuje się iż parametry pokazujące pracę grzałek także stoją w miejscu na 2.34% i nie reagują
następnie przeprowadziłem eksperyment: odpiąłem obydwie sondy i pojeździłem tak jakiś czas - oczywiście ECU nie zarejestrował żadnych błędów, co wg mnie powinno nastąpić jeżdżąc z odłączonymi sondami (dodam że jak np. odepnę przepływomierz błąd od razu się pojawia)
sprawdziłem także wtryski, cewki, założyłem nowe świece, sprawdziłem ciśnienie paliwa na listwie, przewody idące od sond do ECU itp. i wszystko wydaje się być ok
silnik także pracuje prawidłowo bez żadnych niepokojących objawów
jeszcze jeden szczegół - jak odpalam auto to muszę trochę dłużej pokręcić rozrusznikiem (około 3-4 sek. ) tak jakby a wcześniej paliła od "strzała"
czy ktoś ma jakieś pomysły/podpowiedzi - wg mnie problem leży w sterowniku silnika
poniżej jeszcze screeny z INPY
zastanawiają mnie wartości obciążenia silnika i czasu zapłonu z
czy może to jest spowodowane zbyt bogatą mieszanką ?
,nie wspominając już o kolorze świec,(chociaż komp zmieniając kąt wyprzedzenia zapłonu próbuje jakoś przepalić tą mieszankę),może to śmieszne,ale sprawdzałeś szczelność układu paliwowego...
Nic dziwnego jeśli spalanie jest tak wysokie a mieszanka za bogata.