[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M52B28 padł ECU ?? sondy ?? = potężne spalanie

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

M52B28 padł ECU ?? sondy ?? = potężne spalanie

Post numer:#1  Postprzez vmasher » 5 sie 2013, o 13:12

od pewnego czasu borykam się z problemem bardzo wysokiego spalania w moim M52B28 i po wyczerpaniu wszelkich pomysłów postanowiłem zapytać się was

otóż M52B28 zaczęło jakiś czas temu spalać 100% więcej paliwa, niż wcześniej podczas normalnej eksploatacji (aktualne spalanie w granicach 20l/100km)

oczywiście diagnozę rozpocząłem od podłączenia komputera i odczytania błędów = błędów 0

jednakże zaniepokoił mnie bardzo fakt iż INPA nie łączy się z parametrami sond lambda - wyrzuca komunikat "ERROR ECU PARAMETER" (wcześniej bez problemu łączyła się ze wszystkimi parametrami) - oczywiście napięcie cały czas stoi na 4.83 V

Obrazek

drążąc dalej temat okazuje się iż parametry pokazujące pracę grzałek także stoją w miejscu na 2.34% i nie reagują

Obrazek

następnie przeprowadziłem eksperyment: odpiąłem obydwie sondy i pojeździłem tak jakiś czas - oczywiście ECU nie zarejestrował żadnych błędów, co wg mnie powinno nastąpić jeżdżąc z odłączonymi sondami (dodam że jak np. odepnę przepływomierz błąd od razu się pojawia)

sprawdziłem także wtryski, cewki, założyłem nowe świece, sprawdziłem ciśnienie paliwa na listwie, przewody idące od sond do ECU itp. i wszystko wydaje się być ok

silnik także pracuje prawidłowo bez żadnych niepokojących objawów

jeszcze jeden szczegół - jak odpalam auto to muszę trochę dłużej pokręcić rozrusznikiem (około 3-4 sek. ) tak jakby a wcześniej paliła od "strzała"

czy ktoś ma jakieś pomysły/podpowiedzi - wg mnie problem leży w sterowniku silnika

poniżej jeszcze screeny z INPY

Obrazek
Obrazek

Obrazek

zastanawiają mnie wartości obciążenia silnika i czasu zapłonu z !! !! !!

czy może to jest spowodowane zbyt bogatą mieszanką ?
vmasher
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez buncol520 » 5 sie 2013, o 17:19

Przez to że sterownik nie widzi sond to auto dostaje nie właściwą mieszanke przez co zmienia się kąt wyprzedzenia zapłonu-czas zapłonu,podobną diagnoze miał kumpel w m52 gdy mu lały wtryski,po wymianie listwy wszystko wróciło do normy,podmień sterownik i wtedy podepnij kompa,jak wczyta odpowiednie wartości z sond to reszta wróci do normy(u niego M52b20 wciągało 15 litrów,ale przyczyną były wtryski a nie sondy)
buncol520

Post numer:#3  Postprzez vmasher » 6 sie 2013, o 12:37

tylko w calej tej sytuacji najdziwniejsze jest to ze wszystko wskazuje na nienajgorszy sklad mieszanki - kolor swiec brunatny, ladnie wypalony

z wydechu nie puszcza czarnego dyma - tylko podczas odpalania tak jakby silnik przylewalo
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#4  Postprzez buncol520 » 6 sie 2013, o 15:41

no specem od kompów nie jestem(mam od tego kuzyna),ale na chłopski rozum przy takim spalaniu przy normalnej jeździe powinna kopcić jak tds(szczególnie przy odpalaniu+smród paliwa za autem) a przy pałowaniu kolektor i katy by świeciły na czerwono :D ,nie wspominając już o kolorze świec,(chociaż komp zmieniając kąt wyprzedzenia zapłonu próbuje jakoś przepalić tą mieszankę),może to śmieszne,ale sprawdzałeś szczelność układu paliwowego...
buncol520

Post numer:#5  Postprzez alonz » 6 sie 2013, o 15:49

buncol520 napisał(a):a przy pałowaniu kolektor i katy by świeciły na czerwono :D

nic z tych rzeczy, im więcej powietrza tym wyższa temperatura a im bardziej zalewamy tym gorzej sie spala co w efekcie skutkuje mniejsza mocą i temperaturą
alonz

Post numer:#6  Postprzez eRZet » 6 sie 2013, o 16:37

miałem podobne objawy z uszkodzonym czujnikiem położenia wałka rozrządu. Trzeba było długo kręcić by zapalił i spalanie okrutne. Po wymianie pali na dotyk lecz spalania nie mierzyłem jeszcze.
eRZet

Post numer:#7  Postprzez vmasher » 6 sie 2013, o 16:52

eRZet napisał(a):miałem podobne objawy z uszkodzonym czujnikiem położenia wałka rozrządu. Trzeba było długo kręcić by zapalił i spalanie okrutne. Po wymianie pali na dotyk lecz spalania nie mierzyłem jeszcze.

czujniki sa powymieniane obydwa - nowe OEM

poza tym to nie są objawy uszkodzonego czujnika
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez ryss15 » 6 sie 2013, o 20:33

u mnie uwalona sonda i odłączona pokazywała maksymalne napięcie 4,75 chyba. Wydaje mi się, że sonda tytanowa a taka jest w m52 to jak się uwali to po prostu rozwiera obwód, generalnie tlenek tytanu zmienia swoją rezystancje względem zawartości spalin. Jak masz miernik to weź igłę i wepnij się w bodajże czarny kabel sondy bo to sygnałowy do kompa i zobacz co się dzieje ustaw mały zakres na mierniku, bo sygnał to maksymalnie 5V. Ja mam spalony jeden obwod sondy lambda w kompie bo przy zamianie wtyczki drugi bank sondy stoi cały czas w miejscu. Ale w :cen: to mam, bo właśnie kończę Swap z m52b25 na m52b28 i już w sobotę bedę miał furę na chodzie z nowym kompem od b28, wiec jak będę mógł to pomogę.
ryss15
Student

Moje BMW: 328i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 525d
Nadwozie: Touring
Silnik: M57B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#9  Postprzez Mrok » 6 sie 2013, o 21:41

Ja jak miałem nie podłączone sondy w 2.8 to przy pałowaniu kolektor świecił jak żarówka stopu :P
Mrok

Post numer:#10  Postprzez alonz » 6 sie 2013, o 22:44

to wydaje mi sie ze przy podłączonej było by tak samo tylko nie popatrzyleś
alonz

Post numer:#11  Postprzez przemardi_ » 7 sie 2013, o 07:05

vmasher napisał(a):tylko w calej tej sytuacji najdziwniejsze jest to ze wszystko wskazuje na nienajgorszy sklad mieszanki - kolor swiec brunatny, ladnie wypalony

A świeca przy spalaniu odpowiedniej mieszanki powinna mieć kolor kawy z mlekiem także mieszanka jest już zła ;) Nic dziwnego jeśli spalanie jest tak wysokie a mieszanka za bogata.

Sprawdź sondy zwykłym miernikiem. (powinien być szary kabel i masa) na zimnym napięcie będzie praktycznie stałe im cieplejszy silnik w tym większym zakresie i szybciej zacznie zmieniać się napięcie.

Odepnij kompa, sprawdź styki i sprawdź czy w ogóle jest ciągłość między wtyczką ecu a wtyczkami od sond.
przemardi_

Post numer:#12  Postprzez vmasher » 7 sie 2013, o 07:49

juz "przepiszczalem" wszystkie kable i wszedzie sa przejscia.

co do sprawdzenia sond miernikiem to w ktore kable sie wpiac ?
masa i sygnalowy do ecu ?
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez buncol520 » 7 sie 2013, o 11:32

W kable od sond,możesz przy wtyczkach(norma,ze maja być podpięte) odpal auto na zimnym silniku powinno być napięcie i po jakim czasie(dogrzanie sond) powinno oscylować w stałym zakresie
buncol520

Post numer:#14  Postprzez vmasher » 7 sie 2013, o 12:26

buncol520 napisał(a):W kable od sond,możesz przy wtyczkach(norma,ze maja być podpięte) odpal auto na zimnym silniku powinno być napięcie i po jakim czasie(dogrzanie sond) powinno oscylować w stałym zakresie

wiem, ale przy siemensie są 4 kable - dwa ty chyba grzałka i nie chcę strzelać ale wydaje mi się że jeden sygnałowy od ECU i jeden to masa (-)
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#15  Postprzez Stammek » 7 sie 2013, o 13:14

vmasher napisał(a):wiem, ale przy siemensie są 4 kable - dwa ty chyba grzałka i nie chcę strzelać ale wydaje mi się że jeden sygnałowy od ECU i jeden to masa (-)

dokladnie tak
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Następna strona