[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M52B28 padł ECU ?? sondy ?? = potężne spalanie

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Post numer:#16  Postprzez buncol520 » 7 sie 2013, o 13:34

No to miernikiem raczej nic nie zdziałasz(po za sprawdzeniem zasilania grzania),gdy już dojdziesz jakie kable od czego,to i tak nie bedzie pewnosci czy ta sonda dziala poprawnie,ważne jest sprawdzenie właściwej oscylacji sondy w pełnym zakresie obrotów,bo ona jest sterowana przez kompa,i może np. na wolnych działać poprawnie a już przy 2500rpm. dawać nie właściwy sygnał.
buncol520

Post numer:#17  Postprzez vmasher » 7 sie 2013, o 15:45

buncol520 napisał(a):gdy już dojdziesz jakie kable od czego,to i tak nie bedzie pewnosci czy ta sonda dziala poprawnie,ważne jest sprawdzenie właściwej oscylacji sondy w pełnym zakresie obrotów,bo ona jest sterowana przez kompa,i może np. na wolnych działać poprawnie a już przy 2500rpm. dawać nie właściwy sygnał.

sprawdzałem miernikiem i napięcie stoi na 0, 31/0, 32 V

a po rozgrzaniu na biegu jałowym napięcie powinno ciągle oscylować od około 0,3-0,5V do około 4,6-4,8V.

sonda siemensa jest o odwrotnym działaniu 5V-ubogo, 0V-bogato

po dodawaniu gazu itp. nic się nie dzieje cały czas 0,31/0,32 V
vmasher
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#18  Postprzez buncol520 » 7 sie 2013, o 18:49

Nie wiem jakiego sprzętu używa kuzyn,ale po podłączeniu mojego m42 pokazywało mu na niby sprawnej w 100% sondzie właśnie tą oscylacje sondy i stwierdził,ze jest "na wykończeniu",bo po założeniu nowej i ponownym podłączeniu wykresy były jak na ekg :D ,gdy dziś mówiłem mu o twoim przypadku to dał mi taki wykład,że najlepiej jak podjedziesz do jakiegoś ogarniętego speca (zapraszał do siebie ale chyba za daleko :D )który da dokładna diagnoze,czy uwalone sondy,czy komp,żeby kasy nie marnować na niepotrzebne zakupy
buncol520

Post numer:#19  Postprzez przemardi_ » 7 sie 2013, o 19:20

vmasher napisał(a):
sprawdzałem miernikiem i napięcie stoi na 0, 31/0, 32 V

a po rozgrzaniu na biegu jałowym napięcie powinno ciągle oscylować od około 0,3-0,5V do około 4,6-4,8V.

sonda siemensa jest o odwrotnym działaniu 5V-ubogo, 0V-bogato

po dodawaniu gazu itp. nic się nie dzieje cały czas 0,31/0,32 V

Czyli Sonda kaput :)
przemardi_

Post numer:#20  Postprzez vmasher » 7 sie 2013, o 19:52

jutro będę miał inny sterownik na podmianę więc sytuacja się powinna wyjaśnić

dodam tylko że po resecie ECU i ponownej adaptacji zaczęły falować masakrycznie obroty - więc ja sądzę że sterownik się p|erdoli
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#21  Postprzez alonz » 7 sie 2013, o 22:18

z tego co mnie uczyli to takich czujników jak sonda, przepływomierz, czujniki położenia wałów nie da się sprawdzić na zwykłym mierniku uniwersalnym i JEDYNĄ POPRAWNĄ DIAGNOZĘ MOŻNA UZYSKAĆ POPRZEZ POMIAR OSCYLOSKOPEM :nienie:
alonz

Post numer:#22  Postprzez ryss15 » 7 sie 2013, o 23:17

zwykły miernik CYFROWY wystarczy
ryss15
Student

Moje BMW: 328i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 525d
Nadwozie: Touring
Silnik: M57B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#23  Postprzez vmasher » 9 sie 2013, o 17:46

właśnie jestem po podmiance sterownika no i potwierdziły się moje przypuszczenia co do ECU

na "nowym" ECU od razu połączyłem się z wszystkimi parametrami i sondami również

no i oczywiście sondy także padnięte (działają tylko grzałki) - od razu pojawiły się błędy

więc czeka mnie wymiana sond i sterownika silnika

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik: