[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zblokowane rygle centralnego!!!

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Zblokowane rygle centralnego!!!

Post numer:#1  Postprzez bbdejv » 31 sie 2013, o 13:57

Witam,

Problem pojawił się wczoraj mam cały czas otwarty samochód ponieważ zblokowały się rygle w pozycji otwartej wszystkie łącznie z bagażnikiem nie da się ich ręcznie ryszyć po prostu jak beton, cenralka działa mam alarm z pilota z centralnym i jak zamykam to centralka tyka jednak rygle ani drgną z kluczyka także nic się nie dzieje i u kierowcy i u pasażera nie da się przekręcić by zamknąć. W czym twki problem ?

Ps. nie znalazłem w podobnych tematach odpowiedzi na moje pytanie.

Pozdrawiam
bbdejv

Post numer:#2  Postprzez Dantte26 » 31 sie 2013, o 15:07

spróbuj odpiąć i podpiąć akumulator może się odblokują... w przeciwnym razie pewnie będzie trzeba zdjąć boczki...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez bboydaro » 31 sie 2013, o 17:38

Dejv czemu nie zadzwonisz !?
bboydaro

Post numer:#4  Postprzez bbdejv » 31 sie 2013, o 21:19

jak się już przekonaliśmy przez tel nie udało się nic ogarnąć jak wróce do Krakowa to trzeba cos rozkminić bo z otwartym samochodem pod blokiem ciężko przespać sokojnie noc:P czekam jednak na jakieś sugestie od kolegów z forum

[ Dodano: 31-08-2013, 21:21 ]
Dantte26, odpięcie aku niestety nic nie pomogło rygle dalej beton:/
bbdejv

Post numer:#5  Postprzez Dantte26 » 31 sie 2013, o 23:29

bbdejv napisał(a):Dantte26, odpięcie aku niestety nic nie pomogło rygle dalej beton:/

w takim razie odepnij i wepnij centralkę zamka... możesz także ją otworzyć i zewrzeć styki manualnie... zobaczysz przynajmniej jaka reakcja...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#6  Postprzez huan » 1 wrz 2013, o 01:41

ja miałem podobnie, tylko wszystkie rygle były zamknięte. przyczyną były spalone (wszystkie, sic!) siłowniki, prawdopodobnie dostawały prąd przez dłuższy czas i je upaliło.

najprościej będzie sprawdzić tego od bagażnika, obwąchaj czy nie śmierdzi spalenizną, jak tak to niestety, rozbieranie wszystkich boczków + bagażnik + klapka wlewu.
huan

Post numer:#7  Postprzez bbdejv » 1 wrz 2013, o 09:50

więc tak rozebrałem centralke i i zwierałem tak jak mówisz odpowiednie kable jednak centralka wogóle nie reagowała nie działo się po prostu nic kiedy pchnąłem recznie jedną z tych dwóch blaszek które stykają podczas otwierania i zamykania to reagowała centralka w taki sposób ze druga blaszka stykłą potem pierwsza i nic dalej wrazenie było takie jakby chciała zamknać ale wróciłą do pozycji otwartej jednak rygle wogóle nei reagowały potem niestety przez przypadek prawdopodobnie ja spaliłem posypały sie iskry i od tamtej pory juz cisza zadnej rekcji jednak rygle dalej milcza mam wrazenie ze chyba faktycznie tak jak pisze huan, coś spowodowalo ze szlag trafił wszystkie siłowniki moge sie mylic ale dziwne dla mnei jest to ze rygle w ogóle nie reaguja na nic jak wróce do Krakowa jutro to bede sie tym bawił teraz niestety nie mam możliwosci zeby bawic sie z boczkami:/
bbdejv

Post numer:#8  Postprzez bboydaro » 1 wrz 2013, o 09:56

dobrze, że mamy jeszcze ze 3 centralki :P
bboydaro

Post numer:#9  Postprzez bbdejv » 1 wrz 2013, o 10:16

tylko czy któraś się nada hehe najważniejsze zebym mogł zamknac jak człowiek samochód a nie ściemniał jak ktos patrzy ze zamykam kluczykiem jedynie alarm mnie teraz ratuje samochód ciagle otwarty:/
bbdejv

Post numer:#10  Postprzez huan » 1 wrz 2013, o 14:23

bbdejv napisał(a):potem niestety przez przypadek prawdopodobnie ja spaliłem posypały sie iskry i od tamtej pory juz cisza zadnej rekcji

poszedł tylko bezpiecznik :)
huan

Post numer:#11  Postprzez bbdejv » 2 wrz 2013, o 22:27

huan, miałeś racje u mnie podobna sytuacja co u Ciebie popalone wszystkie siłowniki:/ jaka mogła być tego przyczyna? przez cały czas wszystko hulało więc co mogło to spowodować?
bbdejv

Post numer:#12  Postprzez huan » 3 wrz 2013, o 01:22

Szczerze powiedziawszy to nie wiem. kupiłem trumnę którą dało się zamknąć tylko od strony pasażera, potem zacząłem coś kombinować z krańcówką odpowiadającą za zamykanie od drzwi kierowcy, potem bawiłem się centralką, spaliłem bezpiecznik,
ale wydaje mi się że główną przyczyną było to że na siłę wcisnąłem rygiel od strony kierowcy (nie pamiętam już dlaczego, ale widocznie miałem jakiś ważny powód :bag: ), który działa w trybie master, czyli steruje całą resztą, i widocznie on dostał szmergla, puścił na stałe prąd na wszystkie rygle co spowodowało upalenie się silniczków. olałem temat zamykania z kluczyka, i założyłem nowe siłowniki + centralka na pilota :) koszt niewielki a wygoda niesamowita w porównaniu do tego co miałem wcześniej.
huan

Post numer:#13  Postprzez Jasmen » 3 wrz 2013, o 07:27

U mnie również się zblokowały tyle że w pozycji zamkniętej. Aby się dostać do bagażnika musiałem zbić tylną lampę, po rozebraniu siłowników okazało się że wszystkie zęby są zjechane, czyli centralka musiała długo podawać prąd na silniczki. Głupi byłem i wymieniłem same siłowniki, po jakimś czasie centralka znowu je spaliła, do bagażnika po raz kolejny nie można było się dostać :P Od razu radzę wymienić centralkę razem z siłownikami, żebyś nie musiał ich wymieniać drugi raz tak jak ja :cool2:
Jasmen
Student

Nadwozie: Cabrio
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 728
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#14  Postprzez bbdejv » 3 wrz 2013, o 20:16

sytuacja kiepska na szczęście mam zapasowe siłowniki do drzwi gorzej bedzie z wlewem paliwa i od bagaznika, jezeli juz mowimy o wymianie to powiedzcie mi jak wyciagnac z tylnych drzwi silowniki z powodu braku czasu (kampania wrzesniowa na uczelni:P)pozdejmowałem tylko boczki z drzwi i zajrzalem jak sie ma sytuacja z dostepnoscia w tylnych bo nigdy jeszcze tam nie zagladalem i w sumie nie wyglada to ciekawie bo sruby zdaje sie ze sa glówka do srodka drzwi i trudno je bedzie odkrecic ale pytam kogos kto to robił zeby miec pewnosc i nie hartac czegos na sile bo wiadome jak to sie konczy chce bardziej strategicznie do tego podejsc zeby moc w kilka godzin to ogarnac i nie miec zadnych niespodzianek:) poradźcie co panowie

[ Dodano: 03-09-2013, 20:22 ]
Zeby nie zakładac nowego tematu to jeszcze jedno, nie orientujecie sie moze czy mozna gdzies nabyc wtyczke do centralki? chodzi mi o nowa i niekoniecznie z ASO
bbdejv

Post numer:#15  Postprzez huan » 4 wrz 2013, o 11:39

haratasz cały zamek, czyli 3 śruby od czoła drzwi. mam nadzieję, że obędzie się bez rozwiercania :D bo te śruby są mocno przykręcone i łatwo się obrabiają. trzeba też odkręcić klamkę i zdjąć ją z trzpienia, i można odkręcic dla ułatwienia także dolną śrubę trzymającą prowadnicę szyby, ale nie pamiętam czy to robi jakąś różnicę w tylnych furtkach.

wtyczka do centralki, ale do oryginalnej? to może gdzieś mam, musze poszukać.
huan

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie