[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

E30 śmierdzi paliwem w kabinie

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

E30 śmierdzi paliwem w kabinie

Post numer:#1  Postprzez stefan543 » 9 wrz 2013, o 22:40

Witam,
moja E30 przy ostrym ruszaniu, lub po bujaniu na zakrętach śmierdzi paliwem.

O-ringi pod pompą i pływakiem wymienione, opaski na przewodach przy pompie również.

Jakieś pomysły? Zostają przewody przy filtrze paliwa, gruby przewód odpowietrzający od zbiornika do odpowietrzacza w nadkolu, coś jeszcze?

Gdzieś znalazłem, że uszczelka korka wlewu jeśli jest nieszczelna to też może śmierdzieć w kabinie...

Ktoś walczył z takim tematem?

Z góry dzięki za pomoc Mrugnięcie
stefan543

Post numer:#2  Postprzez Szczep » 9 wrz 2013, o 22:43

stefan543, sprawdź cybanty zacieśniające węże przy filtrze paliwa, najlepiej sprawdź przy odpalonym silniku,
czy gdzieś na łączeniach nie odparowuje paliwo, albo czy nie skrapla sie na wężach paliwowych.
Szczep

Post numer:#3  Postprzez zelek.um » 9 wrz 2013, o 22:48

mi jak latałem bokami czasami uciekało paliwo korkiem wlewu... Sprawdź czy tam nie masz uszczelki wywalonej. Ewentualnie króciec który wchodzi w zbiornik paliwa od wlewu lubi bardzo gnić.
zelek.um

Post numer:#4  Postprzez czesci_e30 » 9 wrz 2013, o 23:33

mnie tez smierdzi paliwej bo nie chce mi sie odpowietrznika wyczyscic :)
Nie kupujcie u pana GINSZT z Hajnówki !!! to zwykły oszust :)
czesci_e30
Student

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez 1 1 » 10 wrz 2013, o 00:07

miałem to samo. co prawda wyjęcie zbiornika to większa wyprawa, ale radzę z tym nie zwlekać, mój był przy rancie (zgrzewie) u góry cały zeżarty, dziurska jak cholera, ogólnie nie było co ratować. Jeśli wszystko jest sprawne/wymieniane, a dalej masz ten problem, to na pewno będzie to. Zgrzew przy króćcu wlewu także rdzewieje, więc jak zrobisz śrubokrętem w nim dziurę (w zgrzewie rzecz jasna), to wyobraź sobie co jest u góry... zbiorniczek do wymiany. Ogólnie fajna jest z tym zabawa, składanie wszystkich przewodów paliwowych, podłączanie elektrycznych, takie puzzle trochę, ale czasochłonne i raczej robota dla dwóch. I dobry zbiornik bardzo ciężko znaleźć.
1 1

Post numer:#6  Postprzez wojtaq » 10 wrz 2013, o 07:06

dobrze wszystko sprawdź również z kanału bo jest wiele miejsc gdzie mogą być przecieki i nieszczelności
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40

Post numer:#7  Postprzez stefan543 » 10 wrz 2013, o 08:23

Zbiornik wymieniałem w zeszłym roku, stary skorodował właśnie na łączeniu z tyłu po stronie kierowcy, nowy-używany przez montażem był dokładnie wyczyszczony i zabezpieczony farbą antykorozyjną. Oglądałem od spodu, zbiornik jest równomiernie brudny, nie ma żadnej czystej strużki, która by wskazywała na wyciek. Ale niepokoi mnie gruby przewód, który wchodzi w zbiornik przy pompie i idzie za osłonką przy prawym tylnym kole do zbiorniczka odpowietrzającego... Wymieniał go ktoś kiedyś? Ew. jak kolega wyżej napisał, czyści się ten zbiorniczek jakoś? Nieszczelność tego przewodu lub zbiorniczka może dawać efekt śmierdzenia po bujaniu autem???
stefan543

Post numer:#8  Postprzez wojtaq » 10 wrz 2013, o 08:38

no jest to jedno z głównych odpowietrzeń , idzie do rury wlewowej , koledze kiedyś skorodował króciec na tego węża w rurze wlewowej
może śmierdzieć
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Post numer:#9  Postprzez stefan543 » 10 wrz 2013, o 09:28

A czy ten zbiorniczek odpowietrzający się w jakikolwiek sposób czyści? Czy ma sobie tylko być i już?
stefan543

Post numer:#10  Postprzez pawels5 » 10 wrz 2013, o 12:00

Sprawdziłbym rurę wlewową, bo jej górna część schowana za plastikowym nadkolem potrafi mocno zgnić. U siebie ostatnio wyjmowałem, to dół był ok, a góra z tym odejściem miała skorupy rdzy od soli.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#11  Postprzez kempa662 » 10 wrz 2013, o 12:32

u mnie też śmierdziało paliwem jak ostrzej zahamowałem, winny był oring na jednym wtrysku i nie wiadomo czemu tylko przy hamowaniu było czuć
kempa662

Post numer:#12  Postprzez stefan543 » 16 wrz 2013, o 08:42

Wyciągnołem całą rurę wlewową, od góry powierzchowna rdza, oczyszczone i pomalowane farbą antykorozyjną, jadę zaraz do sklepu kupić gruby przewód odpowietrzajacy łączący zbiornik przy pompie i rurę wlewową gdyz jest w słabym stanie. Dodatkowo rozebrałem wszystkie węże przy filtrze paliwa pod progiem, wymieniam na nowe i zakładam nowe opaski. Jeśli te zabiegi nie zadziałają będę wiedział, że wina leży gdzieś pod maską. I tu jeszcze pytanie. Podczas swapu mechanik wyrzucił mi filtr węglowy. Oba przewody, które powinny do niego dochodzić automatycznie leżą "luzem". Mogą być powodem śmierdzenia?
stefan543

Post numer:#13  Postprzez wojtaq » 16 wrz 2013, o 09:15

tak , przewód jest jeden idący od zbiornika , z niego daje mocno wachą , nie możesz go zaślepić , puść go przez zaworek do kolektora i po sprawie
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Post numer:#14  Postprzez stefan543 » 16 wrz 2013, o 22:14

Do 21 w padającym deszczu pod autem powymieniałem wszystko. Dodatkowo idąc za poradą mojego kolegi odłączyłem przewód odpowietrzający zbiornik od tego, który idzie pod autem pod maskę i teraz wystaje tylko na dole zbiornika przy filtrze paliwa. Zobaczymy jak to rozwiązanie się sprawdzi. Dam znać po weekendzie czy operacja pomogła ;)
stefan543

Post numer:#15  Postprzez zelek.um » 17 wrz 2013, o 00:12

Sprawdź tylko czy masz gaśnice sprawną ze sobą :)
zelek.um

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie