[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Padaj?ce pompy paliwa M40B18

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Padające pompy paliwa M40B18

Post numer:#1  Postprzez Lucky13 » 12 sie 2013, o 09:21

Witam mam dziwny problem dość często padają mi pompy paliwa tak jakby się zacierały i przestały już dmuchać odpowiednie ciśnienie do układu , wczoraj np. gdy jechałem już do domu po małej trasce ok 100 km paliwa w baku ponad 30 L , jakieś 5 km od domu zacząłem słyszeć jęki pompy paliwa tak jakby pracowała chyba na sucho piski itp... oczywiście po chwili auto ledwo jechało a ja cudem dotoczyłem się do domu . Pompą którą teraz miałem założoną była firmy GETZE z allegro niby włoska ale na pudełko bite MADE IN CHINA , filtr paliwa mam nowy jego przebieg ot nie wiem czy tys km. Przewody paliwowe drożne gumowe odcinki powymieniane , bak mam zmieniony gdyż stary przerdzewiał i paliwo kapało na ziemię . Mam gaz ale nie jeżdżę na nim . Fakt faktem że po wlaniu paliwa do nowego baku zrobiło się trochę mętne bak widać że stał kawałek czasu i w środku był mały osad , jak myślicie czy to on zabił tą pompkę miała może 2 miesiące ? Myślę teraz kupić oryginalną BOSCHA za parę stówek widzę jest dostępna na allegro . ale czy też nie padnie ? To już w sumie 3 pompa która mi padła . Starałem się nie jeździć na oparach bo tak załatwiłem oryginalną . Zawsze miałem więcej niż rezerwę . Jakieś Sugestie ? dziękuje za pomoc :police: :jawdrop:
Lucky13

Post numer:#2  Postprzez kempa662 » 12 sie 2013, o 09:50

Każdy syf w baku może zniszczyć pompkę więc najprawdopodobniej to jest przyczyną. Przed założeniem nowego baku powinieneś wypłukać go, żeby był czysty ;)
kempa662

Post numer:#3  Postprzez buncol520 » 12 sie 2013, o 10:59

ta pompę zabił napis MADE IN CHINA :D , kupisz coś porządnego i po problemie,(moim zdaniem ori.używka jest lepszym wyborem niż chinczyk)czesto pompy padają gdy jest za malo paliwa w baku i do tego LPG,bez względu na markę auta.Ja mam ori pompę od m40 od (prawdopodobnie) nowości i nie dość,że jest cicha to pompuje wzorowo :) ,ale zawsze gdy tylko zrobie 500km zalewam ja z powrotem pod korek ;)
buncol520

Post numer:#4  Postprzez Lucky13 » 12 sie 2013, o 11:04

Własnie wykręciłem pompę to paliwo jest czyste nie jest mętne , myślę kupić jakiś środek STP do układu paliwowego niech to wszystko przeczyści i kupić nową porządną pompkę BOSCHA która chyba była montowana oryginalnie ? Co myślicie o czymś takim ? POMPA BOSCH
Lucky13

Post numer:#5  Postprzez Guteq98 » 12 sie 2013, o 11:08

Syf, syf i syf. odpowiedź masz :PP Wyczyść sobie porządnie zbiornik i powinno być po problemie :)
Guteq98

Post numer:#6  Postprzez buncol520 » 12 sie 2013, o 11:31

Lucky13, te środki mają na celu usuwanie syfu z układu paliwowego,ale chodzi o wtryskiwacze itp.żaden środek Ci nie wyczyści baku z syfu po za Tobą,zdemontuj bak przepłucz kilkukrotnie i dopiero zakładaj nową pompę :)
buncol520

Post numer:#7  Postprzez mck » 12 sie 2013, o 13:46

a pompę możesz wpasować też od e36, chwila dłubania ale wejdzie ;) parametry są te same, z dostępnością i ceną będzie lepiej bo e36 rozbierają na części na potęgę;)
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#8  Postprzez dar00 » 12 sie 2013, o 16:59

bak do czyszczenia. A powiedz w jakim stanie masz filterek na pompie?
dar00

Post numer:#9  Postprzez slepy-1986 » 13 sie 2013, o 20:38

Podepnę się do wątku: czy pompa z R6 podejdzie do R4? Chodzi o sam element ssący- czy po przelutowaniu go do koszyka m40/m42 z dwiema rurkami będzie działał? Czy może różni się wydajnością albo jeszcze czymś innym? Na ebay-u jest w cholerę pomp od R6 a jedyne używki od R4 kosztują 200 funtów... :D
Kiedyś samochody miały duszę-były budowane z metalu, a plastiku używano do wysadzania mostów...

Na stanie inwentarza:

e30 318is '89
Lada 2103 '76 Ribbentropp-Molotov in progress
slepy-1986
Student

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#10  Postprzez Lucky13 » 19 sie 2013, o 12:31

Koledzy dzięki za cenne opinie , ale przyczyną zacierania się pomp był za mało drożny powrót pompa musiała spuszczać paliwo zaworkiem w sobie a nie puszczać powrotem szyna , przez co tak padały zrobiliśmy nowy powrót pompka pracuje cichutko kto by pomyślał , jak założyłem to pompkę BOSCHa i sciągnołem wąż od powrotu to walneło takim cisnieniem jakby tam z 10 barów było a wczesniej jak pamiętam to raz mi normalnie węża rozsadziło a ja myślałem że ze starości :tan: Bak czysty w środku ten osad to był tylko jakiś kurz nie ma sensu płukać :bag:
Lucky13

Post numer:#11  Postprzez Krzychu_iX » 20 sie 2013, o 14:14

Pompa od M40 pasuje też do M20... Nawet jak goście robią swapy to pompa do M40 daje radę z naddatkiem. Zamontowana w 1.6/1.8 po prostu więcej pracuje na powrót. Niczemu to nie szkodzi.
Krzychu_iX

Post numer:#12  Postprzez zytko » 20 wrz 2013, o 09:16

u mnie był podobny problem 3 pompki w miesiac bak wyczysciłem z syfu dałem nowy filtr paliwa i jest po problemie :D
zytko
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#13  Postprzez slepy-1986 » 20 wrz 2013, o 14:55

To jeszcze dla spokoju ducha powrót sobie sprawdź. Mi pompa zdychała, bo jakiś farfocel był w przewodzie elastycznym, tym od sztywnego do kosza pompy. Kiepska kondycha pompy nie dawała rady go przepchnąć. Najlepiej przedmuchiwać odcinkami. Pozdro.
Kiedyś samochody miały duszę-były budowane z metalu, a plastiku używano do wysadzania mostów...

Na stanie inwentarza:

e30 318is '89
Lada 2103 '76 Ribbentropp-Molotov in progress
slepy-1986
Student

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Powrót do Elektryka & Oświetlenie