[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Montaż radia od podstaw - zestaw z bmw serii 8

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

Montaż radia od podstaw - zestaw z bmw serii 8

Post numer:#1  Postprzez KinceK » 26 maja 2013, o 19:44

Witajcie Towarzysze ;)
Mam taki problem, chcę podpiąć zestaw w E31, a moja E30 nie jest wyposażona w zestaw do montażu radia. Dziś założyłem głośniki z E36 na przód, które się walały po garażu, a okazały się, że pasują idealnie, podłączyłem się pod + i -. Teraz muszę podłączyć antenę i tu jest moje pytanie.

Czy zamiast anteny da radę się podłączyć pod tylną szybę za pomocą wzmacniacza antenowego z nowszego modelu??? Czy szyba musi być do tego przygotowana np. dodatkowe zwoje itp.

Przykładowe zdjęcie

Obrazek

Nie chcę wiercić błotnika na antenę, poza tym szkoda linię auta psuć.

A tu moje modzenie ;)

Obrazek

Obrazek

i jedną śrubkę musiałem wykręcić, bo się okazało, że przez boczek przechodzi:)

Obrazek

nawet spinki musiałem uzupełniać - taki brak przygotowania pod radio.

Obrazek

Mogło by lepiej to pasować, ale już trudno. W zestawie mam jeszcze zmieniarkę, którą zamierzam również założyć.
Obrazek

Także jeżeli macie jakieś pomysły odnośnie tego wzmacniacza antenowego i podłączenia tego zamiast standardowej anteny to dajcie znać. Pozdro.
Ostatnio edytowano 27 maja 2013, o 09:48 przez KinceK, łącznie edytowano 1 raz
KinceK

Post numer:#2  Postprzez Guteq98 » 26 maja 2013, o 20:19

u mnie poprzedni właściciel wyciął prostokącik obok klapy bagażnika z tyłu, wstawił antenę i wszystko zamalował. Teraz widać taki jakby wspawany prostokącik w okolicy anteny, ale nie rzuca się zbytnio w oczy (przynajmniej dla mnie) :)
Ja nigdy nie bawiłem się w wzmacniacze antenowe, ale myślę że nie powinieneś mieć z montażem żadnych trudności. Szyba raczej nie ma tu nic do gadania.
Guteq98

Post numer:#3  Postprzez arturross15 » 18 wrz 2013, o 14:15

A jeśli można wiedzieć to napisz z kont wziąłeś prąd, ja próbuje podpiąć się pod puszkę z bezpiecznikami pod maską i wiedza mi się skończyła. Otóż za instalacje radia której nie mam odpowiada bezpiecznik nr. 12 który odpowiada za: Radio, kontrola sterowania, wskaźniki i przyrządy. Do czego jest ta kontrola sterowania , wskaźniki i przyrządy? Dodam że bezpiecznik u mnie był przepalony a auto normalnie paliło i jeździło.
arturross15

Post numer:#4  Postprzez zelek.um » 18 wrz 2013, o 23:40

co do podłączenia szyb grzania foteli czy radia proszę was nie róbcie rzeźby żadnej bo już musiałem to w kilku autach wycinać

Istnieje coś takiego jak "biała kostka" którą mają wszystkie e30 nawet największe golasy do której jest poprowadzony prąd do radia.

http://img19.imageshack.us/img19/4141/f4tm.jpg
zelek.um

Post numer:#5  Postprzez arturross15 » 19 wrz 2013, o 04:03

No to dobrze wiedzieć. A szczytem mojej radości będzie jak w przybliżeniu podasz lokalizację owej kostki. Czy to ta która znajduje się po lewej stronie nad pedałami?
arturross15

Post numer:#6  Postprzez wojtaq » 19 wrz 2013, o 08:45

dokładnie tam
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#7  Postprzez arturross15 » 19 wrz 2013, o 09:54

Ano znalazłem tą wtyczkę i szukałem tam prądu i nie znalazłęm, ani na zapłonie ani z wyłączonym. Może to przez ten przepalony bezpiecznik. A podpowiesz jeszcze kolego jak to podłączyć?
arturross15

Post numer:#8  Postprzez zelek.um » 19 wrz 2013, o 11:39

tam w tej kostce jest wyjście na radio. Z tego co pamiętam jest tam plus/minus/plus na zapłonie/plus po włączeniu świateł(nie koniecznie taka kolejność)
Plus po włączeniu świateł łączy się z żółtym lub pomarańczowym(nie pamiętam dobrze) kablem radia ory bmw dzięki temu radio ma podświetlanie jak masz włączone światła.

Do uruchomienia tej wtyczki potrzeba bezpiecznika nr : 12 tj. 7,5A
Z tego co pamiętam przekaźnik dodatkowy nie będzie potrzebny.

Na pewno jeśli chcesz podłączyć elektryczne szyby to potrzeba przekaźnika i bezpiecznika.
BTW Elektryczny szyber dach podłącza się też pod elektryczne szyby. Jak ma ktoś ori wiązkę od szyb to jest tam wyjście specjalne.

E30 to bardzo przemyślane auto! :)
zelek.um

Post numer:#9  Postprzez arturross15 » 19 wrz 2013, o 21:10

No i podłączyłem. Wszystko ładnie gra, jest po włączeniu świateł podświetlenie, wyłączam radio pokrętłem, włączam i wszystko gra. Jak wyłączam zapłon przy wyłączonym radiu to woła kod. Jak wyłączam zapłon przy włączonym radiu to wszystko ok poza tym że delikatnie mam podświetlony wyświetlacz. Dodam tylko że radio to Bawaria C3 Jutro od rana zaczynam od nowa.
arturross15

Post numer:#10  Postprzez EvilDevil » 23 wrz 2013, o 11:57

W mojej e30 wiązka radia była spartaczona , wszystko było pocięte itd . Dałem sobie z tym radę lecz mam jeden problem , a mianowice nie mam tzw podtrzymania . Radio jest podłączone na stałe pod akumulator . Nie uruchamia się przy przekręceniu kluczyka tylko cały czas jest włączone , co rozładowuje mi akumulator . Skąd wziąć podtrzymanie ?
EvilDevil

Powrót do Car Audio & GPS