[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Co może brać prąd? Pod bezpiecznikiem 21./ Dziwna praca.

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Co może brać prąd? Pod bezpiecznikiem 21./ Dziwna praca.

Post numer:#1  Postprzez kempa662 » 22 wrz 2013, o 14:33

Witam
Ten post może być trochę długi ale chcę dokładnie opisać.
Samochód mam od stycznia tego roku, przez pierwsze trzy miesiące stał sobie w garażu nie odpalany bo nie miałem czasu żeby zabrać się za niego. Po tych trzech miesiącach został odpalony(przez ten cały czas nieużywania miał podłączony aku), odpalił od "pierwszego" nawet się nie zawahał. Samochód został rozebrany, wyspawany, zakonserwowany i złożony, wszystko było ok. Po około miesiącu samochód miał spawany tłumik i mechanik zapomniał odłączyć aku i zaczęły się problemy. Samochód nie dopalał, kręcił ale nie odpalał. Skonsultowałem się z naprawdę bardzo dobrym mechanikiem i on obstawił komputer, powiedział żeby kupić o tym samym numerze, żeby na pewno dobrze działał. Kupiłem ze szrotu kompa od samochodu, który przyjechał do nich na kołach i zamontowałem go. Od tego momentu samochód zaczął zapalać bez problemu. Po około miesiącu zauważyłem, że samochód zaczął dziwnie pracować, a mianowicie jak go przygazuje i puszczę gaz to obroty spadają dość nisko(ale nie gaśnie), samochód przydłąwi się i dalej pracuje, ale ta praca nie jest zbyt ładna, bo obroty na biegu jałowym ma około 550. Jak dojeżdżam do świateł jest ten sam objaw: puszczam gaz i samochód przydławia się. Raz zdarzyło się, że zgasł ale bez problemu po chwili odpalił. Ale nie to jest głównym przedmiotem mojego pytania :roll: . Od tego momentu jak zostawię samochód na około tydzień lub trochę więcej to już nie zapala. Zabrałem się za poszukiwania poboru. Oczywiście odpiąłem "-" z aku i podpiąłem się z miernikiem, pobór wynosi około 55/65mA (0,05/0,06A, dla ścisłości :P). Następnie zacząłem wyciągać po kolei bezpieczniki i po wyciągnięciu bezpiecznika nr 21 pobór spada do 3/4mA, czyli skupiłem się na nim. Sprawdziłem na forum od czego on jest i znalazłem, że od oświetlenia wnętrza. A więc odpiąłem światełko w bagażniku, dwa po bokach w kabinie, wyjąłem radio, wyjąłem OBC. I ku mojemu rozczarowaniu nic to nie dało :cry:.
Nie mam pojęcia co mogło się stać, samochód bez problemu odpalił na początku po trzech miesiącach a teraz po 8/10 dniach lipa. Aku podmieniłem na praktycznie nowe z innego auta i jest to samo.
Jeżeli możecie mi pomóc to bardzo proszę, bo denerwuje mnie, że co podejdę do samochodu to zastanawiam się czy dzisiaj odpali czy może nie. Jeżeli ktoś by wiedział też co może być przyczyną takiej dziwnej pracy silnika to proszę o wskazówki.
Jak na początku sądziłem trochę się rozpisałem, ale mam nadzieję, że ktokolwiek to przeczyta :D
kempa662

Post numer:#2  Postprzez Dantte26 » 22 wrz 2013, o 15:39

dopuszczalny pobór prądu mieści się w przedziale 1-3mA, dlatego też sądzę że jest winny jakiś drugi obwód bądź wadliwe urządzenie do którego nie dotarłeś... po wypięciu OBC, radia, wyłączonym oświetleniu pobór powinien się zmieścić w przedziale powyżej, zatem musi być coś jeszcze... tak na gębę ciężko stwierdzić co to jest, eliminuj poszczególne bezpieczniki i sprawdzaj pomiary... jeśli chodzi o niskie obroty biegu jałowego stawiam na silniczek krokowy...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez kempa662 » 22 wrz 2013, o 16:45

Wyjęcie jakiego kolwiek innego bezpiecznika minimalnie wpływa na spadek poboru prądu, więc raczej wina leży po stronie czegoś podpiętego pod nr 21. Jeżeli ktoś wie co jeszcze może być podpięte pod ten bezpiecznik to bardzo będę wdzięczny za podpowiedź.
kempa662

Post numer:#4  Postprzez marcinoski90 » 22 wrz 2013, o 19:05

A w schowku lampkę odpinałeś
marcinoski90

Post numer:#5  Postprzez kempa662 » 22 wrz 2013, o 19:18

Nie, ale uprzedzę pytania :D, z prostego powodu: po wyjęciu bezp. 21 nadal świeci się tam światło, więc schowek musi być podpięty gdzie indziej. Chyba że się mylę :)
kempa662

Post numer:#6  Postprzez tentamten » 22 wrz 2013, o 22:48

A nie masz np gdzieś za przed lampką wpiętego czegoś w kabelki od niej? Czasem to sie schowa pod podsufitką i nie widać nawet. Ja tak mam przy tej przy lusterku coś wmontowane i nie wiem nawet co to. Zresztą to coś może być wpięte we wszystkie inne kable spod tego bezpiecznika.
A alarm masz? Seryjny czy dorabiany?
tentamten

Post numer:#7  Postprzez muranos » 23 wrz 2013, o 08:08

stawiam na moduł podtrzymania napięcia w zegarach.
odepnij wtyczki od zegarów (jak dobrze pamietam to zasilanie idzie niebieską).
sprawdź to. potem napiszę co dalej.
Jest dobrze, ale nie jest znowu tak tragicznie
muranos
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#8  Postprzez kempa662 » 23 wrz 2013, o 08:25

@tentamten: alarmu nie mam tylko centralny oryginalny
@muranos: dzięki, postaram się to dzisiaj sprawdzić, bo trochę nie czasowy mogę być :D

[ Dodano: 23-09-2013, 15:54 ]
muranos napisał(a):stawiam na moduł podtrzymania napięcia w zegarach.
odepnij wtyczki od zegarów (jak dobrze pamietam to zasilanie idzie niebieską).
sprawdź to. potem napiszę co dalej.

Dobra wyjąłem zegary, miałeś rację po odpięciu niebieskiej kostki pobór prądu spadł do 3/4mA a był około 60mA.
Wiesz czy można to naprawić/wymienić? czy trzeba załatwić nowe zegary?
kempa662

Post numer:#9  Postprzez muranos » 23 wrz 2013, o 19:26

masz dwie opcje.
nowe zegary albo wymiana płytki w zegarach (tej z akumulatorami??? niepamietam dawno temu to robiłem-nie jest to główna płyta, także licznik i obrotek zostaje stary)
chyba ,że jesteś elektronikiem i wykumasz w którym procku klucz sie zje..... i go naprawisz.

ta usterka często pojawia się, gdy się zrobi zwore przy ingerencji w obwód bezpiecznika 21
muranos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez kempa662 » 23 wrz 2013, o 20:22

dobra, dzięki za podpowiedź, orientujesz się ile taka płytka może kosztować?
kempa662

Post numer:#11  Postprzez muranos » 23 wrz 2013, o 21:15

kup licznik i sobie wymontuj.
no i kliknij pomógł
muranos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez kempa662 » 23 wrz 2013, o 21:30