[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

[318is] Szarpie przy przyśpieszaniu

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

[318is] Szarpie przy przyśpieszaniu

Post numer:#1  Postprzez sad_madman » 21 wrz 2013, o 17:06

Witam. Auto jak jest idealnie zimne (ale to bardzo zimne) to chodzi idealnie. Gdy się trochę zagrzeje (już po kilkuset metrach) to auto przy przyśpieszaniu przerywa. Sytuacja występuje na 2 biegu (do 3K obrotów), 3/4/5 (do 2K obrotów). Powyżej tych wartości problem nie występuje. Od razu mógłby mi ktoś powiedzieć co oznacza ten błąd ?

Obrazek
sad_madman

Post numer:#2  Postprzez alonz » 21 wrz 2013, o 17:42

błąd sondy lambda, mieszanka jest zbyt uboga. Lambda nie moze ustawic bogatszej mieszanki, bo jest już na max.

Więc zaczął bym od szczelności dolotu, później podmiana sondy, a na koncu nowy czujnik temperatury do komputera

napisz kolego jaki to interfejs został użyty, bo szukam jakiegoś fajnego dla siebie
alonz

Post numer:#3  Postprzez sad_madman » 21 wrz 2013, o 18:05

Uszczelki na dolocie wymienione, sonda wstawiona firmy Bosh, czujnik temperatury na komputer jest nowy.

Interface jest najprawdobodobniej od niego http://bmwads.ugu.pl/
Piszę, że "naj..." ponieważ ten pożyczyłem bo ciężko znaleźć ads i zawsze było "w tym momencie nie mam".

Aha - czy nieszczelność między kolektorem wydechowym a tłumikiem może być w jakiś sposób przyczyną ?
sad_madman

Post numer:#4  Postprzez oscar43 » 21 wrz 2013, o 20:22

czy ten problem wystepuje na LPG czy na bezynie?Ja kiedys mialem podobnie i wine miak komp od gazu.Kiedys tez pamietam ze podmienialem kopolke i tez cos takiego sie dzialo(uszkodzona kopolka) wymienilem problem znikl.
oscar43
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez Stammek » 21 wrz 2013, o 21:04

moze byc to wina przeplywki...czesto jak przeplywka jest walnieta to wywala blad sondy i odwrotnie.
A masz lpg wiec zaczał bym od przeplywki.

problem wystepuje na gazie czy na benzynie?
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#6  Postprzez alonz » 21 wrz 2013, o 22:44

sad_madman napisał(a):Aha - czy nieszczelność między kolektorem wydechowym a tłumikiem może być w jakiś sposób przyczyną ?

tak,

uszczelki w dolocie nie rozwiazuja problemu jego nieszczelnosci, wystarczy ze jakas obejma jest za słabo przykręcona, guma jakas jest sparciała i juz moga byc jaja
alonz

Post numer:#7  Postprzez sad_madman » 21 wrz 2013, o 23:09

Na gazie i benzynie jest to samo, sądzę że gdyby to nie była sekwencja to łatwiej można by dojść do tego co jest przyczyną. Kopułka na pewno nie jest winna bo w tym aucie nie ma takiego czegoś za to zamontowane są nowe świece, przewody WN oraz podmieniałem cewki. Do tego dwie gumy w dolocie były wymieniane (ta od przepływki do przepustnicy oraz tam gdzie ogrzewa się powietrze idące do silnika krokowego).
sad_madman

Post numer:#8  Postprzez wizzeR » 23 wrz 2013, o 22:23

Błąd sygnalizuje, że wykrywa za dużo tlenu w spalinach. Sterownik próbuje cały czas wzbogacić mieszankę i przez to go "zalewa". Bardzo możliwe, że jest nieszczelność przed sondą lambda i tlen dostaje się do wydechu przed sondą fałszując odczyt, albo nieszczelność w dolocie za przepływomierzem, albo przepływomierz pokazuje za małe wartości.
Obrazek
wizzeR
Uczeń

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx

Post numer:#9  Postprzez SCOUT » 24 wrz 2013, o 21:06

Rzadko piszę ale jak czytam że tlen dostaje się do wydechu to ...? Jak jest wydech dziurawy to chyba nie zasysa powietrza tylko dmucha na zewnątrz. Podmień przepływkę . Napisz jakie masz teraz świece bo "nówki" mogą też się trafić z wadą. Kabelki WN też czasem mogą mieć przebicia. Sonda nie powinna w ten sposób wpływać na pracę silnika.Wystarczy ją odłączyć i sprawdzić czy nadal przerywa. Sam od dłuższego czasu walczę z problemem przerywania ale przy silniku m30b35. Problemem jest układ elektryczny silnika a nie dziurawy tłumik.
SCOUT

Post numer:#10  Postprzez alonz » 24 wrz 2013, o 23:37

koledze w Astrze G praktycznie odpadł tłumik końcowy i były jaja przy przyspieszaniu szarpał, przerywał i strzelał z wydechu. Zrobił tłumik i zaczeła jezdzic normalnie
alonz

Post numer:#11  Postprzez wizzeR » 8 paź 2013, o 09:59

Kolego SCOUT, z całym szacunkiem dla Twojej osoby, ale zasad chemii i fizyki nie definiuje to co mieści się w Twojej głowie :) W przedstawionym przykładzie większa ilość cząstek tlenu dostanie się do sondy lambda co spowoduje zafałszowanie wyników, sonda będzie pokazywała zbyt ubogą mieszankę niż jest w rzeczywistości i z tego powodu sterownik będzie dolewał więcej paliwa żeby wzbogacić mieszankę. Oczywiście jak parę postów wyżej napisałem, nie jest to jedyna możliwa przyczyna.
Obrazek
wizzeR
Uczeń

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx

Post numer:#12  Postprzez zmazia » 8 paź 2013, o 10:47

Mam to samo, szarpie autem, ale jak się już wkręci wyżej to przestaje. Pytanie: Jak go delikatnie wysprzęglasz na prostym bez gazu to ci szarpie? czy jedzie spoko...? 1.mogą być kable zapłonowe walnięte, albo może nie wystarczająco wciśnięte. 2. Łaczenie wału (gumy mają już ponad 20lat...) Na dniach wymieniam, to napisze cyz się poprawiło. :police:

:edit:
Wymiana kabli i świec na BOSHA, jak ręką odjął. Wymieniając łączneie wału, zauważyłem że cała podpora jest do wymiany - od niej zależą takie szarpnięcia jakbyś jechał na 1 bez dodawania gazu..
Ostatnio edytowano 23 paź 2013, o 23:10 przez zmazia, łącznie edytowano 1 raz
zmazia

Post numer:#13  Postprzez sad_madman » 8 paź 2013, o 19:22

Jeszcze może być przydatna informacja, że w przypadku sekwencji po przekroczeniu 3,5K rpm auto przełącza się na benzynę a nie powinno bo w całym zakresie obrotów powinna chodzić na LPG. Jak delikatnie puszczam sprzęgło to nie szarpie.

Takie pytanie mam - czy jest ktoś może z okolic Łodzi - Kalisza tak abym mógł podmienić przewody WN i sprawdzić czy to ich wina ? Ogólnie najpierw były firmy sentech ale auto strasznie szarpało, oddałem do sklepu w wziąłem droższe NGK i dolegliwości trochę się zmniejszyły.
sad_madman

Post numer:#14  Postprzez mafia » 12 paź 2013, o 23:55

w rajdówce miałem objawy identyczne. bez cudowania wymieniłem świece i wn na nowe NGK - pomogło w 90%, po czasie problem znów zaczął się pojawiać ale już sporadycznie i na chwilę. po dłuższej rozkminie wypieprzyłem świece, kable i cewki (główny podejrzany) -wleciały nowe świeczki bosha na wszelki wypadek i cewki na świece z m54. problem zniknął całkowicie, silnik na jałowym zaczął pracować idealnie równo i żwawiej wstaje. polecam jako elegancki sposób odświeżenia 22letniego układu zapłonowego.
mafia
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie