[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Brakuje paliwa po przełączeniu na benzyne m20b20

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Brakuje paliwa po przełączeniu na benzyne m20b20

Post numer:#1  Postprzez buhaaq » 25 wrz 2013, o 16:46

Mam irytujący problem z moim e30. Auto odpala normalnie i jeździ na benzynie lecz po przejechaniu kilku km na gazie i przełączeniu na benzynę brakuje mu paliwa, nie wkręca się na obroty, dławi. Musze auto zatrzymać zgasić i odpalić 2-3 razy i wszystko wraca do normy. Wymieniłem filtr paliwa jakieś 2 miesiące temu. Wyciągałem pompę paliwa wszystko gra nic zapchane. Zanim wydam niepotrzebnie złotówki pytam. Miał ktoś podobny problem?
buhaaq
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#2  Postprzez Icek » 25 wrz 2013, o 18:58

Bez zgaszenia samochodu sie nie obejdzie? np jak bys przejechal kawalek?

Mozesz miec uszkodzony przekaznik a objaw to mieszanie paliw.
Icek

Post numer:#3  Postprzez buhaaq » 25 wrz 2013, o 21:43

Kilka razy muszę zgasić, odpalić i wszystko wraca do normy. O przekaźnik od gazu chodzi? Zobaczę tam.
Kupie listwę drzwi, ramke shadow prawe, listwę progową lewa kierowcy(ta przy fotelu na duże spinki).

Pozdrawiam Mateusz.
buhaaq
Student

Post numer:#4  Postprzez Icek » 26 wrz 2013, o 17:40

Tak, chodzi o przekaznik od gazu ktory wylacza wtryski benzynowe a wylacza wtryski badz elektrozawor gazu.
Icek

Post numer:#5  Postprzez buhaaq » 26 wrz 2013, o 20:27

Dzisiaj nowy objaw. Odłączyłem aku potem jechałem kilka km na benzynie i znowu to samo. Wiec może być pompa, wytłumaczy ktoś jak działa ten dziwny system przelewowy w zbiorniku?
Kupie listwę drzwi, ramke shadow prawe, listwę progową lewa kierowcy(ta przy fotelu na duże spinki).

Pozdrawiam Mateusz.
buhaaq
Student

Post numer:#6  Postprzez 1 1 » 28 wrz 2013, o 08:11

przeczyść styki od pompy, sprawdź, czy objawy ustępują gdy trzymasz wtyczkę, poruszaj nią. w starych samochodach styki śniedzieją i lubią robić niespodzianki.
może pompka być już padająca - główna przypadłość e30.

sprawdź także drożność przewodów paliwowych. ta pompka generuje wbrew pozorom dość wysokie ciśnienie, jeśli zmieniany miałeś kawałek gumy między filtrem paliwa a przewodem paliwowym i jest on zdeka za długi, możliwe, że się załamuje, zatrzymując tym samym paliwo. Sprawdź także, czy pod autem nie robi się mgiełka i nie wali beną, bo przewody paliwowe seryjne potrafią przerdzewieć i robi się dziurka, przez którą uchodzące ciśnienie może raz nie dawać objawów, a raz może nie zapalić (bądź zapalić na część garów) - to mało prawdopodobne usterki, ale warto zerknąć.

Jakiej generacji masz instalację LPG? Słusznie Icek zauważył, może dochodzić do mieszania paliw, a problemem jest elektronika (o której ja niestety nie mam pojęcia).
1 1

Post numer:#7  Postprzez buhaaq » 28 wrz 2013, o 17:29

Dzisiaj podmieniłem pompe na inna, część przewodów paliwowych, przedmuchałem te w zbiorniku. Wieczorem zrobię test napisze co i jak.

[ Dodano: 29-09-2013, 21:45 ]
Problemy ustąpiły. Pompa po zagrzaniu nie podawała odpowiedniego ciśnienia. Dzięki panowie.

Pozdrawiam Mateusz.
buhaaq
Student

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie