[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Uszkodzone fabrycznie nowe ?wiece NGK

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Uszkodzone fabrycznie nowe świece NGK

Post numer:#1  Postprzez stefan543 » 27 wrz 2013, o 09:11

Witam, czy miał ktoś z Was problem z nowymi świecami NGK?

Zakupiłem nowe v-line 20 i mój mechanik przy mnie je wymienił przy okazji zmiany oleju.
Odpalone na zimnym jest ok, pojechałem i po drodze do domu na wolnych zaczął gubić zapłon na jednym lub kilku cylindrach. Sytuacja się powtarza: na zimnym ok, po rozgrzaniu wariuje. Przerzuciłem wszystkie cewki (m52), przepływkę, sprawdzałem błędy na 2 komputerach i nic. Aż znajomy powiedział, że miał podobne 2 przypadki po wymianie świec i żebym wkręcił stare... Wkręciłem i jak ręką odjął, silnik - stolik. Świece oddałem na reklamację, pierwszą odrzucili bez podania żadnej przyczyny więc walczę dalej i czekam na kolejną decyzję. Dajcie znać jeśli ktoś miał podobny przypadek.
stefan543

Post numer:#2  Postprzez faraon20 » 27 wrz 2013, o 09:28

SpiderS pisał kiedyś że miał problem z mocą na NGK i polecał Bosche. Kiedyś gdzieś kiedyś czytałem też że ludzie po prostu nie polecają NGK bo są shitowe.
Obrazek
Kliknij i zobacz mojego białasa!
faraon20
Inżynier

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK
Silnik: MxxBxx

Post numer:#3  Postprzez buncol520 » 27 wrz 2013, o 11:31

A jakie kupiłeś?BKR6EQUP,czy BKR6EK?Tylko nie pisz,ze takie jakie powinny byc wg. vin-u...Ja latam juz rok na NGK w m42 i nie narzekam,w vw 1.6 16v też mam NGK tyle,że platynowo-irydowe i jest ok, przy wymianie cewek okazało sie,że byly zwykłe i auto jechało jakby chciało a nie mogło
buncol520

Post numer:#4  Postprzez vmasher » 27 wrz 2013, o 12:02

powszechie wiadomo od jakiegos czasu ze NGK to straszny shit - ponoc w niektorych autach jest odczuwalny spadek mocy

zakup lepiej boscha ewentualnie beru i powinno byc ok
vmasher
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez pawels5 » 27 wrz 2013, o 13:09

Długo jeździłem na NGK aż przyszła pora wymiany i kupiłem też NGK. Zachowywały się jak stare, miałem jakieś inne 3 elektrodowe, nawet nie dedykowane i jest spokój. Być może NGK skiepściło się, nie wiem za mało wymieniam świece.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#6  Postprzez Dantte26 » 27 wrz 2013, o 14:28

osobiście na NGK jeździłem 8 lat po sprowadzeniu auta i Bóg tylko jeden wie jaki miały przebieg... w trakcie wymiany były ładne jasnobrązowe i nie miałem z nimi żadnych problemów lecz trzeba wziąć pod uwagę to, że świece te były jeszcze ze starego sortu, który faktycznie produkowany był w Japonii... teraz klepią je gdzie popadnie... zmieniłem je jednak na nówki Boscha tak dla odmiany i jest cacy... powracając do tematu NGK jak jeszcze posiadałem motocykl japoński od zawsze miałem problem ze świecami... jeśli nie klękły w sezonie to bankowo po zimowaniu były ewidentnie do wymiany... łapały przebicie z moich obserwacji za sprawą wilgoci na którą są bardzo czułe i były do wyrzucenia...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#7  Postprzez Pawell » 27 wrz 2013, o 17:51

A ja mam takie
Obrazek

To źle?

Przejechane 40kkm i wszystko ok. Przymierzam się do wymiany, na takie same.
Pawell

Post numer:#8  Postprzez stefan543 » 27 wrz 2013, o 20:32

Ja też kupiłem V-line 20. Pod tym symbolem jest tylko 1 model świecy, poprawcie mnie jeśli się mylę. Mój mechanik jest mocno zrażony 20-tkami bo w 1 aucie pękła porcelanka i tylko cudem nie wpadła do silnika... Teraz zakłada tylko V-line 30 (4 elektrodowe). Ja chciałem przyoszczędzić... Też chyba kupię boshe... Dam znać co z reklamacją. Pozdrawiam.
stefan543

Post numer:#9  Postprzez Ostrowski » 27 wrz 2013, o 22:22

A ja pakuje do juz trzeciego swojego M30 świece dwuelektrodowe ISKRA 20G i jest bardzo dobrze, świece sa robione w polsce a nie w chinach.
Ostrowski

Post numer:#10  Postprzez vmasher » 27 wrz 2013, o 22:35

Dantte26 napisał(a):osobiście na NGK jeździłem 8 lat po sprowadzeniu auta i Bóg tylko jeden wie jaki miały przebieg... w trakcie wymiany były ładne jasnobrązowe i nie miałem z nimi żadnych problemów lecz trzeba wziąć pod uwagę to, że świece te były jeszcze ze starego sortu, który faktycznie produkowany był w Japonii

dokładnie tak jak piszesz

nawet dedykowane NGK BMW kiedyś były ok

teraz NGK to najgorsze zło - poprostu typowy chinol

juz żaden znajomy sklep motoryzacyjny ani mechanik nie poleca produktów NGK (świece, przewody zapłonowe itp. )
vmasher
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#11  Postprzez stefan543 » 28 wrz 2013, o 21:39

To co lepiej? BOSH czy BERU? Wiadomo gdzie są robione?
stefan543

Post numer:#12  Postprzez Dantte26 » 7 paź 2013, o 14:48

stefan543 napisał(a):To co lepiej? BOSH czy BERU? Wiadomo gdzie są robione?

to już Twoja wola jakie kupisz... świece Bosch które zakupiłem ku mojemu zaskoczeniu wyprodukowano w Rosji i chodzą idealnie...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i

Post numer:#13  Postprzez maaaad » 7 paź 2013, o 20:51

stefan543 napisał(a):To co lepiej? BOSH czy BERU? Wiadomo gdzie są robione?

Denso ;)
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Silnik: M52B28

Post numer:#14  Postprzez Luca » 8 paź 2013, o 16:22

NGK - produkuje świece we Francji i Japonii.

Francja = zła jakość i wiele reklamacji
Japonia - bez zastrzeżeń.

Aaaaaaaaa - i jeszcze jedno - na pewno wiecie, że pojawiły się podróby NGK, drobne różnice a sieją świece spustoszenie.

Ja mam 2 komplet - Japonia i zero stresu.

Powodzenia
"Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
Pokój jego duszy - Kris :( 27-09-2003)
Luca
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe

Post numer:#15  Postprzez stefan543 » 8 paź 2013, o 23:00

No dobra to pytanie za 100 punktów. Po czym poznać, że świece są wyprodukowane w japonii? Kod kreskowy na pudełku? Jaki musi być? Bo na świecach jest samo słowo "JAPAN" nie made in japan więc na tych z francji też moze być japan... Rozgryzł ktos to?
stefan543

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie