[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

wolne obroty

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

wolne obroty

Post numer:#1  Postprzez 1 1 » 13 paź 2013, o 21:06

Witam.

Jak niektórzy z was już wiedzą, pękła mi dźwigienka zaworu wydechowego pierwszego cylindra od rozrządu.
Dźwigienkę wymieniłem, wyregulowałem także luzy na zaworach.
Odpalam samochód, chodzi na 2 gary (prawie gaśnie, ale utrzymuje zapłon), jak delikatnie uchylę przepust i wkręcę ją na obroty, to śmiga (czasami od razu po odpaleniu trzyma ładnie obroty).
Jeździ na benzynie, jeździ na gazie, żadnego spadku mocy, jest wszystko w porządku ale nie potrafi utrzymać wolnych obrotów na gazie (od razu gaśnie), tak jakby brała lewe powietrze. Uszczelniłem dolot, więc nie sądzę, żeby jeszcze gdzieś mogła ciągnąć. Krokowy słychać na zapłonie, tak było też wcześniej (generalnie poprzedni właściciel owinął go izolacją, ale działa tak już prawie dwa lata).
Dodam, że moje m20 miewa cofki gazu, a gdy pękła ta dźwigienka, nie otwierał się wydech w cylindrze i cofało non stop. dojechałem do domu na benzynie, nie było problemów z wolnymi obrotami jeszcze - po prostu chodziła jak diesel.
Co mogło pójść nie tak przy wymianie dźwigienki, że teraz są takie jajca? Czy cofka z gazu może uszkodzić krokowy? Może to krokowy od gazu? Przepływka na pewno ok, zawsze przy kichnięciu zsuwa się guma dolotu, ew. wywala przewód od serwa.
Instalacja prymitywna, mikser między przepływką a filtrem. Gdzie szukać usterki? Czy krokowy może pracować, a mimo to być w środku niesprawny? W których miejscach możliwa jest nieszczelność dolotu? Rozumiem, że układ główny od filtra do kolektora, przewody od serwa, odma pokrywy zaworów i cienki przewód wystający ze szczytu kolektora (nie wiem od czego on jest). A może zła regulacja zaworów wydechowych (dolotowych jeszcze nie ruszałem)? Proszę was o sugestie, z góry dzięki za pomoc.

Jeżeli zły dział, to proszę o przeniesienie - nie jest jasne jeszcze, czy problem dotyczy układu paliwowego tudzież LPG, czy mechaniki.
1 1

Post numer:#2  Postprzez wojtaq » 13 paź 2013, o 21:31

napisałeś dość niedokładnie , czy problem występuje na pb ? czy tylko na lpg tak jak napisałeś w którymś momencie ?
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez 1 1 » 13 paź 2013, o 21:37

na lpg nie trzyma wolnych. gaśnie od razu. na wyższych obrotach jest pięknie.
na pb są problemy, świruje na 2 gary, jak wskoczy na wolne, to jest ładnie. Ale jak za dużo powietrza dam, to też gaśnie, trzeba powolutku.
tak jakby lewe powietrze, ale za cholere nie wiem gdzie może ciągnąć, skoro z nieszczelnym dolotem chodziło dobrze, a teraz go nawet uszczelniłem i jest lipa.
w trakcie jazdy na wyższych obrotach nie ma żadnych problemów.
1 1

Post numer:#4  Postprzez wojtaq » 13 paź 2013, o 22:45

weź jakiegoś plaka , samostarta lub coś podobnego i psikaj po dolocie to się dowiesz czy jest lewucha
możesz zatkać dolot i tak również dojdziesz do tego
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Post numer:#5  Postprzez 1 1 » 13 paź 2013, o 23:57

Może jeszcze dodam coś, mianowicie dziwny objaw.

Kompresję w silniku mam - coby nie skłamać - słabą. motor stary, wysłużony, ale daje radę jeszcze, nie umiera.
Przed wymianą tej dźwigienki było tak:
wolne obroty wporządku, lecz po odkręceniu korka oleju, albo zdjęciu dekla zaczynało się "rrrrrrrrrrr... cyk cyk cyk cyk... rrrrrrrrr..." - po prostu silnik się prawie zatrzymywał, ale nie gasł, wkręcał się na sekunde na wolne i tak w kółko. Taki objaw słabej kompresji.
Po wymianie dźwigienki:
bez dekla wydaje mi się, że chodzi lepiej niż z nim... nie kumam tego w ogóle. nagle silnik nabrał komprechy? pracuje równo bez dekla.
Jak przy zawiasie czy układzie paliwowym jakoś sobie radziłem, tak teraz powoli rozkładam ręce :(

roz :cen: baO gume przepustnicy prawie wpół, tylko, że od niewidocznej strony. Dzięki wojtaq za zainteresowanie, temat pochopnie założony, jeśli przeszkadza, to do kosza z nim. :roll:
1 1

Post numer:#6  Postprzez wojtaq » 14 paź 2013, o 21:11

jeśli beemka nie ma nieszczelności w dolocie to po otwarciu korka wlewu oleju podczas odpalonego silnika to ma prawie zgasnąć , jeśli tak się nie dzieje to jest lewucha
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Post numer:#7  Postprzez alonz » 14 paź 2013, o 21:31

wojtaq, jesteś w stanie wyjaśnić dlaczego takie zjawisko ma miejsce?
alonz

Post numer:#8  Postprzez wojtaq » 14 paź 2013, o 21:36

bo wtedy właśnie silnik łapie lewuchę wg mnie
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Post numer:#9  Postprzez 1 1 » 14 paź 2013, o 22:50

no moja właśnie prawie gaśnie, ale zauważyłem, że mechanicy odkręcając korek sprawdzają kompresję. Bardziej właśnie obstawiam wersję z lewym powietrzem.
1 1

Post numer:#10  Postprzez alonz » 14 paź 2013, o 22:52

ja nigdy tego nie robilem na załączonym silniku zeby wszystkiego dookoła i siebie olejem nie zachlapać. Sprawdzałem jedynie czy nie ma śmietanki pod korkiem ale już na wyłączonym
alonz

Re: wolne obroty

Post numer:#11  Postprzez ksssysieke30touring » 19 mar 2014, o 00:22

odma ma za zadanie odprowadzic powirtrze i opary uleju,musi byc drozna,wtedy po odkreceniu korka silnik lapie lewe powietrze i powiniem prawie zgasnac,jesli tak niejest to moze byc odma zpchana.
ksssysieke30touring

Re: wolne obroty

Post numer:#12  Postprzez alonz » 19 mar 2014, o 09:16

albo ma nieszczelny dolot lub odme i juz przed odkręceniem korka łapał lewe powietrze więc to z odmy już nie robi mu większej różnicy
alonz

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie