[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Subufer w tylniej pó?cie ???

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

Post numer:#16  Postprzez bmwe3018is » 9 lut 2008, o 09:23

ZTJ napisał(a):Problem będzie jednak z dochodzeniem dźwięku do kabiny, bo to w końcu sedan. Może ktoś się wypowie jak gra skrzynka w bagażniku e30.

No własnie dlatego chciałem miec subufer w tylniej półce :roll:
bmwe3018is

Post numer:#17  Postprzez zygi1066 » 9 lut 2008, o 12:20

gdzieś na forum był już ten temat poruszany. bodajże nazywało się to "brak basu" czy coś takiego. i z tego co pamiętam to własnie był problem że nie słychać tuby/skrzyni z bagażnika. były jakieś tam patenty żeby otwierać podłokietnik itd
zygi1066
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#18  Postprzez Marian » 9 lut 2008, o 16:49

zygi1066 napisał(a):całkiem fajnie sie składa, ponieważ ostatnio byłem na okęciu w montowni car-audio przy media markt, i rozmawiałem z kolesiem na ten temat. powiedział, że jedyne rozwiązanie, żeby to ładnie grało, to są elipsy w półkę. i nie bawić się w jakieś wynalazki, tylko jedyne , jakie by polecał z dostępnych w markecie, to JBL. ewentualnie pioneer. powiedział że cała reszta głośników to jest chłam. ja mu ufam, i ci o znają JBL, też wiedzą o co chodzi. A Elipsy ponoć mają specjalną budowę w takie miejsca.
Pozdre30

mialem 6x9 elipsy jbl graly wysmienicie duzo bassu dodatowo mialem skrzynie z 2 wooferami ale jak wlamali mi sie do auta wszystko wyciagneli:( jak bede w garazu niedlugo to zrobie zdjecie pudelka ktore mi zostalo po jbl moze komus sie przyda bo graly swietnie
Marian

Post numer:#19  Postprzez zygi1066 » 11 lut 2008, o 16:48

Marian napisał(a):mialem 6x9 elipsy jbl graly wysmienicie duzo bassu dodatowo mialem skrzynie z 2 wooferami ale jak wlamali mi sie do auta wszystko wyciagneli:( jak bede w garazu niedlugo to zrobie zdjecie pudelka ktore mi zostalo po jbl moze komus sie przyda bo graly swietnie

a jak grało bez skrzyni?
zygi1066
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#20  Postprzez Marian » 11 lut 2008, o 17:49

bez skrzyni tez ladnie gralo:) czesto odlaczalem skrzynie bo bylo za duzo bassu:) ogolnie moge polecic te elipsy z czystym sercem bo naprawde graly rewelacyjnie a nie byly jakos strasznie drogie tutaj macie aukcje z takimi wlasnie elipsami jakie mialem http://allegro.pl/item310722711_jbl_gto ... d_ss_.html
Marian

Post numer:#21  Postprzez max325 » 12 lut 2008, o 15:32

Siema. Ja mam skrzynke w bagazniku i gra bardzo fajnie ale musza isc dobre zwrotnice na przod zeby bass wydobywal sie tylko z tylu auta a na przodzie soprany i ewentualnie jakies sredniotonowe. Jak dasz te owalne w polke to nie ma po co dawac skrzynke bo wysokie tony z tych owali zaglusza caly bass, musial bys na wzmacholu pokrecic zeby bylo malo wysokich tonow z tych owali.
Pozdrawiam.
Nigdy nie jedź szybciej.. niż twój Anioł Stróż potrafi latać..
max325
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#22  Postprzez matisik » 12 lut 2008, o 17:29

Oj panowie ;D Ja mam wsadzony w bagażniku subwoofer i jest cacy... Głośnik jest bardzo dobry, gumowe zawieszenie a nie pianka, membrana alu :) 300W max, niby nie dużo, ale jak sobie puszcze piosenke Tede - Czujesz To, to mi się wszystko nawet w schowku trzęsie. Mam wzmacniacz Voice Craft z filtrem niskotonowym, dałem za niego 150zł z przesyłką a głośnik od kumpla za 100 :) Basu mam czasami aż dosyć, całość wygląda w ten sposob:
Obrazek
matisik

Post numer:#23  Postprzez Marian » 12 lut 2008, o 17:31

hmmm u mnie nic nie zagluszalo wystarczy poprostu na wzmacniaczu dobrze podkrecic woofer i wali az milo, a jak komus dalej malo bassu to bass reflexy w polke zamiast glosnikow:)
Marian

Post numer:#24  Postprzez zygi1066 » 13 lut 2008, o 15:15

Marian napisał(a):tutaj macie aukcje z takimi wlasnie elipsami jakie mialem http://allegro.pl/item310...usy_od_ss_.html
te same oglądałem dzisiaj w saturnie i musze stwierdzić że różnica jest spora.

a jeszcze jedno pytanie: miał ktoś lub słuchał radia PANASONIC CQ-C1315N?
http://allegro.pl/item309463748_panason ... _watt.html

jak ono sie spisuje?
zygi1066
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#25  Postprzez debauched » 14 lut 2008, o 21:20

hejka, lupanet, widze ze sporo wiesz, i widze rownierz ze drazni cie okreslenie tuba na zwykly basreflex ;) wyluzuj :) ok panowie, chcesz miec bas + jakosc? to wstawiaj jakis tam zestawik niskotonowy nazwijmy to subwoofer do bagaznika. podpinasz takie cacko pod osobny wzmacniacz, ale uwaga, twoje radio powinno miec wyjscie liniowe, pobor sygnalu na owy wzmacniacz z wyjscia mocy radia (wyjscia normalnego glosnikowego) jest mozliwy, ale tracimy na jakosci. subwoofer mozesz wykonac sam, jesli chcesz to zrobic to musisz znac parametry glosnika i obliczyc sobie objetosc obudowy i ewentualnego tunelu bass reflex. jesli ci zalezy na miniaturyazcji zestawu to polecam subwoofer push pull, sa to dwa identyczne glosniki pracujace razem, natezeniewtedy jest jak z jednego takiego glosnika ale zestaw jest 1/2 mniejszy ;) mozesz tez wykonac obudowe z mdf plus mata wlokno szklane plus zywica, wtedy mozesz wyczarowac extra krztalty pasujace do twojego bagaznika. aby owy bas przedostal sie do kabiny pasazerskiej podobno w coupe i sedanach mozna wywalic blache od otworu na narty, w touringach rzecz oczywista nie ma takich problemow ;) w kazdym razie zrob tak: z radia na wzmacniacz dwukanalowy najlepiej z filtrem aktywnym, subwoofer w bagazniku, najlepiej robionym wlasnorecznie lub na zamowienie, do tego przod plus tyl wysokiej jakosci (niekoniecznie duze) glosniki, i jeden apel nie patrzcie na wielkosc (no moze posrednio) a w szczegolnosci na moc tylko na efektywonsc, podawana jest w ilosciach dB na jeden watt!!
debauched

Post numer:#26  Postprzez lupanet » 14 lut 2008, o 22:40

debauched napisał(a):hejka, lupanet, widze ze sporo wiesz
Powiem tak, mam trzy hobby MTB, DIYaudio, BMW. Nie ma lekko :cho:.

A jesli chodzi o tuby to jestem wyluzowany tylko staram sie przetlumaczyc, naprostowac, wskazac prawidlowa droge :mrgreen: .

Koniec OT
--- Miejsce na Twoją reklamę ---
lupanet
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#27  Postprzez czort e34 » 15 lut 2008, o 01:07

lupanet napisał(a):tylko staram sie przetlumaczyc, naprostowac, wskazac prawidlowa droge
dokladnie... starasz sie. poczytac kazdy moze i potem opisac swoje "emocje" :duh: eKSpert sie znalazl :bag:
czort e34

Post numer:#28  Postprzez zygi1066 » 15 lut 2008, o 15:55

A jesli chodzi o tuby to jestem wyluzowany tylko staram sie przetlumaczyc, naprostowac, wskazac prawidlowa droge

Taki mesjasz... :twisted:

yes, my bass-master! :lol:
zygi1066
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#29  Postprzez lupanet » 15 lut 2008, o 16:40

bnd07 napisał(a):dokladnie... starasz sie
No przeciez napisalem ze staram sie niemusisz powtarzac
bnd07 napisał(a):eKSpert sie znalazl
Ja tak nie twierdze ale jesli Ty nim jestes to bys wtracil cos do tematu a nie niepotrzebnie komentowal czyjes wypowiedzi

zygi1066, NC :duh:
--- Miejsce na Twoją reklamę ---
lupanet
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#30  Postprzez zygi1066 » 15 lut 2008, o 16:59

Ja tak nie twierdze ale jesli Ty nim jestes to bys wtracil cos do tematu a nie niepotrzebnie komentowal czyjes wypowiedzi

ciebie tez si o dotyczy chyba... przypomnij sobie swój komentarz do mojej wypowiedzi wcześniejszej. :cha:
zygi1066
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Car Audio & GPS