ZTJ napisał(a):Problem będzie jednak z dochodzeniem dźwięku do kabiny, bo to w końcu sedan. Może ktoś się wypowie jak gra skrzynka w bagażniku e30.
No własnie dlatego chciałem miec subufer w tylniej półce
Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.
Dodaj BMW-e30.PL do wyjątków w programie blokującym reklamy!
zygi1066 napisał(a):całkiem fajnie sie składa, ponieważ ostatnio byłem na okęciu w montowni car-audio przy media markt, i rozmawiałem z kolesiem na ten temat. powiedział, że jedyne rozwiązanie, żeby to ładnie grało, to są elipsy w półkę. i nie bawić się w jakieś wynalazki, tylko jedyne , jakie by polecał z dostępnych w markecie, to JBL. ewentualnie pioneer. powiedział że cała reszta głośników to jest chłam. ja mu ufam, i ci o znają JBL, też wiedzą o co chodzi. A Elipsy ponoć mają specjalną budowę w takie miejsca.
Pozdre30
Marian napisał(a):mialem 6x9 elipsy jbl graly wysmienicie duzo bassu dodatowo mialem skrzynie z 2 wooferami ale jak wlamali mi sie do auta wszystko wyciagneli:( jak bede w garazu niedlugo to zrobie zdjecie pudelka ktore mi zostalo po jbl moze komus sie przyda bo graly swietnie
300W max, niby nie dużo, ale jak sobie puszcze piosenke Tede - Czujesz To, to mi się wszystko nawet w schowku trzęsie. Mam wzmacniacz Voice Craft z filtrem niskotonowym, dałem za niego 150zł z przesyłką a głośnik od kumpla za 100
Basu mam czasami aż dosyć, całość wygląda w ten sposob:

te same oglądałem dzisiaj w saturnie i musze stwierdzić że różnica jest spora.Marian napisał(a):tutaj macie aukcje z takimi wlasnie elipsami jakie mialem http://allegro.pl/item310...usy_od_ss_.html
wyluzuj
ok panowie, chcesz miec bas + jakosc? to wstawiaj jakis tam zestawik niskotonowy nazwijmy to subwoofer do bagaznika. podpinasz takie cacko pod osobny wzmacniacz, ale uwaga, twoje radio powinno miec wyjscie liniowe, pobor sygnalu na owy wzmacniacz z wyjscia mocy radia (wyjscia normalnego glosnikowego) jest mozliwy, ale tracimy na jakosci. subwoofer mozesz wykonac sam, jesli chcesz to zrobic to musisz znac parametry glosnika i obliczyc sobie objetosc obudowy i ewentualnego tunelu bass reflex. jesli ci zalezy na miniaturyazcji zestawu to polecam subwoofer push pull, sa to dwa identyczne glosniki pracujace razem, natezeniewtedy jest jak z jednego takiego glosnika ale zestaw jest 1/2 mniejszy
mozesz tez wykonac obudowe z mdf plus mata wlokno szklane plus zywica, wtedy mozesz wyczarowac extra krztalty pasujace do twojego bagaznika. aby owy bas przedostal sie do kabiny pasazerskiej podobno w coupe i sedanach mozna wywalic blache od otworu na narty, w touringach rzecz oczywista nie ma takich problemow
w kazdym razie zrob tak: z radia na wzmacniacz dwukanalowy najlepiej z filtrem aktywnym, subwoofer w bagazniku, najlepiej robionym wlasnorecznie lub na zamowienie, do tego przod plus tyl wysokiej jakosci (niekoniecznie duze) glosniki, i jeden apel nie patrzcie na wielkosc (no moze posrednio) a w szczegolnosci na moc tylko na efektywonsc, podawana jest w ilosciach dB na jeden watt!!Powiem tak, mam trzy hobby MTB, DIYaudio, BMW. Nie ma lekkodebauched napisał(a):hejka, lupanet, widze ze sporo wiesz
.
.
A jesli chodzi o tuby to jestem wyluzowany tylko staram sie przetlumaczyc, naprostowac, wskazac prawidlowa droge
No przeciez napisalem ze staram sie niemusisz powtarzacbnd07 napisał(a):dokladnie... starasz sie
Ja tak nie twierdze ale jesli Ty nim jestes to bys wtracil cos do tematu a nie niepotrzebnie komentowal czyjes wypowiedzibnd07 napisał(a):eKSpert sie znalazl

Ja tak nie twierdze ale jesli Ty nim jestes to bys wtracil cos do tematu a nie niepotrzebnie komentowal czyjes wypowiedzi

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości