[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M20B25 nie odpala po wymianie oleju.

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

M20B25 nie odpala po wymianie oleju.

Post numer:#1  Postprzez pab10 » 19 paź 2013, o 22:37

Witam, mam taki problem jak w temacie, a dokładnie było to tak: standardowa wymiana oleju, regulacja luzów, przy okazji wymieniłem kopułkę i palec, na koniec kasowanie inspekcji i już nie odpalił...
Nie pierwszy raz to robiłem i tym bardziej jestem zdziwiony. Dodam że tydzień przed pechową wymianą weszła nowa sonda, świece, krokowiec i przepływomierz, auto jeździło bez problemu...

Sprawdziłem pompę, pracuje, iskra jest, przy tych wszystkich próbach uwaliłem rozrusznik, jest już założony drugi i tu pojawił się kolejny problem. W momencie gdy kończył się pierwszy rozrusznik coś stuknęło... teraz jak próbowałem odpalić silnik wykonuje obrót zwalnia aż kontrolki przygasają, kręci dalej, znowu zwalnia, i dalej kręci... rozrząd już sprawdziłem idealnie na znakach, a jak kręcę kluczem to nie czuję oporu.

Czy pierwszy rozrusznik mógł uszkodzić koło zamachowe i jak to sprawdzić? oraz czy podczas "rutynowego" kasowania inspekcji mogłem uszkodzić kompa?

Proszę o jakieś podpowiedzi i sugestie bo fura stoi już prawie miesiąc w garażu.
praca, praca, i jeszcze raz praca... a mimo to jest jeszcze czas na furkę...
pab10
Uczeń

Moje BMW: 325
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Touring
Silnik: M51D25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez Dudi81 » 19 paź 2013, o 23:29

Jak jest iska to nie podaje paliwa a próbowałeś czy zapali na jakimś "plaku" czy czymś podobnym ?? masz gaz ?? jak tak to czy zwykły na śrubę czy sekwencja, próbowałeś odpalić na samym gazie ?? co do rozrusznika dobrą masz masę miedzy silnikiem a budą ??
Dudi81
Rekrut

Moje BMW: 325i
Silnik: M50B25

Post numer:#3  Postprzez pab10 » 19 paź 2013, o 23:35

Na plaku nie próbowałem, jutro sprawdzę, gaz na śrubę kme bingo ale na samym gazie ten sterownik nie odpala, tylko przełączenie na pracującym silniku, co do masy to również sprawdzę, przykręcona jest do miski? o ile dobrze pamiętam.
pab10
Uczeń

Post numer:#4  Postprzez Dudi81 » 19 paź 2013, o 23:47

Tak masa jest do miski , a pompa paliwa działa ?? jeśli tak to coś nie daje impulsu na wtryski masz najzwyklejszy gaz czyli odcięcie masz albo emulatorem albo przekaźnikiem.
Dudi81
Rekrut

Moje BMW: 325i
Silnik: M50B25

Post numer:#5  Postprzez pab10 » 20 paź 2013, o 00:39

Pompa działa, tzn podaje paliwo na listwę, ale czy z właściwym ciśnieniem? tego nie wiem. Odcięcie paliwa nie wiem jak mam, do garażu wjechałem bez problemu.
pab10
Uczeń

Post numer:#6  Postprzez pawels5 » 20 paź 2013, o 01:48

pab10 napisał(a):regulacja luzów

Czy aby dobrze luzy zrobiłeś? czy może podparte zawory? Sprawdź ciśnienie na cylindrach.
pab10 napisał(a):na samym gazie ten sterownik nie odpala

W niektórych instalacjach jest tak, że możesz odpalić awaryjnie. Np. w autroniku trzeba było przytrzymać przełącznik gazu i wtedy odpalać. Nie wiem jak jest w bingo.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Silnik: M40B18

Post numer:#7  Postprzez wojtaq » 20 paź 2013, o 08:03

sprawdź dobrze wszystkie masy i plusy
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40

Post numer:#8  Postprzez pab10 » 20 paź 2013, o 09:19

Co do zaworów to ustawione na 0,25 szczelinomierz przechodził dość lekko 0,3 nie mogłem wcisnąć. pawels5 w moim sterowniku od gazu tak jest że na gazie nie da się awaryjnie odpalić, wiem że późniejsze centralki już miły tą opcję.

Masy i plusy sprawdzę jeszcze raz, znalazłem też info by sprawdzić okrągłą kostkę pod kolektorem ssącym czy przypadkiem coś tam nie zaśniedziało.
pab10
Uczeń

Post numer:#9  Postprzez M-Technic2 » 20 paź 2013, o 10:48

a taki moze detal ale jak zmieniales kopulke i palec to dobrze przewody powpinales w kopulke ?
M-Technic2
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#10  Postprzez qbacki » 20 paź 2013, o 20:15

Sprawdz kolejnosc podpiecia kabli. Najlepiej zrob to dwa razy. Ja sobie napisalem markerem przed odlaczeniem i nie wiem jak to mozliwe ale po zlaczeniu okazalo sie ze napisalem zle.
To raz.
Jezeli masz iskre i nie pali to moim zdaniem jest cos nie tam z cisnieniem albo kompem.
Sprawdz cisnienei ewentualnie pompe podmien.
Jezeli nic to nie da to kompa innego wepnij.
Jezeli nic to nie da to moim zdaniem wtryski beda tutaj przyczyna.

Odnosnie tego ciezkiego krecenia rozrusznika- chlopie a Ty masz akumulator dobry?
qbacki

Post numer:#11  Postprzez pab10 » 20 paź 2013, o 21:26

No więc problem rozwiązany, sprawdziłem i przeczyściłem wszystkie przewody i wtyczki z plakiem próbowałem i nic, akumulator mam dobry (działo się tak również na większym nowym aku z diesla) ale nic, po sprawdzeniu kolejny raz przewodów okazało się że wpiąłem je wg kolejności zapłonu :mad2: po wpięciu jak należy odpalił od strzała... jutro składam wszystko to co rozebrałem i :kie: dzięki wszystkim za pomoc, zwłaszcza że sprawdzenie któryś tam raz podłączenia przewodów było ostatnią rzeczą jaką bym zrobił.
pab10
Uczeń

Post numer:#12  Postprzez alonz » 20 paź 2013, o 23:39

qbacki napisał(a):Sprawdz kolejnosc podpiecia kabli. Najlepiej zrob to dwa razy. Ja sobie napisalem markerem przed odlaczeniem i nie wiem jak to mozliwe ale po zlaczeniu okazalo sie ze napisalem zle.

miałem to samo, łatwo jest patrząc jak biegnie przewód przeskoczyć na ten drugi biegnący pod nim lub jakos inaczej idący blisko niego także warto przyłożyć się do tej czynności
alonz

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie