[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Kapie paliwo...

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Kapie paliwo...

Post numer:#1  Postprzez mateuszrex » 22 paź 2013, o 10:50

Witam. Jestem nowym użytkownikiem i z góry dziękuję za wyrozumiałość.

Mam problem z moją etką a mianowicie kapie mi paliwo z baku od strony pasażera pod takim grubym wężem co wychodzi z baku mam dziurkę i z niej leci. Macie jakieś pomysły co z tym zrobić?
mateuszrex

Post numer:#2  Postprzez Dantte26 » 22 paź 2013, o 10:56

wyjąć zbiornik, zlać paliwo, oczyścić z rdzy i zalutować... ;)
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez mateuszrex » 22 paź 2013, o 11:18

Jakbym miał gdzie oddać do lutowania to bym oddał lecz w mojej okolicy nikt nie podejmie się tego. Znacie może jakiś inny sposób. Bak nie jest skorodowany dziurka wygląda dosłownie na taką jakby ktoś ,,wywiercił'' malutkim wiertłem ją.
mateuszrex

Post numer:#4  Postprzez Pietrek » 22 paź 2013, o 12:20

Skoro jest dziurka, to jest skorodowany...
Kup szczelny zbiornik.
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Silnik: m20b25

Post numer:#5  Postprzez mateuszrex » 22 paź 2013, o 12:26

Aha czyli jedyne wyjście to kupno nowego zbiornika.
mateuszrex

Post numer:#6  Postprzez Icek » 22 paź 2013, o 13:07

Tez mialem taka mala dziurke ktora sie powiekszyla po kilku dotknieciach srubokreta ale dalej byla "mala" zaklejalem zywica epoksydowa z wloknem szklanym i nic dalej cieklo, kupilem kit amerykanski do tego rodzaju wywalilem cala tubke jaka dostalem i dalej nic 3 razy to kleilem, pozniej znowu kit i do tego jeszcze zywica a i tak dalej przepuszcza, szkoda czasu na klejenie albo robic pozadnie albo wcale
Icek

Post numer:#7  Postprzez sebek335 » 22 paź 2013, o 14:53

miałem to samo dziurka była pod wlewem paliwa do baku i zakleiłem to silikonem który jest stosowany do składania ścian w izotermach i już jeżdżę 2 lata i nic nie cieknie ;D
sebek335

Post numer:#8  Postprzez K-man » 22 paź 2013, o 19:55

Icek napisał(a):Tez mialem taka mala dziurke ktora sie powiekszyla po kilku dotknieciach srubokreta ale dalej byla "mala" zaklejalem zywica epoksydowa z wloknem szklanym i nic dalej cieklo, kupilem kit amerykanski do tego rodzaju wywalilem cala tubke jaka dostalem i dalej nic 3 razy to kleilem, pozniej znowu kit i do tego jeszcze zywica a i tak dalej przepuszcza, szkoda czasu na klejenie albo robic pozadnie albo wcale

Właśnie - robić porządnie. Spokojnie to można zakleić. Osuszyłeś? Przetarłeś papierem do gołej blachy? Odtłuściłeś acetonem? Podgrzałeś opalarką? Nie wydaje mi się :)
K-man

Post numer:#9  Postprzez sebek335 » 22 paź 2013, o 20:41

K-man napisał(a):
Icek napisał(a):Tez mialem taka mala dziurke ktora sie powiekszyla po kilku dotknieciach srubokreta ale dalej byla "mala" zaklejalem zywica epoksydowa z wloknem szklanym i nic dalej cieklo, kupilem kit amerykanski do tego rodzaju wywalilem cala tubke jaka dostalem i dalej nic 3 razy to kleilem, pozniej znowu kit i do tego jeszcze zywica a i tak dalej przepuszcza, szkoda czasu na klejenie albo robic pozadnie albo wcale

Właśnie - robić porządnie. Spokojnie to można zakleić. Osuszyłeś? Przetarłeś papierem do gołej blachy? Odtłuściłeś acetonem? Podgrzałeś opalarką? Nie wydaje mi się :)

ja to pamietam ze wyjezdzilem paliwo do konca i postala z otwartym korkiem przez dobe zeby sie troche wywietrzyło:D a pozniej wyczyscilem do zdrowej blachy odtluscilem i zakleiłem:D
sebek335

Post numer:#10  Postprzez K-man » 22 paź 2013, o 21:56

i o to chodzi
a paćkanie żywicą po wszystkim bez sensu zawsze się kończy rozczarowaniem
K-man

Post numer:#11  Postprzez pawels5 » 22 paź 2013, o 22:14

Ewentualnie Silikon LOCTITE 5910. Kleił koleś miskę po spawaniu bo ciekła i trzyma latami.
Tu jest trochę takich specyfików http://www.motointegrator.pl/szukaj/silikony-50507/
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#12  Postprzez Dantte26 » 22 paź 2013, o 22:34

mateuszrex napisał(a):Jakbym miał gdzie oddać do lutowania to bym oddał lecz w mojej okolicy nikt nie podejmie się tego.

znaczy się słabych majstrów masz w swojej okolicy... :roll: szkoda że mamy do siebie taki hektar... zrobiłbym Ci to za flaszkę dobrej wódki... ;)
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25

Post numer:#13  Postprzez mateuszrex » 23 paź 2013, o 10:50

Aha dzięki za wszystkie informacje. Spróbuję jeszcze zrobić tym silikonem LOCTITE 5910 i zobaczymy to potrzyma.
mateuszrex

Re: Kapie paliwo...

Post numer:#14  Postprzez stefan543 » 27 gru 2013, o 17:09

U mnie była dziurka przy korku spustowym pod bakiem po stronie pasażera. Zakleiłem 2 składnikowym klejem "aluminiowy spaw na zimno". Piszą, że można kleić głowice, a nawet gwintować w nim. Jest tak mocny po stwardnięciu, że można młotkiem pukać ;) 2 lata już jeżdżę i jest cacy. 15zł w markecie. Polecam ;)
stefan543

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie