[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Ustawienie zapłonu

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Ustawienie zapłonu

Post numer:#1  Postprzez rasiol » 26 paź 2013, o 22:51

Witam! Problem polega na tym że ustawiłem lampą stroboskopową zapłon w m20 b20 L-jetronic wszystko na cieplym silniku znaki pasowalły miodzio ale nie miał mocy. przyspieszyłem go "na czuja" i chodził o niebo lepiej. dlaczego nie da się go ustawic lampą? znaki w rozrządzie pasują idealnie.
rasiol

Re: Ustawienie zapłonu

Post numer:#2  Postprzez Rds » 26 paź 2013, o 23:28

rasiol napisał(a):Witam! Problem polega na tym że ustawiłem lampą stroboskopową zapłon w m20 b20 L-jetronic wszystko na cieplym silniku znaki pasowalły miodzio ale nie miał mocy. przyspieszyłem go "na czuja" i chodził o niebo lepiej. dlaczego nie da się go ustawic lampą? znaki w rozrządzie pasują idealnie.

Wiesz zobacz że trochę się pozmieniało w ciągu lat chociażby paliwo. Kiedyś paliwo było mniej oktanowe głównie 86 i 91 a dziś w standardzie 95. Więc zapłon trzeba korygować pod wieloma względami, paliwo jest jednym z kluczowych elementów.

Robiąc mały offtop odnośnie zapłonu:
Dodam że nagminne zwiększanie stopnia sprężania (CR) w silniku N/A bez zmiany paliwa na lepsze defacto to co zyskamy to stracimy, dlaczego?
Większy CR + zwykłe paliwo = spalanie stukowe
Żeby temu zapobiec cofa się zapłon więc wychodzimy w tym samym miejscu co przed zwiększeniem CR. Takie zabiegi mają sens jeżeli zmienimy paliwo i dostroimy do nowych warunków ecu.
Rds

Post numer:#3  Postprzez rasiol » 28 paź 2013, o 22:52

Zgadzam si3 z tym co napisałeś. Tylko zeby była to aż różnica kilkunastu stopni?
rasiol

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie