[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Radio si? nie w??cza...

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

Radio się nie włącza...

Post numer:#1  Postprzez mateuszrex » 3 lis 2013, o 11:21

Witam. Mam problem a mianowicie po kupnie bmw było w nim jakieś tam zwykłe radio(działało) więc postanowiłem wrzucić sobie jakieś na płyty. Odłączyłem stare radio (kostki ISO) i podłączyłem nowe usłyszałem jakby laser się ruszył i cisza. I od tego momentu nie włącza się ani to na płyty ani to stare radio. Co mogło się stać?
mateuszrex

Post numer:#2  Postprzez saiper » 3 lis 2013, o 11:45

Bezpiecznik sprawdziłeś
saiper

Post numer:#3  Postprzez yoshi » 3 lis 2013, o 12:33

Bardzo często instalacja w E30 zrobiona jest na pająka, kable poskręcane, zamiast polutować albo chociaż na konektory połączyć. Prawdopodobnie jak wkładałeś radio coś się rozłączyło "w instalacji" i co gorsza mogło zrobić zwarcie.

Sam właśnie miałem okazję wyciąć z E30 ponad 10m różnych kabli, kabelków od radia, głośników, jakiś systemu odcięcia zapłonu. I wszystko było na skrętkę.

Wyjmij radio wyciągnij kostki (przypuszczam ISO) i sprawdź jak to wygląda. Przy instalacji nie wiadomego pochodzenia warto odłączyć aku, żeby nie narobić nie potrzebnych zniszczeń.
yoshi

Post numer:#4  Postprzez mateuszrex » 3 lis 2013, o 12:42

Bezpieczniki są okej. Jeżeli chodzi o kostki to wygląda to dobrze , wszystkie kable są polutowane ładnie i dane są opaski termokurczliwe.
mateuszrex

Post numer:#5  Postprzez yoshi » 3 lis 2013, o 12:44

To co miernik w rękę i lecisz z programem.

Obrazek

4. 12V po stacyjce - czerwony przewód z reguły
5. 12V z radia wychodzi po włączeniu go na sterowania ant/wzmacniacza - niebieski przewód z reguły
6. 12V jak włączysz ściatłą w aucie - pomarańczowy przewód z reguły
7. 12V z aku - stałe napięcie - żółty przewód z reguły
Ostatnio edytowano 3 lis 2013, o 12:46 przez yoshi, łącznie edytowano 1 raz
yoshi

Post numer:#6  Postprzez mateuszrex » 3 lis 2013, o 12:46

Tak jak jest na schemacie to tak mam podłączone. To co mam sprawdzić dokładnie i jakim miernikiem bo powiem szczerze że jestem zielony w tych sprawach.
mateuszrex

Post numer:#7  Postprzez yoshi » 3 lis 2013, o 12:48

8. Masa wpinasz z miernika - czarny przewód.

A czerwony konektor z miernika w pozostałe piny, 4,6,7 odpowiednio. Aha miernik na V DC ustaw :D i jeszcze jedno najpierw ustaw miernik na zwarcie (piszczyk) zobaczy czy między 8. Masa a stacyjką (obudowa metalowa) jest zwarcie (piszczenie).
yoshi

Post numer:#8  Postprzez mateuszrex » 3 lis 2013, o 12:51

Dobra to zaraz pójdę sprawdzić. I napiszę co i jak.

[ Dodano: 03-11-2013, 12:21 ]
7 - 11,88 na zapłonie, na odpalonym 13,90

4 - 0.05 na zapłonie, na odpalonym 0.05

6- 0.01 na zapłonie, na odpalonym 0.01

[ Dodano: 03-11-2013, 12:51 ]
Po włączeniu świateł (bo dopiero doczytałem) nr. 6 ma 13.30

[ Dodano: 03-11-2013, 15:26 ]
Ok radio już działa. Dzięki wszystkim za pomoc.
mateuszrex

Powrót do Car Audio & GPS