[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Jakie macie opony zimowe?

Wszystko na czym sie toczą E30-stki

Post numer:#106  Postprzez BMWe30-Stefan » 20 paź 2013, o 11:29

kolego taki opony można kupić na allegro pewnie a ja osobiście mam 2-3 wulkanizacje w mojej okolicy które ściągają tak owe opony na handel można kupić drożej już wykolcowane ja zazwyczaj brałem z kolcami i samemu sobie wyciągałem bo taniej o jakieś 50 zł a to zawsze coś :]
BMWe30-Stefan

Post numer:#107  Postprzez mamut103 » 20 paź 2013, o 12:40

Trzeba pamiętać że opony nordyckie są na trochę inne warunki- na śnieg i lód 24/h. Na suchym i błocie pośniegowym wypadają znacznie gorzej niż nasze zimówki więc jak ktoś jeździ po odśnieżonych w miarę suchych drogach to lepiej brać nasze.
mamut103

Post numer:#108  Postprzez The Polak » 20 paź 2013, o 14:40

Właśnie ostatnią zimę ja jeździłem praktycznie w 90% po zalegającym śniegu na ulicach i w ogóle nie odśnieżanych drogach. Jakiegoś pecha do tego śniegu miałem. Moje zimówki po prostu nie dawały rady w takich warunkach i dodatkowo jedną przedziurawiłem na boku od butelki. Dlatego dwie na pewno dokupię nowe, a jeśli ktoś kupi moje dwie to myślę czy nie szarpnąć się na komplet jakiś.
The Polak
Rekrut

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Touring
Silnik: m42b18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#109  Postprzez BMWe30-Stefan » 20 paź 2013, o 17:48

dobre opony w zimę to podstawa ja jakimś piratem nie jestem mi do normalnego dojezdzania do pracy wystarczają bieżnik mam typowo kostkowy zrobie zdjęcia to wrzucę jak to wygląda
BMWe30-Stefan

Post numer:#110  Postprzez Kropka » 9 lis 2013, o 00:11

Pierwszy raz w życiu chcę kupić nowe opony, i chcę, żeby były dobre (przez wcześniejsze lata miałam takie, że na używane mam już alergię, nie mówiąc już o tym, że akurat te najgorsze były nie do zdarcia)
opona na 14"/1.8 is
pewnie 185/65..?
Do:
- jazda po mieście - głównie (choć nie zawsze) + wypady zakopianką do Zakopanego
- codziennie muszę pokonać podjazd o dużym nachyleniu/ kostka :/ ...(dodatkowo pracownikom ojca prawie nigdy nie chce się odśnieżać zanim zjadą, więc wiecznie jest oblodzony), nie mam miejsca na rozpędzenie się...

Zastanawiam się nad dwiema opcjami:
DUNLOP SP WINTER RESPONSE 2 (koszt ok 1100 zł... )
Unijne oznaczenia (nie wiem ile one warte): Ekonomia: C, Współczynnik przyczepności na śliskiej i mokrej naw.: C, (głośność - choć to mało ważne: 68))) )

MICHELIN 185/65 R14 ALPIN A3 (koszt ok. 1200 zł... )
Ekonomia: E, Współczynnik przyczepności na śliskiej i mokrej naw.: C, (głośność - 71))) )

Które z nich?
chyba, że znacie jakieś lepsze w podobnej cenie? Więcej dawać bym nie chciała... to i tak trochę max moich możliwości już:/ (ukradzione z odłożonych na blacharkę:/)
Kropka
Student

Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#111  Postprzez mamut103 » 9 lis 2013, o 02:11

Ogólnie Dunlop, Michelin, Goodyear, Continental to czołówka opon- zawsze pierwsze miejsca w testach itd. więc których byś nie wybrała będziesz zadowolona :) Jeżeli chodzi o opcje które podałaś powyżej to Dunlopy na pewno szybciej się zetrą, Michelin robi wyższe przebiegi, ale znowu Dunlop patrząc po testach wypada troszkę lepiej od Michelin. Popatrz Sobie jeszcze za Goodyear UltraGrip 7/8 :)

Jeżeli chodzi o używki- jak kupisz roczne/dwu letnie z niskim przebiegiem to nie powinno być niespodzianek- a i ze 400-500zł w kieszeni by zostało.
mamut103

Post numer:#112  Postprzez Kropka » 9 lis 2013, o 17:12

ile lat mogą wytrzymać takie Dunlopy w takim razie??
Kropka
Student

Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#113  Postprzez mamut103 » 9 lis 2013, o 17:41

Wszystko zależy od przebiegów jakie robisz, od stylu jazdy itd. Jak ja szukałem opon- to znalazłem Michelin po niecałych 2 sezonach, oraz Dunlopy po niecałych 2 sezonach. Wiem że to nie reguła bo styl jazdy i przebieg mogły być różne, ale Michelin miały 7mm bieżnika, Dunlopy między 5-6mm. Potem pogrzebałem w testach opon i faktycznie ścieralność Dunlopów jest większa.

Polecam: http://www.oponeo.pl/artykul/test-opon- ... 5-60-r15-t
mamut103

Post numer:#114  Postprzez zolwik » 9 lis 2013, o 20:30

Witam.
Ja polecam oponke GoodYeay Ultra Grip8 jak kolega wyżej, jeżeli Dunlop to SP Winter Sport 3D. Bridgestone Blizzak też jest nie zły. Michelin niestety nie robi już tak dobrych opon jak kiedyś.

PS. Na lato polecam wszystkim Bridgeston Turanza.
SPRAWDZ TO
zolwik
Student

Moje BMW: 330
Nadwozie: Touring
Silnik: M57d30
Silnik: MxxBxx

Post numer:#115  Postprzez maniur » 11 lis 2013, o 15:07

a ja z własnego doświadczenia polecam wyłącznie japońskie gumy - TOYO I YOKOHAMA, na lepszych nie jeździłem pomimo że mialem i continentale, dunlopy, pirelki i micheliny.

Są to opony z najwyższej półki, a ich cena jest przystępna (pewnie ze względu na niezbyt dużą popularność w europie)

pzdr ;)
maniur

Post numer:#116  Postprzez mamut103 » 11 lis 2013, o 21:11

maniur napisał(a):a ja z własnego doświadczenia polecam wyłącznie japońskie gumy - TOYO I YOKOHAMA,

Raczej azjatyckie ;) Mam letnie Yokohama Parada Spec2 i na suchym jest fajnie, ale jak popada trzeba niesamowicie uważać. Co to żywotności to ścierają się dosyć szybko (podobnie jest z Toyo).
mamut103

Post numer:#117  Postprzez wojtaq » 11 lis 2013, o 21:15

mamut103 napisał(a):
maniur napisał(a):a ja z własnego doświadczenia polecam wyłącznie japońskie gumy - TOYO I YOKOHAMA,

Raczej azjatyckie ;) Mam letnie Yokohama Parada Spec2 i na suchym jest fajnie, ale jak popada trzeba niesamowicie uważać. Co to żywotności to ścierają się dosyć szybko (podobnie jest z Toyo).

bo ten model yoko nie jest na deszcz tylko na suchy asfalt i mieszanka jest taka żeby dać dużo trakcji ale kosztem zużycia
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40

Post numer:#118  Postprzez maniur » 11 lis 2013, o 21:34

mamut103 napisał(a):Raczej azjatyckie ;)
nie rozumiem Twojej uszczypliwośći. Obie firmy, które wymienilem to JAPOŃSKIE firmy ;) i jak dla mnie są najlepszym wyborem w stosunku do ceny
maniur

Post numer:#119  Postprzez mamut103 » 12 lis 2013, o 02:45

Broń boże nie chciałem być kolego uszczypliwy, a jedynie zwrócić uwagę na to, że nie są to opony produkcji japońskiej- przynajmniej Yokohama. wojtaq, zgadzam się z tym, niemniej jednak patrząc po testach ADAC oponki "tamtejsze" na deszczu sobie nie radzą tak dobrze jak produkty Michelin, Goodyear czy Dunlop.
mamut103

Re: Jakie macie opony zimowe?

Post numer:#120  Postprzez motley » 4 maja 2014, o 23:56

Ja używam na zimę jak i na lato uniroyala i nie zmienię ich za żadne skarby. Początkowo po zakupie auta rozglądałem się za dobrymi oponami przeglądałem oferty tu i tam czytałem opinie w końcu wybrałem na zimę Goodyeary nie dość że kosztowały po 450zł za szt. to hałas wewnątrz był niesamowity , kolega polecił mi te http://www.agito.pl/opona-uniroyal-rain ... 58269.html
i jestem bardzo zadowolony.
motley

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Felunek & Opony