[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wysokie obroty m20b25

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Wysokie obroty m20b25

Post numer:#1  Postprzez kamil600f » 11 lis 2013, o 16:02

Witam. Zakupiłem ostatnio E30 po swapie z m20b20 na m20b25. Auto ma taki problem że po wyrzuceniu biegu bądź naciśnieciu sprzęgła wskakuje na 3,5 tyś. obr. Dzieje się tak na Pb oraz na Lpg. Przedwczoraj wchodziła na 2 tysiące a dziś już na 3,5. Komp przy swapie był również zmieniany na ten od b25. Zauważyłem że również ekonomizer po odpaleniu pokazuje zawsze 30. Linka gazu luźno jest. Napewno nie zacięta. Dodatkowo zauważyłem ciśnienie w układzie chłodzenia. Tak poza tym moc jest idzie ładnie, czasem szarpnie na niższych obrotach.
kamil600f

Post numer:#2  Postprzez qbacki » 11 lis 2013, o 20:27

Przepustnica Ci sie nie zacina?
Wyglada jakby byla w pozycji otwartej. Sprawdz czy nie masz gdzies odpietych wezy od podcisnien z gory na kolektorze ssacym.
qbacki

Post numer:#3  Postprzez wojtaq » 11 lis 2013, o 20:34

krokówka również mogła się zwiesić
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez alonz » 11 lis 2013, o 23:59

no to jesli masz linke luźną to dlaczego od razu jej nie sprawdziłeś. Chwila moment odpinasz linke i sprawdzasz jak rusza sie przepustnica jesli ona chodzi ladnie i okazuje sie ze linka ją napinała to linka sie mogła zatrzeć albo tam przestawić przy przepustnicy jesli juz ta linka przy mocowaniu była niekompletna. Podciśnienia bym wykluczył bo błędna ilość powietrza niezgadzająca się ze wskazaniami przepływomierza raczej nie będzie zwiększać obrotów tylko robić inne gorsze jaja
alonz

Post numer:#5  Postprzez kamil600f » 12 lis 2013, o 07:18

Ruszałem przepustnicą i było ok. Dziś jak bedę miał czas to rozbiorę wszystko i zajrzę czy jest tam wszystko ok.

[ Dodano: 13-11-2013, 00:49 ]
Odłączył się od kolektora przewód idący do serwa więc go zamocowałem, oraz skręciłem śrubkę przy przepustnicy i wszystko gra.
kamil600f

Re: Wysokie obroty m20b25

Post numer:#6  Postprzez kamil600f » 5 sty 2014, o 18:26

Rzadko jezdze autem a dzis wyjechałem i problem nadal jest. Zaślepiłem przewód idący od krokowca lecz pomoglo póki auto sie nie nagrzało. Później wskakiwało na ponad 2 tysiace. Ekonomizer jest ciagle na 30 a gdy odpinam przepływkę to auto gaśnie. Gdy odpalam jest ok do pierwszego dodania gazu. W aucie jest b25 na kompie od b25 wcześniej było b20 i czy może być tak że przepływka zła lub się może zacina? Przepustnica napewno sie nie przycina.
kamil600f

Post numer:#7  Postprzez kamil.k » 6 sty 2014, o 11:15

przy przepustnicy jest czujnik otwarcia przepustnicy .odkręc i poruszaj nim może coś jest nie tak , ja tak kiedyś miałem i też auto wariowało

możesz też zajrzeć do przepływomierza czy klapka się nie zacina.sciągnij obudowe filtra i poruszaj klapką jak silnik pracuje
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Nadwozie: -------
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#8  Postprzez kamil600f » 11 sty 2014, o 22:12

Przepływka się zawieszała więc rozebrałem potarłem trochę papierem ściernym i już jest git i reaguje natychmiast na gaz i sie nie przycina w połowie jak to wcześniej było. Do tego śrubka regulacyjna przy przepustnicy nie była zakontrowana dobrze i się wkręcała samoistnie podczas jazdy podnosząc obroty na jałowym. Przy okazji tej całej operacji zdemontowałem mikser od gazu który zwęża przepływ powietrza o dobre 30-40% i teraz auto się poprostu wyrywa. Tam gdzie wyciagało 150 wyciąga prawie 170 na godzinę. Taki mały OT :) Dzięki za sugestie i pozdro.
kamil600f

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie