[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z elektryką E30 324DA rok1986

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Problem z elektryką E30 324DA rok1986

Post numer:#1  Postprzez addee » 16 lut 2008, o 21:15

Stałem się całkiem niedawno szczęśliwym posiadaczem BMW E30 324D z automatyczną skrzynią. Problem pojawił się po zresetowaniu inspekcji i objawia się jak na razie trzema usterkami( mam nadzieje, że ich nie przybędzie:))

- Po pierwsze diody od inspekcji nie raz nie gasną i świecą podczas jazdy.
- Po drugie wystąpił problem z obrotomierzem, działa kiedy chce przeważnie dopiero po nagrzaniu auta lub ewentualnie po zaliczeniu dziury w jezdni.
- Po trzecie i najbardziej irytujące to: samoczynnie i bez jakiejkolwiek przyczyny zapalają sie światła drogowe mimo iż położenie przelącznika nie zmienia się. Wylączają sie po pocięgnięciu dźwigni od świateł do siebie tzw impuls.

Wiem że w aucie z 1986roku elektroniki nie ma zbyt wiele a mimo tego ne mogę sobie z tym poradzić.
Czy ktoś wie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy???
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam addee
addee

Post numer:#2  Postprzez Strzelba » 16 lut 2008, o 21:49

co do dzialania zegarow to mozesz miec do wymiany bateryjki w zegarach
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#3  Postprzez tigre0070 » 16 lut 2008, o 21:54

addee napisał(a):samoczynnie i bez jakiejkolwiek przyczyny zapalają sie światła drogowe mimo iż położenie przelącznika nie zmienia się. Wylączają sie po pocięgnięciu dźwigni od świateł do siebie tzw impuls.
posprawdzaj kable , może gdzieś masz jakieś spięcie
tigre0070

Post numer:#4  Postprzez wzkurczak » 16 lut 2008, o 22:34

Strzelba napisał(a):co do dzialania zegarow to mozesz miec do wymiany bateryjki w zegarach

tak tak dokłasnie bateryjki co do obrotonieza ale dziwnie sie objawiaja w przypadku kontrolek inspecji i siwiateł, a nie pomyliłes pinów przy kasowaniu inspekcji?
Obrazek

Klimatyzacja - Chłodnictwo pełen zakres usług 500-549-256
wzkurczak
Magister

Moje BMW: 325
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25T
Kolejne BMW: 325
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25T

Post numer:#5  Postprzez Maniek » 17 lut 2008, o 15:00

co do obrotomierza to posprawdzaj styki bo to to tylko ewentualnie jedyna przyczyna jego dzialania w kratke. rozbierz zegary i sprawdz czy przypadkiem gdzies nie pekla scieszka badz cos jej nie uszkodzilo. nie rusz akumulatorkow.
co do inspekcji to mozliwe ze zle zresetowales. sprobuj jeszcze raz zgodnie z instrukcja. sa dwa schematy jeden do 89 roku a drugi od starszego.
a co do swiatel wymien przelacznik bo wyraznie nie odbija...
Maniek

Post numer:#6  Postprzez addee » 17 lut 2008, o 17:38

Inspekcje kasowałem zgodnie z instrukcją opisaną w "Książce sam naprawiam bmw serii 3" tak jak przewidziane jest dla modelu z 1986.
Wydaje mi się, że nie jest to wynikiem kasowania inspekcji. Byc może akumulatorki przy liczniku.

A co do świateł drogowych to sprawdzałem na różne sposoby i doszedłem do wniosku, że to raczej nie jest wina wyłącznika. Swiatła zapalają się samoczynnie nawet jak auto stoi i niczego nie dotykam. Zdarza się że zapalają sie zaraz po uruchomieniu silnika. NIgdy natomiast nie gasną samoczynnie musze wtedy użyć impulsu.

Co do obrotomierza to rozumiem, że mam wyciągnąc zegary i je przejżeć a czy jest możliwość uszkodzenia jakiegoś impulsatora czy czegoś takiego? Tak mi sugerował znajomy ale nie wiem dokładnie o co z tym chodzi. Ponoć jest to elemet przy silniku zliczający obroty wału i można go regulować ale nie mam pojecia gdzie on sie znajduje.
addee

Post numer:#7  Postprzez tigre0070 » 17 lut 2008, o 18:12

addee napisał(a):a czy jest możliwość uszkodzenia jakiegoś impulsatora czy czegoś takiego?
impulsator nie ma nic wspólnego z zegarami
tigre0070

Post numer:#8  Postprzez addee » 17 lut 2008, o 19:36

Ok to temat impulsatora sobie odpuszczę.
Sprawdzałem dokładnie i jednak kolega Maniek miał racje przełącznik przy kierownicy jest sprawcą błyskania światłami.
Do tematu licznika powrócę jutro może coś się wyklaruje.

Niestety pojawił się kolejny problem zamknęłem auto, centralny pozamykał drzwi a gdy chciałem je później otworzyć to okazało się, że otworzyły się tylko drzwi kierowcy, rzeszta pozostała zamknieta. Nie dą się otworzyć drzwi ręcznie od środka ani teraz zamknąć z kluczyka drzwi kierowcy. Centralny mam fabryczny sterowany z kluczyka. Nie wiem co się dzieje słychać tykanie przekaźników od centralnego ale nic nie reaguje, bezpieczniki wszystkie całe a nie mogę zamknąć drzwi z kluczyka.
Chyba to auto mnie nie lubi :cry:
addee

Post numer:#9  Postprzez tigre0070 » 17 lut 2008, o 21:46

próbowałeś otworzyć auto od środka po uruchomieniu silnika?
jak wsiądziesz to odpal silnik i rygielkiem zamknij i otwórz drzwi
tigre0070

Post numer:#10  Postprzez addee » 19 lut 2008, o 18:07

Niestety próbowałem wszystkiego nic nie pomaga. Można otworzyć i zamknąć bagażnik ale przekręcanie kluczyka nie wywiera wpływu na centralny. Zamka w drzwiach pasażera nie można w zaden sposób ruszyć. Nie moge przekręcić w nich kluczyka. Brak mi pomysłów chyba zabiorę się za rozkręcanie drzwi, zaczne od kierowcy bo pewnie to one są winne.
addee

Powrót do Elektryka & Oświetlenie