[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Kopci na biało m52.2.8

Wszystkie sprawy związane z mechaniką

Kopci na biało m52.2.8

Post numer:#1  Postprzez Błaszko » 30 lis 2013, o 18:53

Pomocy problem z m52.2,8 2000r Raz na jakiś czas strasznie kopci na biało,za równo na paliwie jak i na gazie.Po kopci tak parę razy i potem dłuższy czas(kilka miesięcy)jest spokój nic się nie dzieje.
Błaszko

Post numer:#2  Postprzez Kruczek » 30 lis 2013, o 18:55

woda w wydechu jak stoi dłużej, a jak chuchasz teraz na zewnątrz to nie paruje ? :D
Kruczek
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez BMWe30-Stefan » 30 lis 2013, o 18:58

ale żeś mu wyjaśnił xD po prostu podczas sapania wytwarza się para wodna a że między temperaturą spalin i temperaturą otoczenia czytaj na dworze jest duża amplituda (różnica temperatur) skrapla się para wodna ( biały dymek z wydechów :P) nic się nie przejmuj to norma :]
BMWe30-Stefan

Post numer:#4  Postprzez Błaszko » 30 lis 2013, o 19:03

No może to być i coś takiego sam nie wiem.A dziś jak wyjechałem to ze dwa razy mi tak zakopciła że nie widziałem auta w lusterku które zaraz za mną jechało.
Błaszko

Post numer:#5  Postprzez BMWe30-Stefan » 30 lis 2013, o 19:50

a płyn chłodniczy Ci ubywa ?? albo puchną węże ??
BMWe30-Stefan

Post numer:#6  Postprzez Błaszko » 30 lis 2013, o 20:47

No dokładnie to nie wiem ostatnio trochę dolewałem,ale to nie jest pewne bo nie dawno spuszczałem płyn tak że mogło nie być stanu,sprawdzę jeszcze jak trochę pojeżdżę.A to podejrzewasz że mogła by to być uszczelka pod głowicą??
Błaszko

Post numer:#7  Postprzez dar00 » 30 lis 2013, o 21:32

Woda w wydechu. Szczególnie zauważalne w autach z lpg
Jakby poszła Ci uszczelka to cały czas miałbyś chmurę za sobą a skoro masz to raz na jakiś czas to na pewno nie uszczelka - bo jak.. raz chmura, płyn wali do cylindrów a chwilę po tym uszczelka jednak się rozmyśliła i woda się nie leje ;)?
dar00

Post numer:#8  Postprzez BMWe30-Stefan » 30 lis 2013, o 21:50

tak się tylko zapytałem z tym płynem z ciekawości

na pewno to woda nie masz czym się orać
BMWe30-Stefan

Post numer:#9  Postprzez pawels5 » 30 lis 2013, o 21:58

U mnie w tłumiku jest tyle wody, że aż pryska prysznic z tyłu. Jak stoi tyłem do chodnika, to chlapie ludziom po nogach i widzę jak dostają wodą po nogach, ale żadnego białego kopcenia nie mam.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#10  Postprzez BMWe30-Stefan » 30 lis 2013, o 22:08

wydaje mi się że to zależy przede wszystkim od jakości paliwa, lipne paliwo kopci , dobre paliwo mniej kopci
BMWe30-Stefan

Post numer:#11  Postprzez wojtaq » 1 gru 2013, o 09:24

może to być para , na lpg zbierać potrafi się wiele , możesz zrobić sobie dziurkę wiertłem np 3mm w tłumiku to woda będzie spływać z niego
może nawet być to jakaś wczesna faza uszczelki a kopci nie zawsze ze zwgledu na rozszerzalność temperaturową i niekiedy tworzy się jakaś nieszczelność i płyn sobie idzie w komorę spalania
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#12  Postprzez Błaszko » 1 gru 2013, o 17:00

No właśnie to jest bardzo dziwny przypadek :shock: Sprawdzę za jakiś czas czy ubywa płynu i może pojadę na komputer serwisowy przejrzeć wszystko.Dziękuje wszystkim za wypowiedzi:)Jak dojdę co to jest za przyczyna to napisze co się działo.Pozdrawiam
Błaszko

Post numer:#13  Postprzez Guteq98 » 1 gru 2013, o 18:51

nie ma co sie przejmować, u mnie w zagazowany transit też robi zasłonę dymną (szczególnie teraz, gdy jest niska temperatura) i chlapie z tłumika jak głupi po dłuższym postoju :)
Guteq98

Post numer:#14  Postprzez Błaszko » 15 gru 2013, o 17:44

Witam no i znalazłem powód kopcenia,silnik pobiera sporo oleju i pompuje go w układ wydechowy,nie równo pracuje.Niestety nie znalazłem głównej przyczyny tego jak na razie.
Błaszko

Post numer:#15  Postprzez BMWe30-Stefan » 15 gru 2013, o 19:22

Jak bierze olej to raczej nie na bialo tylko na niebieskawo hehe przyczyny moga byc 2 uszczelniacze trzonkow zaworowych albo pierscionki
BMWe30-Stefan

Następna strona

Powrót do Techniczne