[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

e30 Touring - tylne g?o?niki

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

e30 Touring - tylne głośniki

Post numer:#1  Postprzez Mations » 10 gru 2013, o 22:02

Witam.
Posiadam e30 Touring 318i z roku 1992. Oprócz samochodu posiadam także mały problem z audio - mianowicie chodzi o tylne głośniki. Nie sprawdziłem przy zakupie i teraz widzę konsekwencje. Mam do Was w związku z tym parę pytań : czy jest możliwe , że seryjnie w trumniaku z 1992 roku nie było podciągniętych przewodów głośnikowych na tylne głośniki ? przy zakupie myślałem , że tylko głośników brakuję a tu co okazuje się to nawet przewodów nie widzę ? :mad2: Nie sprawdzałem uważnie , ale z tego co widzę to w miejscu głośników i dookoła ani śladu przewodu :cho: .
Nie wiem czy mam szukać ich gdzieś w głębi czy po prostu ich nadzwyczajnie nie ma ?

Mam jeszcze drugie pytanko : czy glośniki od e34 touring 92 rocznik (z symbolem na przodzie nokia) pasowały by do e30 touring ? ponieważ póki funduszów nie mam na budowe audio chciałbym coś do tyłu wrzucić - nawet serie bmw - byle by coś z "fabrycznym basem" było. Pytam się ponieważ po e34 takie posiadam i tylko leżą i się kurzą :)

Pozdrawiam i czekam na odp :police:
Mations

Post numer:#2  Postprzez rychoo » 11 gru 2013, o 20:19

Mations napisał(a):czy glośniki od e34 touring 92 rocznik (z symbolem na przodzie nokia) pasowały by do e30 touring ? ponieważ póki funduszów nie mam na budowe audio chciałbym coś do tyłu wrzucić

pewnie wejdą, przednie głośniki w bmw mają taką samą średnicę - 130mm
ja kupiłem głośniki od e39 i grają
rychoo

Post numer:#3  Postprzez Mations » 13 gru 2013, o 23:00

no niestety nie znalazłem żadnych przewodów ale znalazłem stary głośnik z basem , chyba domowej roboty . Pamiętam , że kiedyś podpięty był do przewodów w kostce w e34 (to samo radio blaupunkt na cd mam obecnie w e30) i bez żadnego wzmacniacza i tak dalej chodziło to w e34. Moje pytanie z tej strony : w jaki sposób mogę podłączyć ten głośnik do tych przewodów - starej kostki) - tzn: zupełni jestem zielony i nie wiem do jakich kolorów mam to podłączyć aby działało o.0

tak to wygląda:
http://w623.wrzuta.pl/obraz/6PPdZSfV9wb/zdjecie0234
http://w623.wrzuta.pl/obraz/aMWkwJarw1N/zdjecie0236

Pozdrawiam i czekam na odp PILNIE :)
Mations

Post numer:#4  Postprzez armando » 14 gru 2013, o 00:46

Jeśli przy radiu masz kostkę ISO to bez problemu znajdziesz schemat gdzie jaki głośnik powinien być podłączony, nie wiem którędy idą fabrycznie przewody do tylnych głośników, pewnie wiązką przy progu, ja mam puszczone tunelem a potem pod wykładziną i kanapą, tak jest chyba najszybciej i najprościej. Jeśli podłączysz tylko jeden głośnik z tyłu to nie jest chyba najzdrowsze dla końcówki mocy, kolega tak miał i mu się spaliła, powinny być podłączone obie strony a nie tylko jedna, chyba że radio można zmostkować.
armando

Post numer:#5  Postprzez arturross15 » 19 gru 2013, o 23:58

Nie dziwi mnie to że nie ma kabli do głośników. W mojej cupe nie było radia wiązki do radia i kabli głośnikowych. Poskąpiono nawet małych plasticzków do przykręcania głośników do karoserii.
Kiedyś rozmawiałem z gościem i opowiadał że nawet w e36 zdarzyło się że nie było instalacji do radia. :)
arturross15

Powrót do Car Audio & GPS