[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Przep?ywomierz a spalanie m40b16

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Przepływomierz a spalanie m40b16

Post numer:#1  Postprzez tofik501 » 19 gru 2013, o 23:47

Witam jak w temacie mam pytanko dotyczące przepływki w m40b16 samochód strasznie dużo pali a dokładnie 17l sonda sprawdzona pokazuje wachania od 0.4-0.7 na wolnych obrootach stoi na 0.7 . Samochód chodzi równo normalnie przyśpiesza i tu pytanie czy może przyczyną być przepływomierz aż tak wielkiego spalania jak na 1.6 ? Co ciekawe ekonomizer pokazuje normalne spalanie 10l a spalanie auta to 17l
tofik501

Post numer:#2  Postprzez Krzysiek93 » 20 gru 2013, o 15:41

Mi pomogła wymiana przepływki w m20b20 (gaz) lecz moja przepływka już się do niczego nie nadawała. Ze starą przepływką palił mi 20 po wymianie 16-17.
Krzysiek93

Post numer:#3  Postprzez tofik501 » 20 gru 2013, o 17:47

A jakie spalanie pokazywał ekonomizer ? silnik pracował równo ?
tofik501

Post numer:#4  Postprzez Krzysiek93 » 20 gru 2013, o 19:27

No właśnie ekonomizer pokazywał tylko 0 lub tylko maksymalne spalanie. Chodził równo ale musiałem wymienić gdyż czasami przepływka się przycinała
Krzysiek93

Re: Przepływomierz a spalanie m40b16

Post numer:#5  Postprzez alonz » 28 gru 2013, o 00:14

Jeśli chodzi o napięcie sprężyny przepływomierza, to ja kiedyś dłubiąc i szukając przyczyny wypadania zapłonów zainteresowałem się przepływomierzem. Otóż mój przepływomierz miał od kąd kupiłem samochód rozklejoną górną klapkę która zakrywa tą elektronike ze sprężyną itp, ponieważ przepływomierz gdy wdusiło się w pewnych sytuacjach gaz na maxa, dobijał do końca zakresu swojej pracy i tam zostawał, ręcznie się go wtedy odcinało od tej strony. Ale mniejsza z tym...

Chwyciłem przepustnice w łape, wrzuciłem mu jakieś tam 2 lub 3 tys obrotów, i ręką zacząłem ruszać klapką przepływomierza. Okazało się, że przy odrobinie mniejszym wskazaniu przepływu powietrza silnik zaczął chodzić równo, jak nówka. Na tym czarnym kółku z regulacją przestawiłem więc zaczep sprężyny o dosłownie jeden ząbek, od tamtej pory silnik chodzi idealnie.
Wiem, że ten przepływomierz jeździł w innym samochodzie, a w moim jest założony gaz 1 czy tam 2 generacji, więc jest tam jakaś zwężka w dolocie, być może dlatego przepływomierz wymagał korekty. Zabieg prosty, przyjemny i darmowy.
alonz

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie