[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem po wymianie Kabli WN

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Problem po wymianie Kabli WN

Post numer:#1  Postprzez Adam_iX » 12 sty 2014, o 15:34

Witam.mam maly problem.dzis wymienilem palec i rozdzielacz na ori Bosch,a takze kable na NGK.
Powodem bylo delikatne szarpanie,przerywanie na wolnych obrotach,zwlaszcza na dogrzaniu.po osiagnieciu temp bylo ok,ale co jakis czas dziwnie (delikatnie) przerywalo.przy czym bezz problemowo wkrecala sie na obroty.
Dzis po wymianie kabli,palca i rozdzielacza szarpanie,przerywanie ustalo ale troche glosniej jakby chodzi wydech i przy kilkukrotym przegazowaniu dlawi sie,strzela w wydech.czasem podczas pgazowania obroty opadna zanim sie podniosa.niestety mialem problem z nasunieciem kabla impulsatora(?) na kabel nr 6.plastikowa koncowka pękła,w srodku sa miedziane druciki,niestety przerwane.
w ostatnim czasie zrobilem/wymienilem;
-sonda ori bosch(nie uniwersalna)
-swiece NGK
-filtr powietrza
-rozebralem,sprawdzilem,wyczyscilem dolot,przepustnice,krokowca.

Poradzicie coś????
pozdro
Adam_iX

Re: Problem po wymianie Kabli WN

Post numer:#2  Postprzez Luca » 12 sty 2014, o 15:41

Bo w niedzielę to się odpoczywa :)

Za wyjątkiem tego co popsułeś :) sprawdź przepływomierz.
Oj potrafi on namieszać.
"Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
Pokój jego duszy - Kris :( 27-09-2003)
Luca
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez Adam_iX » 12 sty 2014, o 15:51

Po wypieciu kostki od przeplywki silnik gasnie,czyli sprawny.to sie teraz raczej stalo,wczesniej bylo ok.
Adam_iX

Post numer:#4  Postprzez Adam_iX » 12 sty 2014, o 21:19

nikt inny niemial przejsc z owym impulsatorem??
Adam_iX

Post numer:#5  Postprzez algrab » 12 sty 2014, o 21:44

Jak masz ten pierścien uszkodzony (jak rozumiem) i coś tam w środku poprzerywane, to pachnie tutaj wymianą całego tego przewodu, czyli czujnika położenia wału korbowego.
Turn and burn
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44

Post numer:#6  Postprzez Luca » 12 sty 2014, o 22:14

Adam_iX napisał(a):Po wypieciu kostki od przeplywki silnik gasnie,czyli sprawny.to sie teraz raczej stalo,wczesniej bylo ok.

Zajefajna diagnoza.
Też mi gasł. A okazał się winowajcą większości stresów.
Jeżeli teraz a nie raczej teraz Ci się to stało to załatw sobie ten przewód i sprawdź.
Powodzenia
Luca
Student

Post numer:#7  Postprzez Adam_iX » 13 sty 2014, o 07:44

jasne ze to nie stwierdza jego poprawnego dzialania.posluchaj chlopaku.przeplywka wiem ze jest dobra,poza tym,przeplywka,swiece,sonda,filtry,dolot byly robione 2miechy temu.przynioslo to swoj rezultat ale nie do konca.dlatego wymienilem palec,kable i rozdzielacz.ja o kablach a ty mi wyskakujesz z przeplywka?!jezeli nie wiesz nic w kwestii impulsera,zostaw ten temat innym,ktorzy ogarniaja go bardziej :D
Adam_iX

Post numer:#8  Postprzez wojtaq » 13 sty 2014, o 10:27

Adam_iX napisał(a):jasne ze to nie stwierdza jego poprawnego dzialania.posluchaj chlopaku.przeplywka wiem ze jest dobra,poza tym,przeplywka,swiece,sonda,filtry,dolot byly robione 2miechy temu.przynioslo to swoj rezultat ale nie do konca.dlatego wymienilem palec,kable i rozdzielacz.ja o kablach a ty mi wyskakujesz z przeplywka?!jezeli nie wiesz nic w kwestii impulsera,zostaw ten temat innym,ktorzy ogarniaja go bardziej :D

chłopaku Ty też nie wiesz nic w temacie impulsera , ja za to wiem w temacie impulsatora
po pierwsze jak masz namotane w kablach to nie będzie chodzić
sprawdzić poprawność podłączenia , głupota a sprawdzenie nic nie kosztuje
zdjąć kopułkę i palec by sprawdzić czy tam wszystko jest ok , nowe a mogło coś się stać
wymienić kabel z impulsatorem na sprawny
sprawdzić szczelność dolotu
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40

Post numer:#9  Postprzez Adam_iX » 13 sty 2014, o 17:48

wojtaq napisał(a):
Adam_iX napisał(a):jasne ze to nie stwierdza jego poprawnego dzialania.posluchaj chlopaku.przeplywka wiem ze jest dobra,poza tym,przeplywka,swiece,sonda,filtry,dolot byly robione 2miechy temu.przynioslo to swoj rezultat ale nie do konca.dlatego wymienilem palec,kable i rozdzielacz.ja o kablach a ty mi wyskakujesz z przeplywka?!jezeli nie wiesz nic w kwestii impulsera,zostaw ten temat innym,ktorzy ogarniaja go bardziej :D

chłopaku Ty też nie wiesz nic w temacie impulsera , ja za to wiem w temacie impulsatora
po pierwsze jak masz namotane w kablach to nie będzie chodzić
sprawdzić poprawność podłączenia , głupota a sprawdzenie nic nie kosztuje
zdjąć kopułkę i palec by sprawdzić czy tam wszystko jest ok , nowe a mogło coś się stać
wymienić kabel z impulsatorem na sprawny
sprawdzić szczelność dolotu

oczywiscie ze niewiem,dlatego o to pytam.czy ma jakies znaczenie.
kable podlaczone poprawnie,na rozdzielaczu jest nabita kolejnosc,rozebralem listwe kabli i podlaczylem poprawnie.ogolnie chodzi elegancko,tylko na niskich obrotach troszke fanzoli.wciskam gaz a on przez 2-3sek przerywa po czym wchodzi na obroty normalnie.chodzi o to,czy to wlasnie ten czujnik moze byc odpowiedzialny na to czy nie.on kosztuje 409zl w aso.o to tu chodzi.
niejestem mechanikiem ale lubie sam pogrzebac.i tak sobie pomyslalem,ze skoro ten impulsator nie styka sie bezposrednio z kablem,to moze rozbiore plastikowa obudowe i sprobuje owinac ten miedziany kabelek o przewod nr6 i zaizoluje.moze pomoze...
Adam_iX

Post numer:#10  Postprzez alonz » 13 sty 2014, o 17:57

moim zdaniem objawy typowe do źle ustawionej przepływki. Jest temat specjalnie temu poświęcony w złotej rączce, można się pobawić a efekty są bardzo zadowalające
alonz

Post numer:#11  Postprzez Adam_iX » 13 sty 2014, o 18:13

oczywiscie dzieki za porade,ale najdziwniejsze jest to ze do tej pory bylo ok.do wczoraj,do wymiany kabli,palca i rozdzielacza
Adam_iX

Post numer:#12  Postprzez algrab » 13 sty 2014, o 20:47

Adam_iX napisał(a):tak sobie pomyslalem,ze skoro ten impulsator nie styka sie bezposrednio z kablem,to moze rozbiore plastikowa obudowe i sprobuje owinac ten miedziany kabelek

nie nie.
obudowa ma być nienaruszona, nasunięta na właściwy kabel przy samej fajce. Jej działanie jest podobne do działania cewki czyli nieprzerwanych zwojów obiegających rdzeń. W tym wypadku rdzeniem jest jeden z kabli zapłonowych na który nasunięta jest cewka. Jeśli tak jak piszesz w pierwszym poście widać że ma w środku poprzerywane druciki, to istnieje obawa że nie działa prawidłowo.

Kombinuj sprawną w dobrym stanie używkę bo wcale nie musisz kupować nowej.

BTW. Spotkałem sie w necie z wpisami na forach że "a ja mam to odłączone i nie widze żeby silnik pracował inaczej, gorzej czy lepiej".
No to w takim razie czujnik położenia wału korbowego to fanaberia inżynierska niemieckiej myśli technicznej
:thu: :mad2:
Turn and burn
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44

Post numer:#13  Postprzez Luca » 13 sty 2014, o 21:40

No to wymieniaj impulsator i napisz jakie efekty dla tych co nie wiedzą.
Powodzenia chłopaku.
Luca
Student

Post numer:#14  Postprzez rafal328 » 13 sty 2014, o 22:25

algrab napisał(a):BTW. Spotkałem sie w necie z wpisami na forach że "a ja mam to odłączone i nie widze żeby silnik pracował inaczej, gorzej czy lepiej".
No to w takim razie czujnik położenia wału korbowego to fanaberia inżynierska niemieckiej myśli technicznej
:thu: :mad2:

no tak, tylko, ze chyba mowili o impulsatorze, a nie czujniku polozenia walu, bez czujnika polozenia walu w ogole bys nie odpalil. Roznicy nie widac golym okiem, nie wiem jak jest w m20, ale ja np w m62 mialem przy uszkodzeniu czujnika polozenia walka rozrzadu (nowsza wersja impulsatora) wyzsze spalanie, bo komputer nie wiedzial kiedy dokladnie wstrzyknac dawke paliwa i rozkladal to na dwa razy, poza tym nie bylo innych objawow, bo niby jakie mialyby byc...

Do autora, ja proponuje odlaczyc impulsator i zobaczyc efekty, uszkodziles go, jest niesprawny, wiec jak ma poprawnie dzialac? Ma on odroznic cykl ssania od pracy (czujnik polozenia walu nie jest w stanie tego rozpoznac)
rafal328

Post numer:#15  Postprzez Adam_iX » 18 sty 2014, o 14:32

kabel wymieniony.niestety dalej to samo.sprawdzilem wszystko jeszcze raz,kable itp-wszystko jest ok.a fanzoli dalej.
przy delikatnym wcisnieciu gazu(nie kopnieciu),tak 0.5-1cm jest moment zawahania,najpierw spadaja obroty (wtedy tak przebiera)i tak po 2sek wychodza do gory.nabardziej mnie to wk...... przy ruszaniu,przygasa,pojawiaja sie kontrolki.jadac stala przedkoscia,puszcze gaz,wcisne spowrotem,to jest szarpniecie,niema gladkiego przejscia.jezeli musze sie nagle szybko zebrac z miejsca to jest lipa.
Adam_iX

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie