[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m50b25 vanos nie odpala po (nieokreslonym) postoju

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Re: m50b25 vanos nie odpala po (nieokreslonym) postoju

Post numer:#16  Postprzez dzeyen » 19 sty 2014, o 04:03

czujnik polozenia walu albo czujnik temperatury
Nie bądź łosiem kup v8 :-)
dzeyen
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#17  Postprzez Kaczmar » 19 sty 2014, o 12:10

dzeyen napisał(a):czujnik polozenia walu albo czujnik temperatury

czujnik temp wymieniony
czujnik położenia wału korbowego-sprawny

Wczoraj wziąłem się do sprawdzania:
Panowie, problem zdaję się rozwiązany! eureka! kuntakinte!

po przyjeździe od efendi'ego zająłem się sprawdzaniem wszystkiego, na początek świece-zmniejszyłem nieznacznie przerwy-nic...

na samostart go wziąłem efekt- coś próbował zapalać...

Wyciągnąłem listwę wtryskiwaczy, pierwsze co zauważyłem to brak ciśnienia paliwa na listwie po odłączeniu przewodu zasilającego, wtryskiwacze dawały paliwo choć dziwną strużkę...

kiedy wracałem od efendi'ego z otwartym wiekiem od pompy dochodziły mnie dziwne dźwięki z baku, jakby hałas strugi paliwa obijający się o coś...

Dobra wyciągam pompę-choć od początku byłem sceptycznie nastawiony do tego że może to być wina tego elementu.
Wyciągnąłem i oto moim oczom ukazał się taki obrazek:
Obrazek

pęknięty przewód paliwowy, którym kiedyś zastąpiłem taki zaworek ponieważ był uszkodzony. Sąsiad miał pompkę od e34 z takim zaworkiem i go zamontowałem, pojechałem na próbę odczekałem i zapalił od strzała! :D

piszę dzisiaj dopiero ale wczoraj już nie miałem siły...

dziękówa za pomoc
Kaczmar

Post numer:#18  Postprzez Świstak » 24 sty 2014, o 10:10

o wlasnie koledzy, czy nie wiem w e30 jest jakis zaworek zwrotny czy cos ?? bo począwszy od pompy w baku kończąc na listwie wtryskowej, nic nie znalazłem,

chodzi o to że tak jakby cofa mi się paliwo, bo np jak podjadę gdzieś do sklepu gdize postuj nie trwa wiecej niż ok. 5 min to pali na dotyk, natomiast, jeśli jest już dłuższa chwila zazwyczaj ok godziny to musi kilka razy obkrecic zeby odpalić

przekaźniki ok, dziwne jest to ze np po przekreceniu kluczyka na zapłonpompa nie zawsze "nabija cisnienie" bo po przestaniu nocy wgle sie nei załączy na zapłonie (tylko podczas kręcenia chodzi) a np po przejechaniu 2m, zgaszeniu i odpaleniu ponownie pompa na zapłonie się na chwile włączy....

pompa paliwa nowa, filtr paliwa nowy, przewody paliwowe nowe, listwa wtryskowa ok, samoregulator cisnienia na listwie też ok, na kompie błędów brak, także licze na jakieś sugestie bo ja pojęcia to nei mam
Świstak

Post numer:#19  Postprzez wojtaq » 24 sty 2014, o 11:08

a po nocy odpala jak ?
to właśnie chyba regulator ciśnienia paliwa ma związek z tym czy paliwo się cofa
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#20  Postprzez Dave » 24 sty 2014, o 11:17

Dokladnie tak jak mowi Wojtek Sprawdz regulator Cisnienia , odepnij wężyk który idzie od regulatora do Kolektora Ssącego i sprawdz czy nie ma w nim paliwa ... Chociaz nieraz paliwa nie ma w wężu a okazuje sie ze regulator jest walniety .. Także najlepiej podmienic regulator na inny pozdro
Dave

Post numer:#21  Postprzez Świstak » 24 sty 2014, o 11:24

no rzecz w tym ze regulator nowy dla tego obstawiam ze jest ok, węże też ok, no funfel nówki

po nocy odpala dpo 3 sek. krecenia i np na zapłonie pompa sie nie załączy - nie nabije cisnienia
a np jak odpale, zgaszę i po nie wiem minucie odpale jeszcze raz, to i na zapłonie pompa się ząłączy zeby nabic to cisnienie, i też odpali na dotyk,

przewody zasilania do pompy tez ok,

EDIT;

prawdopodobnie powodem takiego "zachowania samochodu" jest umierająca pompa paliwa -? myślę że jak wymienie ją to bedzie cacy ;)
tylko smiesznie bo nowka pompa 2 miesięczna a juz się ze5rała
Świstak

Post numer:#22  Postprzez wojtaq » 27 sty 2014, o 11:18

a jaka dokładnie ta nówka pompa ?
zrób sobie najwyżej test
w bezpiecznik nr 11 przed odpaleniem podaj plusa , to zasilanie pompy paliwa , nabij sporo wachy i jak odpali od strzała to znaczy że jest coś nie tak
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#23  Postprzez Świstak » 27 sty 2014, o 12:50

problem w tym że ta pompa nie dajwała rady nabić tyle cisnienia żeby się regulator na listwie "otworzył"
bo na powrót nawet paliwo nie dochodziło,

teraz mam jakąś nową pompe nie wiem jaka ale autko bangla ładnie, tyle zę...

na postoju do odcinki jak i na samej odcinie jest ok - kręci się do końca tak jak powinien,
natomiast podczas jazdy jak np na 4tym biegu pojadę ze 2 sekundy na pełnym gazie to zaczyna tak jakby brakowac paliwa, auto lekko zwalnia, zamula, i prycha z tłumika po puszczeniu gazu na mniej niż sekundę i ponownym depnieciu do końca auto znów chwile idize idealnie i za chwile ponownie zaczyna zamulać, prychać i tak ciągle (tak sie dizeje w ok 500obr nizej przed odcinką -strzelam bo nie mam obrotomierza- )

na postoju jak np jadę, zatrzymam sie na swiatłach - chodzi na wolnych i ruszam pełnym ogniem to chwile idzie jak ta lala przez jakies 2 sekundy i potem znow zaczyna prychać zamulać itp

myślę zę pompa nie daje rady (jest od e34 2.5 24v -> czyli od tego silnika co powinna) a mimo to nie daje rady - pewnie trafiłem na jakąś wadliwą.. ale co tam jest gwarancja także trzeba korzystać ;p

filtr paliwa nowy - no chyba ze sie juz zaje*ał, gdize wątpie - przez 1 dizen ??

swiece mam nowe, cewki ok, ale... może któraś z cewek sie kończy... ewentualnie swieca wadliwa ? ze na wyzszych obrotach jest tak a nie inaczej ??
a i dodam ze czasem obroty na wolnych falują a czasem nie (zazwyczaj falują jak po deptaniu do konca w podłoge puszcze go na luz i wejdiz ena wolne to se faluje - czasem potrafi zgasnąć)
Świstak

Post numer:#24  Postprzez tomaszn22 » 28 sty 2014, o 19:59

Może kolega ma immobiliser i on sprawia problem.
tomaszn22

Poprzednia strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie