[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

OBC I czasem działa innym razem nie

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

OBC I czasem działa innym razem nie

Post numer:#1  Postprzez fletcher » 23 gru 2013, o 21:15

Witam.
Jakiś czas temu buchnęli mi rzeczony, który wiele lat działał bez zarzutu. Kupiłem używkę (2 żarówki z tyłu), która po podłączeniu wiązki nie działała. Spec stwierdził, że nie było zasilania (co mnie trochę zdziwiło, bo ta skradziona chodziła), podciągnął je skądś tam i wszystko było OK.Po dłuższym czasie zaczęły się problemy, które zbiegły się z brakiem sterowania lusterkami.

Co do OBC wyświetlacz coraz słabiej świecił albo raz świecił mocno, a innym razem słabo, następnie słabo lub w ogóle nie świecił, aż na koniec całkiem przestał świecić. :mad2:
Dałem majstrowi, żeby zrobił lusterka i OBC. Lusterka działały, ponieważ połączył przewody na stałe (bez kostki), a w OBC niby wystarczyło zmienić żarówki. :jawdrop: Kupiłem nowe, wymieniłem, podłączyłem i wyświetlacz coś tam pokazywał, ale wydawało mi się, że słabo (mogła to być też winna tego że patrzyłem w słońcu). Wypiąłem go i wróciłem wieczorem, żeby ocenić natężenie wyświetlacza, a tu niespodzianka: kompletnie nic nie wyświetlał. Na następny dzień powtórzyła się sytuacja, rano działał przynajmniej 15 minut, a wieczorem w ogóle nic.
fletcher
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Re: OBC I czasem działa innym razem nie

Post numer:#2  Postprzez Guteq98 » 23 gru 2013, o 23:09

dziwna sytuacja. moim zdaniem coś jest nie tak z samym OBC. masz jakiś inny na podmianke żeby sprawdzić czy będzie ok ?
Guteq98

Post numer:#3  Postprzez fletcher » 28 gru 2013, o 15:07

Do podobnych wniosków doszedłem, poparł je jeszcze mój znajomy meches także pewnie to ta przyczyna.

Tylko jak rozłożyć to OBC? Wyciągnąłem go, ściągnąłem przedni panel, ale dalej coś nie idzie. Od góry i od dołu są po 2 ząbki, które jak przypuszczam łączą przód z tyłem, ale naginam je do środka i dalej nie rozchodzą się :evil:
fletcher
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#4  Postprzez kolebka » 6 sty 2014, o 13:37

fletcher napisał(a):Do podobnych wniosków doszedłem, poparł je jeszcze mój znajomy meches także pewnie to ta przyczyna.

Tylko jak rozłożyć to OBC? Wyciągnąłem go, ściągnąłem przedni panel, ale dalej coś nie idzie. Od góry i od dołu są po 2 ząbki, które jak przypuszczam łączą przód z tyłem, ale naginam je do środka i dalej nie rozchodzą się :evil:

dobrze kombinujesz te 4 ząbki trzymają tylny panel z przednim, ja też miałem problem aby to rozłożyć bo nie idzie łatwo ale tak to się otwiera
kolebka

Post numer:#5  Postprzez fletcher » 6 sty 2014, o 15:03

Włożyłem dwa cienkie nożyki na całą głębokość OBC i można powiedzieć, że samo się rozłożyło. Wnętrze jednak nie dostarczyło mi żadnych informacji :(
fletcher
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez Guteq98 » 31 sty 2014, o 18:42

odświeżę temat z dziwnym zapytaniem..
Czy w OBC I ma zawsze świecić wyświetlacz ? U mnie wyświetlacz działa cały czas gdy auto jest zgaszone (podświetlenie gaśnie tylko po wciśnięciu hamulca i otwarciu schowka), a klawisze podświetlają się tylko jak włączę światła.
Czy tak ma być, bo zauważyłem, że moja wiązka chyba kiedyś była troszke kombinowana (widać taśme izolacyjną)
Guteq98

Post numer:#7  Postprzez paulwit_e30_318is » 3 lut 2014, o 16:27

W OBC I podświetlenie wyświetlacza włącza się gdy:
1. przekręcisz kluczyk w stacyjce/uruchomisz silnik
2. włączysz światła pozycyjne
3. wciśniesz przycisk UHR lub Datum (nawet jak nie jest włączona stacyjka)

Sprawdź wiązkę OBC - stałe działanie podświetlenia będzie przecież bardziej rozładowywać akumulator.
///M Der stärkste Buchstabe der Welt
paulwit_e30_318is
Uczeń

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#8  Postprzez Guteq98 » 3 lut 2014, o 17:37

paulwit_e30_318is napisał(a):W OBC I podświetlenie wyświetlacza włącza się gdy:
1. przekręcisz kluczyk w stacyjce/uruchomisz silnik
2. włączysz światła pozycyjne
3. wciśniesz przycisk UHR lub Datum (nawet jak nie jest włączona stacyjka)

Sprawdź wiązkę OBC - stałe działanie podświetlenia będzie przecież bardziej rozładowywać akumulator.

dzięki, o to mi chodziło. co do aku to mi to zbytnio różnicy nie robi, bo zawsze wypinam klemy na noc :tan:
Guteq98

Post numer:#9  Postprzez rafal328 » 3 lut 2014, o 19:43

A po co odpinasz klemy? Codziennie auto sie musi od nowa adaptowac, bez najmniejszego sensu...
rafal328

Post numer:#10  Postprzez Guteq98 » 3 lut 2014, o 22:25

rafal328 napisał(a):A po co odpinasz klemy? Codziennie auto sie musi od nowa adaptowac, bez najmniejszego sensu...

czy ja wiem... robił tak też poprzedni właściciel. ja tak robie juz kilka lat i NIGDY nie ładowałem aku :) w zime pali bez problemu.
Elektronika kończy się na lusterkach, radio nie jest ori więc kodować nie muszę :)
Dodam że też nie codziennie jeżdżę :) raz jeździ co dzień, a raz stoi 5 dni pod kocem :P
Guteq98

Powrót do Elektryka & Oświetlenie