[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Brak prądu w kostce od radia

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Brak prądu w kostce od radia

Post numer:#1  Postprzez Custom » 4 lut 2014, o 19:19

Zwracam się do Was z kolejnym problemem. E30tke kupiłem bez radia, ale widać, że kiedyś tam było (są kostki iso). Tak więc zakupiłem nowy sprzęt i dziś chciałem go zamontować. Profilaktycznie, aby nic nie uszkodzić, sprawdziłem multimetrem czy przewody do ISO są dobrze podłączone. I cóż, okazało się, że nie dochodzi napięcie do kostki. Drogą "od tyłu" zacząłem po kablu cofać się w stronę puszki bezpieczników i sprawdzać po kolei połączenia. Pierwsze na które trafiłem jest pod kolumną kierowniczą (duża kostka z wieloma pinami okrągłymi). Do niej wpięty był przewód zasilający radio. Niestety w owej kostce napięcia również brak. Dalej przewód ginie w gąszczu kabli przy ścianie grodziowej. Zajrzałem więc do puszki bezpieczników. Niestety i tu za wiele nie zwojowałem, bo bezpiecznik okazał się dobry. Z elektroniki nie jestem zbyt mocny, ale na logikę, skoro bezpiecznik jest zabezpieczeniem, to przerywa obwód. Więc powinno przechodzić przez niego napięcie 12V. Wyjąłem więc go i sprawdziłem jak to jest w gnieździe. I ku mojemu zdziwieniu wyszło 1,7V. Czyli "trochę" za mało wg mojego myślenia.
Dalej skończyły mi się pomysły. Co powinienem sprawdzić, jakie połączenia, może konkretne miejsca? Sam nie wiem. Nie chcę robić oddzielnego wyprowadzenia do radia (choć i tak można). Wolałbym podłączyć wszystko tak, jak w oryginale.
Będę wdzięczny za podpowiedzi i wskazówki.
Pozdrawiam.
Custom

Re: Brak prądu w kostce od radia

Post numer:#2  Postprzez Guteq98 » 4 lut 2014, o 20:30

na kostce po przekręceniu stacyjki też nie ma prądu ?
Guteq98

Post numer:#3  Postprzez Custom » 4 lut 2014, o 20:33

Też. Nie było znaczenia, czy zapłon włączony czy wyłączony.
Custom

Post numer:#4  Postprzez scghost » 5 lut 2014, o 10:41

jak nawet na bezpiecznikach nie ma 12V to chyba zostaje ci juz tylko schemat instalacji do reki
i sprawdzanie calej sciezki
scghost

Powrót do Elektryka & Oświetlenie