[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Klimatyzacja e30

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#91  Postprzez Stammek » 3 gru 2012, o 19:23

miro napisał(a):Czy ktoś przerabiał ori klime mając silnik m52? Wiadomo że sprężarka musi być od m52 i co dalej? Klima będzie od m20 a pod macha będzie m52.

Pozdro

cala klima od m20/m40 ,sprezarka od m52 + przerobienie (zakucie na nowo) wezy idacych do sprezarki tak zeby pasowały do kompresora z m52.
Do kompresora idzie tylko jeden kabel zalaczajacy go...nie ma wielkiej filozofii.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#92  Postprzez Dantte26 » 4 gru 2012, o 20:07

tak jak Stammek, napisał...nie ma wielkiej filozofii...tylko trzeba zgrać ze siobą poszczególne podzespoły z różnych modeli...najważniejszą rzeczą będzie zakucie końcówek węży pod kompresor z m52...reszta to pikuś...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25

Post numer:#93  Postprzez miro » 5 gru 2012, o 12:00

Ale pierw trzeba tą klimę założyć do auta.

Pozdro
Obrazek
miro
Student

Nadwozie: -------

Re: Klimatyzacja e30

Post numer:#94  Postprzez YAQB » 23 sty 2014, o 13:30

Witam.

Nie doczytałem się (albo nie zauważyłem) jaki jest szacunkowy koszt zakupu gratów, jeśli chciałbym doposażyć auto w klimatyzację?

Pozdrawiam
YAQB

Post numer:#95  Postprzez jacek » 23 sty 2014, o 17:31

+- 1000zł zależy kto sprzedaje i czy faktycznie ma wszystko od a do z
jacek

Post numer:#96  Postprzez Zdichu » 23 sty 2014, o 21:40

Większym problemem niż normalna cena jest chyba znalezienie pakietu podzespołów w stanie użytkowym :D
Zdichu

Post numer:#97  Postprzez YAQB » 23 sty 2014, o 23:29

W skrajnym wypadku spodziewam się, że można niektóre elementy kupić nowe (osuszacz to się samo przez się rozumie, przewody, chłodnicę).
YAQB

Post numer:#98  Postprzez ŻMIJA » 23 sty 2014, o 23:46

- Klima fabryczna 1000 1200zł kompletna i działająca
-Klima dokładana ( gumowe węże) 600 - 800zł :)
ŻMIJA

Post numer:#99  Postprzez paulwit_e30_318is » 24 lut 2014, o 01:27

Panowie!

A propos wyceny kompletu klimatyzacji. Kupiłem zestaw z M40 z 1993 roku-już na gaz R134a.

Chciałbym podzielić się z Wami moimi spostrzeżeniami i ostrzec przed sztucznym windowaniem cen klimatyzacji do E30.

Ceny są nieadekwatne do rzeczywistej wartości używanego zestawu.

Tak naprawdę to w większości przypadków wiele elementów jest po prostu z racji swojej co najmniej 20 letniego wieku DO WYMIANY !!!

I tak:

1) skraplacz klimatyzacji : koszt ok 300 zł
2) osuszacz klimatyzacji : koszt ok 80 zł (niemiecki zamiennik marki VEMO wygląda identycznie jak ori BMW za ponad 600 zł)

Te części - bezwzględnie są do wymiany na nowe

Koniecznie sprawdzajcie przed montażem (zakupem) klimatyzacji szczelność parownika klimatyzacji i dużo częściej pomijanej w etapie testowania przydatności - nagrzewnicy.

W moim przypadku okazało się, że nagrzewnica "dyma" pod wodą powietrze jak napowietrzacz do akwarium!!!
Profesjonalny zakład naprawy chłodnic zawyrokował DO WYMIANY :cen: Tego typu nagrzewnice są nienaprawialne.
Koszt nowej Hella Behr 300 zł i jest jeszcze dostępna.
Poza tym radzę dokładnie przyjrzeć się rurkom aluminiowym, które doprowadzają i odprowadzają płyn chłodniczy do/z nagrzewnicy.
W miejscy styku z gumowymi wężami aluminium się utlenia i powstaje wyciek w postaci przepięknych plam na Waszej świeżo wypranej wykładzinie podłogi! :cen: Jeżeli utlenienie jest niewielkie to wystarczy pospawać miejsce ubytku materiału albo odciąć "chore" kawałki rurek i dospawać z flanszą/kołnierzem "zdrowe".
Jeżeli złom to koszt w ASO BMW nowych ok. 100 zł za wejściową i ok. 100 zł za wyjściową rurkę (patrz katalog BMWFANS).

Rurki uszczelniane są za pomocą zestawu trzech o-ringów, które przed montażem również bezwzględnie należy wymienić !
Koszt nieporównywalnie mały w zderzeniu z przeciekającą nagrzewnicą : ASO BMW 3 x 4 zł

Jeżeli parownik i zawory rozprężne przeszły pomyślnie test szczelności to należy go dokładnie oczyścić.
Jest to siedlisko grzybów, wirusów, bakterii. Czyszczenie wstępne polega na wydmuchiwaniu sprężonym powietrzem zanieczyszczeń z parownika, następnie myciu ciśnieniowym benzyną ekstrakcyjną albo innym zmywaczem i po odparowaniu potraktowaniu powierzchni parownika z każdej strony jakąś profesjonalną pianką aktywną do dezynfekcji klimatyzacji.
Ten, kto robił takie zabiegi potwierdzi jaki syf wycieka z parownika!
Zadaniem klimatyzacji jest zapewnianie komfortu użytkownikom, a nie szkodzenie ich zdrowiu !!!

Osuszacz klimy i skraplacz jak już wiemy - w tak wiekowych autach jak E30 - są ZŁOMEM.
(Skraplacz przed wentylatorem klimy często, gęsto ulega uszkodzeniu przy demontażu).

Kompresor klimatyzacji to niezwykle istotny element w całym układzie.
Większość oferowanych zestawów klimatyzacji jest zdemontowana już z "dawców" i miejsce przyłączeniowe kompresora do węży są odkryte, niezabezpieczone przed wilgocią.
Nie mając wiedzy na temat czasu leżakowania takiego niezabezpieczonego kompresora przechodzimy do kolejnego kosztu związanego z regeneracją tego urządzenia. Montaż "leżaka" bez solidnego przeglądu nie wróży bezawaryjnej, długiej pracy.
W zależności od stopnia zużycia kompresora klimatyzacji koszty jego przywrócenia do stanu używalności są rzędu 300-600 zł.

W wentylatorze skraplacza klimy należy sprawdzić stan szczotek i łożysk, działanie rezystora przykręconego do ramy wentylatora (dwubiegowość wentylatora klimatyzacji). Prawidłowe działanie rezystora to oczywiście różna prędkość obrotowa wentylatora w zależności od stopnia I lub II (przekaźniki K1 i K6). Sam silnik elektryczny musi pracować bez oporów, pisków i innych nieprawidłowych odgłosów. Silnik wentylatora pracuje przecież w dość niekorzystych warunkach tuż za atrapą chłodnicy.

Reasumując:

Zakup zestawu klimatyzacji i jego profesjonalny przegląd/montaż/ewentualne wymiany zużytych elementów z pewnością nie zmieści się w kwocie 1200 zł !!!

Panowie! Pamiętajcie, że nasze E30-stki mają już ponad 20 lat i niektóre elementy tak złożonego układu jakim jest klimatyzacja nadają się tylko do huty!
///M Der stärkste Buchstabe der Welt
paulwit_e30_318is
Uczeń

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#100  Postprzez pawels5 » 24 lut 2014, o 20:52

Takie pytanie, czy powietrze przechodzi przez wymiennik, jak klima jest wyłączona? czy są klapy zamykające?
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#101  Postprzez bialykarol » 20 cze 2014, o 12:58

Gdzie montuje się rurki odprowadzające wode z nagrzewnicy?
bialykarol

Post numer:#102  Postprzez kuerone » 20 cze 2014, o 13:32

bialykarol napisał(a):Gdzie montuje się rurki odprowadzające wode z nagrzewnicy?

W tunelu środkowym, pod nagrzewnicą są zaślepione 3 otwory podajże.
9 i 10

Obrazek
Obrazek

Rzuć okiem na mój projekt.
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=21207
---
kuerone
Stażysta

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B28

Post numer:#103  Postprzez wojtaq » 20 cze 2014, o 21:29

numer 10 oraz numer 9 i po drugiej stronie jest odpowiednik dziewiątki
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40

Post numer:#104  Postprzez przemardi_ » 24 sie 2014, o 17:28

Paulwit ogólnie rozumiem że chciałeś mieć wszystko ori dlatego koszta takie a nie inne. Jeśli macie jakiegoś magika od klimy to szczerze mówiąc wystarczy kompletna nagrzewnica i wiązka. Cała reszta zależy od was bo można zrobić na ori podzespołach a można zakuć nowe przewody, wykorzystać chłodnice osuszacz z innych aut. (o sprężarce się nie wypowiadam bo wiadome żeby ne robić problemu niech będzie dedykowana do danego silnika).
Jeśli ktoś schludnie założy wam klimę nawet na podzespołach z vaga czy innego auta to chyba ważne jest to aby było dobrze i żeby spełniała zadanie. A dużo łatwiej i taniej o części do chociażby vaga niż bmw i nie oszukujmy się. I tak jak mówicie co z tego że kupicie kompletna klimę za 1000zł jeśli połowę z tych rzeczy wymienicie ?
przemardi_

Post numer:#105  Postprzez Dantte26 » 5 wrz 2014, o 23:27

pawels5 napisał(a):Takie pytanie, czy powietrze przechodzi przez wymiennik, jak klima jest wyłączona? czy są klapy zamykające?

występowały dwa typy klimatyzacji w e30... jeden z elektromotorami i podwójnym włącznikiem klimy do włączania obiegu zamkniętego lub drugi model, bez elektromotorów z pojedyńczym dużym włącznikiem klimatyzacji bez opcji obiegu zamkniętego...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Nadwozie: Sedan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie