[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Jak wyjąć płytkę z zegarów?

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Jak wyjąć płytkę z zegarów?

Post numer:#1  Postprzez mar0 » 20 lut 2014, o 20:57

Witam,
Mam pytanie jak wyjąć płytkę z zegarów na której są bateryjki, bo próbuje ją wyciągać za dwa odstające uchwyty, ale ona dalej siedzi i nie chce wyjść. Nie chcę nic popsuć ani połamać :) :not:
mar0

Re: Jak wyjąć płytkę z zegarów?

Post numer:#2  Postprzez kempa662 » 21 lut 2014, o 08:54

Prosta sprawa: jak już zdejmiesz tylną obudowę, to na środku masz jeszcze jedną śrubę, która przytrzymuje płytkę, potem od przodu delikatnie wyciągasz kość kodującą z zatrzasków i pinów w płytce(nie trzeba tego robić, ale jest dużo łatwiej wyciągnąć płytkę :cool2: ), jak wyciągniesz kość to musisz delikatnie ale mocno :nau: "wyrwać" ją z tych prowadnic, w których siedzi. Robiłem już to kilka razy, bo sam mam problem z zegarami.
Pozdro
kempa662

Post numer:#3  Postprzez mar0 » 21 lut 2014, o 09:19

kempa662 napisał(a):Prosta sprawa: jak już zdejmiesz tylną obudowę, to na środku masz jeszcze jedną śrubę, która przytrzymuje płytkę, potem od przodu delikatnie wyciągasz kość kodującą z zatrzasków i pinów w płytce(nie trzeba tego robić, ale jest dużo łatwiej wyciągnąć płytkę :cool2: ), jak wyciągniesz kość to musisz delikatnie ale mocno :nau: "wyrwać" ją z tych prowadnic, w których siedzi. Robiłem już to kilka razy, bo sam mam problem z zegarami.
Pozdro

Ok, dzięki :D Poszło. Wyjąłem płytkę i dostrzegłem baterie SANYO, czy jest możliwość, że to są oryginalne baterie?
mar0

Post numer:#4  Postprzez paulwit_e30_318is » 27 lut 2014, o 18:42

tak, spotkałem się wielokrotnie z bateriami, a właściwie z akumulatorami SANYO w licznikach E30. Niekiedy po rozkręceniu licznika i wyjęciu płytki okazało się, że były "wylane". Wtedy - o ile płytka jest wizualnie sprawna - pozostaje wlutowanie akumulatorów z nóżkami do lutowania o parametrach elektrycznych zgodnych z pierwowzorem - patrz napisy na akumulatorach.
Chodzi o pojemność [ mAh ] i napięcie [ V ].
///M Der stärkste Buchstabe der Welt
paulwit_e30_318is
Uczeń

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez Pawian » 28 lut 2014, o 11:06

Z tego co się orientowałem u kumpla w sklepie elektrycznym jak mu zaniosłem zegary to bateryjki o takich samych parametrach i dobrej firmy które trzeba wlutować to koszt ok 70zł/2szt

Ale mozliwe że gdzieś znajdziesz taniej.
Mój biały szuracz
viewtopic.php?f=67&t=19944
Pawian
Stażysta

Moje BMW: 324Td
Nadwozie: Touring
Silnik: M21D24
Instalacja LPG: NIE

Powrót do Elektryka & Oświetlenie