[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Do czego ta wtyczka?

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#76  Postprzez tentamten » 4 wrz 2013, o 11:46

Od czego ta wtyczka może być? Mała wtyczka 2x6 z pięcioma przewodami, wychodzi zza radia, wpięta do wiązki zasilającej radio.
Obrazek
tentamten

Post numer:#77  Postprzez Stammek » 4 wrz 2013, o 23:18

obstawaim zmieniarkę plyt.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#78  Postprzez Krzychu_iX » 5 wrz 2013, o 01:35

Na pewno nie jest to ori z BMW. Przypuszczalnie zmieniarka lub głośniki na tył ... sprawdź co działa lub nie po wypięciu.
Krzychu_iX

Post numer:#79  Postprzez tentamten » 5 wrz 2013, o 14:55

Krzychu_iX napisał(a):Na pewno nie jest to ori z BMW. Przypuszczalnie zmieniarka lub głośniki na tył ... sprawdź co działa lub nie po wypięciu.

Po czym poznajesz że nie ori? Też myślałem nad zmieniarką tylko że u mnie jej nie ma(wiadomo że kabelek może być "po" zmieniarce) i to nie jest do niczego podpięte, tak sobie wisi więc w ten sposób nic nie sprawdze. Dodam żę z 5 kabelków od wtyczki do wiązki podpięte są 3. Może to mieć związek z niedziałającym nawiewem?

Ruch w temacie widzę porządny mamy :/
tentamten

Post numer:#80  Postprzez Krzychu_iX » 10 wrz 2013, o 19:38

Złącze nie jest oryginalne, ponieważ BMW stosowało specyficzne złącza. Standard dla zmieniarek BMW jest inny (złącze 10 stykowe wpinane w tył radia obsługującego zmieniarki). Złącze które widać na zdjęciu (Choć mało wyraźne) to typowy tzw molex (od nazwy producenta). Przypuszczalnie należy do instalacji alarmowej, modułu telefonicznego (głośnomówiącego) lub innego dołożonego kiedyś układu.
Proponuję dokopać się do źródła. Często takie złącza sprawiają kłopot bo były zakładane w instalację oryginalną niejednokrotnie niszcząc izolację i powodując korozje w miejscach ukrytych.

Daj znać gdzie to prowadzi jak uda Ci się sprawdzić.
Krzychu_iX

Post numer:#81  Postprzez tentamten » 11 wrz 2013, o 11:44

No właśnie nie prowadzi nigdzie... Jest to wtyczka widoczna na zdjęciu, 5 kabelków z niej wychodzi, dosłownie 10cm. W pewnym miejscu na wiązce zasilającej radio jest taka plastikowa kostka założona. I to właśnie tam jest w tą kostke, czyli w instalacje zasilającą radia wpięte są 3 kabelki. To pewnie zasilanie czegoś. Tylko czego? Aha, mam nieseryjny autoalarm. Kierunki raz migają, raz nie migają(przy zamykaniu, otwieraniu i jak się uruchomi jakoś alarm). To wina części alarmu zapewne? I ostatnie pytanie. Dlaczego jak nie ma zapłonu to szyby można opuszczać jak się drzwi otworzy a jak są zamknięte to gasi się podświetlenie elektrycznych szyb i nie da rady, nie ruszą?
tentamten

Post numer:#82  Postprzez Dantte26 » 11 wrz 2013, o 14:05

tentamten napisał(a):I ostatnie pytanie. Dlaczego jak nie ma zapłonu to szyby można opuszczać jak się drzwi otworzy a jak są zamknięte to gasi się podświetlenie elektrycznych szyb i nie da rady, nie ruszą?

tak wychodziło oryginalnie, a dzieje się tak za sprawą odpowiedniego przekaźnika pod kolumną kierownicy, który daje zasilanie na przełączniki właśnie po otwarciu drzwi (krańcówka) lub po zapłonie... co do wtyku który pokazałeś na foto, to tak jak powyżej nie jest to oryginał... ktoś albo dołożył zasilanie zewnętrznego nośnika muzy lub podpięcie np. wzmacniacza... piszesz że kość jest pięciopinowa, a więc posiada 5 przewodów... 3 z nich masz wpięte we wiązkę radia, a to by się zgadzało jeśli chodzi o podpięcie wzmaka, chodź trochę liche te przewody jeśli chodzi o jego zasilanie... a co z pozostałymi dwoma przewodami ? są gdzieś wpięte, czy są po prostu wolne... moja rada jeśli nie będziesz korzystał z tego wtyku, to po prostu go wywal, ogarnij instalację i będzie gitara...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25

Post numer:#83  Postprzez tentamten » 13 wrz 2013, o 12:15

Dantte26 napisał(a):tak wychodziło oryginalnie, a dzieje się tak za sprawą odpowiedniego przekaźnika pod kolumną kierownicy, który daje zasilanie na przełączniki właśnie po otwarciu drzwi (krańcówka) lub po zapłonie...

Ok. Co do wtyczki to dalej nie wiem od czego jest ale ją poprostu "zutylizuje" jeśli to nic z oryginalnej instalacji to nie ma co żałować plastiku :)
tentamten

Re: Do czego te wtyczki??

Post numer:#84  Postprzez kuerone » 17 mar 2014, o 23:10

Panowie, podpowie mi ktoś do czego jest wtyczka oznaczona numerem 6? Zdjęcie pochodzi z ety (wąska 86). Żeńska wtyczka wychodzi z wiązki silnika, natomiast męska o ile dobrze pamiętam idzie do nagrzewnicy. Ale mogę się mylić.
Szukałem troszkę po schematach, ale guzik znalazłem.

Obrazek
Obrazek

Rzuć okiem na mój projekt.
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=21207
---
kuerone
Stażysta

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B28

Post numer:#85  Postprzez wojtaq » 17 mar 2014, o 23:11

nie do nagrzewnicy a w stronę zegarów
jeden z kabli to obrotomierz , więcej nie pamiętam , Pietrek pamięta
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40

Post numer:#86  Postprzez Stammek » 18 mar 2014, o 10:48

obrotomierz,ekonomizer i plus po zaplonie
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#87  Postprzez kuerone » 18 mar 2014, o 14:21

Dzięki stammek. A co jeśli nie podłączę tej wtyczki mając caly czas zegary z ety? Ekonomizer i obrotomierz nie będą działać? Zmieniam wiązkę silnika na te z szerokiej, a tam nie ma miejsca na podlaczenie tego

Sent from my RM-892_eu_poland_239 using Tapatalk
Obrazek

---
kuerone
Stażysta

Post numer:#88  Postprzez wojtaq » 18 mar 2014, o 23:42

będziesz musiał puścić z tej wtyczki kabelki do zegarów bo nie będzie działać obrotek etc
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Post numer:#89  Postprzez kuerone » 18 mar 2014, o 23:49

Tak, tak... Ale w wiązce z szerokiej tej wtyczki nie ma przy kompie ;)
Obrazek

---
kuerone
Stażysta

Post numer:#90  Postprzez wojtaq » 18 mar 2014, o 23:58

więc chyba wiązke bedziesz musiał przy kompie uciąć i dać sygnał do tej wtyczki bo obrotek nie bedzie działać
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie