[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z oświetleniem kabiny

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Problem z oświetleniem kabiny

Post numer:#1  Postprzez Lerlitz » 21 mar 2014, o 23:31

Witam, podłączałem dziś radio do e30. Wszystko fajnie, pięknie, radio gra. Potem pojechałem do sklepu i się okazało, że nie działa podświetlenie zegarów, wszelakich przełączników i schowków. Po przyjeździe okazało się, że nie działa również tylne prawe światło pozycyjne. Żarówka była przepalona i wymiana na nowa nie pomaga. Działają tylko kontrolki (ręczny, itp), radio, podświetlenie schowka na rękawiczki. I to tyle. Żaden bezpiecznik nie jest przepalony. Pytania chyba nie muszę pisać, ale napiszę: Jak to naprawić? :)

Auto to e30 coupe 1990 rok M40B16.
Lerlitz

Re: Problem z oświetleniem kabiny

Post numer:#2  Postprzez wojtaq » 22 mar 2014, o 09:13

możliwe że włącznik świateł padł
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez The Polak » 22 mar 2014, o 09:41

Sprawdź sprężynkę we włączniku czy się nie przepaliła.
The Polak
Rekrut

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Touring
Silnik: m42b18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#4  Postprzez Lerlitz » 22 mar 2014, o 15:32

Witam, tak więc sprężynka wydaje się być okej, dla pewności dodaje zdjęcia jeszcze, bezpieczniki sprawdzone x razy, wszystkie dobre.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

i tu jeszcze ten 'palec' co po niej jeździ, rusza się gładko, bez problemu.

Obrazek

dodam jeszcze, że przednie pozycyjne też nie działają, nie wiem czy wczoraj działały czy nie :(:(
Lerlitz

Post numer:#5  Postprzez Lerlitz » 23 mar 2014, o 19:09

Tak więc, problem rozwiązany. okazało się, że bezpiecznik nr 23 był zepsuty, co dziwne wygląda na sprawny ale wymieniłem tak o, żeby zobaczyć i światła się naprawiły , i postojowe i we wnętrzu :)
Lerlitz

Post numer:#6  Postprzez Lerlitz » 25 mar 2014, o 22:20

Problem jako tako powrócił, tak więc po włożeniu nowego bezpiecznika działało tak jak napisałem w poprzednim poście, dziś chciałem jechać autkiem wszystko ładnie pięknie, odpalam, wyjeżdzam za brame, światła gasną... (pozycyjne i podświetlenie zegarów itp), włożyłem nowy bezpiecznik, włączam światła, to samo, przepaliło nawet 15A (od razu, nie po czasie), w kabinie pojawiło siętroche dymu i śmierdziało stopionym plastikiem, tak więc auto już wepchałem do garażu, po rozebraniu znalazłem 1 przytopiony kabelek, dodaje zdj

Obrazek

no i okej, mysle sobie przypalony ale sprawdze, a co mi tam, wkladam bezpiecznik 7,5. wlaczam swiatla, radio, wszystko dziala normalnie
no to super sobie mysle , schylilem sie jeszcze do tego kabelka, nie grzal sie ani troche, wiec okej, no ale pociagnalem go lekko(wlasciwie to cala wiazke) no i poszedl bezpiecznik. wsadziłem nowy, tym razem 10tke, wlaczam, wszystko dziala, szarpie to wiazka jak glupi (oczywiscie z umiarem :P) wszystko chodzi ladnie pieknie, nic nie smierdzi, nie dymi sie, no okej, pochodzilo 5min, przelaczylem na bezpiecznik 7,5 czyli taki jaki byc powinien i znow akcja, wlaczam, dziala, szarpie jak glupi i dalej dziala xd czyli teraz stanelo na tym, ze wszystko ładnie pięknie działa, tak jak powinno, no ale bez powodu tak się nie stało :P no i teraz o co
chodzi, tzn co, samo sie naprawiło ? zaizolować ten przytopiony kabelek i dalej jeździć czy jak ?

e: chodzi o bezpiecznik numer 23 :)
Lerlitz

Post numer:#7  Postprzez henry » 26 mar 2014, o 20:19

Spróbuj zaizolować cała wiązkę na widocznym odcinku - powinno pomóc
henry

Post numer:#8  Postprzez klimas2000 » 27 mar 2014, o 23:52

Lerlitz moje zdanie znasz- trzeba znaleźć przyczynę, która spowodowała stopienie kabelka. Zaizolowanie wszystkiego razem i olanie tematu może się zemścić w najmniej odpowiednim momencie, a skutki mogą być bardzo opłakane. A i jeszcze jedna rzecz- nie wsadza się bezpiecznika większego niż jest potrzebny, bo albo spalisz coś co kosztuje więcej niż bezpiecznik i/lub wizyta u powiedzmy fachowca elektryka albo zaczną się smażyć kable w wiązce (!). Dla mnie osobiście, izolowanie bez choćby próby sprawdzenia co mogło powodować przypalenie kabla pachnie lekkim drutem. Ale to tylko moje zdanie :)
klimas2000

Post numer:#9  Postprzez Trema » 28 mar 2014, o 14:00

Izoluj ,włóż bezbiecznik 30 A i czekaj aż Ci się auto spali : >
Trema

Post numer:#10  Postprzez klimas2000 » 28 mar 2014, o 19:13

Kolega Trema w kilku prostych słowach ujął to co ja wyżej, a o co mi pośrednio chodziło. Szukaj przyczyny i usuń :D
klimas2000

Post numer:#11  Postprzez Lerlitz » 1 kwi 2014, o 15:08

tak więc, troche niusów owy kabelek bez izolacji(ten ztopiony, nie ma izolacji na niecalych 10cm długości) jest przytopiony do plusa po stacyjce, ale żyły się nie stykają (tak jak np kable głośnikowe, zyły osobno, ale 'idą' razem, po przekreceniu kluczyka na plusie po stacyjce pojawia się normalnie 12v- a na nim nie więc się nie stykają) , no i radio oczywiście działa, włącza się razem z kluczykiem i wyłącza też , napięcie na owym przewodzie pojawia się po włączeniu świateł pozycyjnych i podświetlenia kabiny, 12v no i teraz tak - po co w wiązce idącej do radia kabel na którym pojawia się 12v po włączeniu świateł ? (podświetlenie radia działa normalnie) chyba, że oryginalnych radiach podświetlenie tego radia włączało się po włączeniu podświetlenia kabiny ?
Lerlitz

Post numer:#12  Postprzez kempa662 » 1 kwi 2014, o 21:13

Z twoich wypowiedzi wnioskuję, że po włożeniu radia zaczął się problem, więc ja w pierwszej kolejności bym je wyciągnął, a ten kabel zlokalizował na schemacie instalacji i masz 100% info co jest pod niego podłączone...
kempa662

Post numer:#13  Postprzez Lerlitz » 1 kwi 2014, o 21:47

nie, problem zaczął się później :P tzn od początku, miałem nie do końca złożone auto, tzn brakowało jeszcze tunelu środkowego, tego schowka pod radiem i paru innych plastików, radio już jeździło w samochodzie, zamontowałem plastiki, potem jeszcze raz je wymontowałem bo dokładałem przewód jack do radia i ściągałem żeby go doprowadzić do schowka no i po ponownym założeniu plastików tak się stało. przed tym radio już jeździło w aucie trochę czasu
Lerlitz

Post numer:#14  Postprzez kempa662 » 1 kwi 2014, o 21:51

Więc bardzo możliwe, że podczas montażu przycisnąłeś kable i naderwałeś jakieś w kostkach, które teraz robią zwarcie i palą bezpieczniki i np ten kabelek. Tak jak pisałem najlepiej jest sprawdzić na schemacie od czego jest ten kabel i tak bez problemu dojdziesz co i jak :D
kempa662

Post numer:#15  Postprzez Dantte26 » 6 kwi 2014, o 13:49

Lerlitz napisał(a):po co w wiązce idącej do radia kabel na którym pojawia się 12v po włączeniu świateł ?

najprawdopodobniej jest to przewód sterujący podświetleniem iluminacji radioodtwarzacza... po włączeniu świateł podświetlenie radia powinno delikatnie przygasnąć, by po zmroku nie waliło po oczach... jeśli nigdzie nie podpiąłeś tego przewodu i go nie zaizolowałeś istnieje prawdopodobieństwo dotykania do masy i po włączeniu świateł wywala bezpiecznik... wystarczy także że dotknie obudowy radia i także będzie d :cen: pa... sprawdź przewód i nie odwalaj rzeźby... :nienie: bo faktycznie sfajczysz auto, a tego pewnie byś nie chciał... ;)
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie