[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

nie dzia?aj?cy wska?nik temperatury

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

nie działający wskaźnik temperatury

Post numer:#1  Postprzez mates » 2 kwi 2014, o 21:49

Cześć,
Wiem, że temat był wałkowany parokrotnie nie tylko na naszym forum, ale szukając rozwiązania na mój problem szukałem 2 godziny - nie znalazłem niestety odpowiedzi.
Zaczynając od początku. Od kąd jestem w posiadaniu swojej Ety nie działa wskaźnik temperatury - leżał nawet nie drgnął w momencie przekręcenia kluczyka w pozycje "zapłon" czy też uruchomienie silnika. Kupiłem nowy czujnik zamontowałem i dalej to samo. Znalazłem drugie zegary do Ety i zrobiłem Plug&play - tutaj po przekręceniu kluczyka wskazówka tak jakby wskakuje na niebieskie pole. Lecz po nagrzaniu dalej wskazówka nie drgnie dalej. Dzisiaj wymieniłem termostat i napełniłem układ płynem - myślałem, że to będzie powodem, ale niestety dalej nic... :( Termostat się otworzył po "złapaniu" temperatury, obydwa przewody chłodnicy bardzo ciepłe, nawiew grzeje jak w saunie. Gdzieś kiedyś wyczytałem, że po odłączeniu czujnika temperatury (brązowy jednopinowy) i uruchomieniu silnika wskaźnik powinien pokazywać MAX temp, świadczyłoby to o tym, że wskaźnik jest w porządku, ale w moim przypadku tak nie było, i jak wskazówka była na niebieskim polu tak dalej jest.
Nie wiem co mogę jeszcze sprawdzić, skończyły mi się pomysły i internety nic nie chcą pomóc. Może macie jakieś sugestie?
mates

Re: nie działający wskaźnik temperatury

Post numer:#2  Postprzez wojtaq » 2 kwi 2014, o 22:01

jak odepniesz wtykę z czujnik i podasz w nią masę to wtedy wskaźnik ma iść na maks
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez mates » 2 kwi 2014, o 23:13

Coś mi właśnie tutaj nie pasowało, ale nie wpadłem na to.... Jutro sprawdzę i zobaczymy czy wskaźnik pójdzie na max ;-)
mates

Post numer:#4  Postprzez Stammek » 2 kwi 2014, o 23:44

uszkodzony kabel w wiazce silnika miedzy czujnikiem a zlaczem silnik - buda lub miedzy zloczem a zegarami.
Mozesz też mieć uszkodzoną plytkę w zegarach i w tych pierwszych zegarach wedlug mnie masz skoro wskaznik nawet nie drgnie.
W drugich zegarach mozesz mieć dobrą plytkę ale np. sam wskaznik moze byc trafiony.

Jeszcze jedno przychodzi mi do glowy,ale raczej mało prawdopodobne. Jak masz zamontowany czujnik temp w obudowie termostatu?
nie jest czasem wkrecony na jakaś tasme teflonową albo uszczeliony silikonem,albo masz gumową podkladkę pod nim zamiast miedzianej/aluminiowej ? pytam bo jak czujnik nie jest dobrze "zmasowany" do obudowy to nie bedzie działał.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#5  Postprzez mates » 16 maja 2014, o 17:41

Uszkodzony był kabel i najgorsze jest to, że ukruszył się przy samej wsuwce we wtyczce i nie ma jak tego naprawić. Póki co zrobiłem to bez ori wtyczki ale i tak przydałoby się to jakoś ogarnąć. Nie ma ktoś może samej wtyczki? ASO już nie ma ;(
mates

Powrót do Elektryka & Oświetlenie