[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Dokładka obrotomierza.

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Dokładka obrotomierza.

Post numer:#1  Postprzez arturross15 » 15 kwi 2014, o 22:43

W moim e30 z silnikiem M10 na gaźniku mam zamontowany licznik z zegarkiem. Mam zamiar kupić inny licznik i przełożyć sam obrotomierz (bez ekonomizera). Czy jest to wykonalne? czy trzeba coś wylutowywać, czy wszystko powinno pasować?
Znalazłem takie zegary z tym że ten licznik wyskalowany na 240km/h a mój w aucie na 220. czy ten podejdzie?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f378bb4f7c299ef6.html
arturross15

Re: Dokładka obrotomierza.

Post numer:#2  Postprzez misza » 16 kwi 2014, o 08:51

Ja miałem zegarek zamiast obrotomierza przy m40. Kupiłem całe kompletne zegary od R6. Przełożyłem tylko wskaźnik poziomu paliwa i kość od R4 do tych R6 i działało bez zbędnych kombinacji. Tylko ekonomizer nie działał, ale to chyba była wina samych zegarów które później się okazały być naprawiane(lutowane bo nie świecił lewy kierunek)
misza

Post numer:#3  Postprzez arturross15 » 16 kwi 2014, o 15:44

Tylko czy będą wszystkie kabelki i otwory na obrotomierz pasowały na miejsce zegarka. A i czy ten stary zegar się po prostu wyciąga czy siedzi tam na zatrzaskach?
arturross15

Post numer:#4  Postprzez misza » 16 kwi 2014, o 21:07

Kup kompletne zegary od R4 i do nich przełóż swój prędkościomierz z nabitymi kilometrami. Bo nawet jak wymienisz sam obrotomierz to zostanie ci dziura w szybce po tym pręcie do ustawiania godziny. Chyba że zmienisz zegarek na obrotek i wymienisz szybkę która zawsze może pęknąć przy odklejaniu.
misza

Post numer:#5  Postprzez arturross15 » 17 kwi 2014, o 08:05

O tej dziurce to nie pomyślałem. Pozostaje mi jeszcze problem kontrolki check. Mój obecny licznik ma tą kontrolkę zaślepioną. Za co ona odpowiada?
arturross15

Post numer:#6  Postprzez misza » 17 kwi 2014, o 08:59

Przy pomocy check można diagnozować błędy silnika, jest to opisane na forum co i jak. Więcej nie wiem.
misza

Post numer:#7  Postprzez arturross15 » 17 kwi 2014, o 09:53

Czyli ja sobie nic nie zdiagnozuję, bo checka nie posiadam.
arturross15

Post numer:#8  Postprzez misza » 17 kwi 2014, o 11:26

Zdiagnozujesz tylko inaczej, wejdź w FAQ i poszukaj.
misza

Post numer:#9  Postprzez arturross15 » 17 kwi 2014, o 12:02

A wracając do obrotomierza to pytanie jeszcze mam takie. Czy jak zostawię stare zegary i założę do nich tylko obrotomierz to mogę wsadzić tylko obudowę z szybką? tą z foto u góry po lewej, czy jest w niej jeszcze jakaś elektronika?
Obrazek
arturross15

Post numer:#10  Postprzez misza » 17 kwi 2014, o 20:58

Te zegary od R6 co ja wkładałem miały więcej "bebechów" niż te od R4. Zmontuj wszystko i sprawdź czy działa.
misza

Post numer:#11  Postprzez arturross15 » 18 kwi 2014, o 04:17

jeszcze nie ma co montować. to foto to nie moje. mój licznik jeszcze w aucie. muszę wpierw zamówić inny licznik z obrotomierzem
arturross15

Post numer:#12  Postprzez Pietrek » 18 kwi 2014, o 23:25

zegary które wkleiłeś w pierwszym poście są z 6cio cylindrówki
szukaj obrotomierza w którym "czerwone pole" zaczyna się równo na 6tys obr

ogólnie przełożenie samego obrotomierza załatwia sprawę, nic nie tniesz, nie lutujesz, czysta przekładka
uważaj na długość śrubek ramki zegarów, żeby nie przebić płytki drukowanej.
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#13  Postprzez arturross15 » 19 kwi 2014, o 09:20

:evil: A no popatrz... A gość pisze w ogłoszeniu że z 1,6-1,8 jeszcze pisałem mu pytanie na pw. i odpisał że to jest z silnika m10. Może faktycznie w nim jeździło z tym że wcześniej ktoś go przekładał?
http://allegro.pl/licznik-bmw-e30-1-6-1 ... 85428.html
arturross15

Post numer:#14  Postprzez rafal328 » 19 kwi 2014, o 12:14

A czy w m10 na gazniku obrotomierz bierze info z czujnika impulsow w aparacie zaplonowym?
rafal328

Powrót do Elektryka & Oświetlenie